Pranešimas spaudai dėl nepasitikėjimo Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininke Faina Kukliansky

Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių ir Ukmergės žydų bendruomenės, vienijančios absoliučią daugumą Lietuvos žydų, reiškia nepasitikėjimą Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės (LŽB) pirmininke Faina Kukliansky. 

Nei ji, nei jos vadovaujama organizacija nebeatstovauja Lietuvoje gyvenančių žydų interesams. Fainos Kukliansky vadovavimo laikotarpiu benduomenės idėja yra žlugdoma. Manipuliuojant teise, bendruomenė  tapo asociacija organizacijų, kurių dauguma atstovauja vieno ar kelių savo steigėjų/vadovų interesams, tarp organizacijų yra ir „popierinės“, kaip pvz. likviduojamas LŽB labdaros fondas, kurio likvidatorius jau kelis metus yra ta pati Faina Kukliansky.

Būdama ir Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondo (GVF) pirmininke, kuris yra pagrindinis Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės remėjas, o kartu ir Lietuvos žydų paveldo fondo pirmininke, kuris yra vienintelis Geros Valios Fondo dalininkas, Faina Kukliansky sukoncentravo tiek finansinę, tiek ir sprendimų priėmimo galią vienose rankose – savo. Vietoj gerbiamos visų Lietuvos žydų interesų gynėjos, ji tapo klasikiniu diktatoriumi, kuris naudoja valdžią tik savo ir savo artimų žmonių rato naudai.

LŽB vadovybė naudoja tiek teisinius, tiek ir nesąžiningus veiksmus turėdama tik vieną tikslą – kuo ilgiau išlaikyti valdžią savo rankose. Vadovybei „lojalūs“ yra skatinami, tuo tikslu ciniškai naudojant GVF pinigus. Daugiau nei pusę Lietuvos žydų vienijanti Vilniaus žydų bendruomenė už nepriklausomą poziciją yra “nubausta”, dėl LŽB pirmininkės neteisėtų veiksmų jai neleidžiama dalyvauti LŽB valdymo organų veikloje. Žydiškas gyvenimas yra apmiręs dėl begalės konfliktų ir nesibaigiančių teisinių ginčų. Vis daugiau žmonių, tarp jų ir jaunimas, atitolsta nuo konfliktų kamuojamos bendruomenės. Visą tai Fainos Kukliansky autoritarinio vadovavimo bendruomenei pasekmė. 

Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių ir Ukmergės žydų bendruomenių vardu siekiame, kad dabartinė LŽB pirmininkė atsistatydintų iš visų pareigų, kuriuose atstovauja Lietuvos žydams, įskaitant, bet neapsiribojant, LŽB ir GVF.

Atstovaujamų žydų vardu reikalaujame LŽB vadovybės teisėtų demokratinių rinkimų, kuriuose būtų gerbiama ir proporcinga visų Lietuvos žydų, t.y. regioninių žydų bendruomenių narių, o ne grupelės taip vadinamų žydų organizacijų atstovų nuomonė, taip užtikrinant skaidrumą, užkertant kelią manipuliacijoms ir galimiems sukčiavimams bei išrenkant naują vadovybę, kurios pagrindinis tikslas – grąžinti demokratines valdymo vertybes, skaidrumą, vienybę ir bendruomeniškumą į LŽB gyvenimą. Siekiame, kad LŽB vėl taptų atvirais, šiltais Lietuvos žydų namais.

Pranešimą paskelbė: Vilniaus žydų bendruomenė
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2018-03-23 07:49
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal