Pirmieji žaliosios energijos daigai Moldovoje – lietuvių dėka

Moldovos sostinėje Kišiniove jau veikia pirmoji lietuviška saulės elektrinė, kurią suprojektavo, sumontavo ir paleido sėkmingai veikti lietuviai. 55 kW galios saulės elektrinė pagamins 10 proc. daugiaaukščio pastato sunaudojamos elektros energijos. Tarptautinį projektą įgyvendinę lietuviai jau planuoja ir daugiau atsinaujinančios energijos projektų Moldovoje.

Moldovoje sėkmingai baigtas tarptautinis projektas, užtrukęs dvejus metus. Ant daugiaaukščio biurų pastato Kišiniove jau sumontuotos ir veikia 222 saulės baterijos.  UAB „Energetikos projektai“ - pagrindinė projekto vykdytoja, padengė 30 proc. projekto vertės, didžioji dalis lėšų buvo skirta LR Aplinkos ministerijos. Elektrinė išimtinė lietuviška – projekto partneris, aukštųjų technologijų įmonė „Viasolis“, besispecializuojanti išmaniųjų fasadų ir aukštos kokybės saulės modulių gamybos srityje,  pagamino saulės modulius ir suprojektavo bei sumontavo elektrinę.

Anot projektą įgyvendinusios įmonės „Energetikos projektai“ projektavimo direktoriaus Vytauto Sučilos, tai yra pirmas žingsnis Moldovos energetinės nepriklausomybės kelyje. Ne veltui projekto baigiamasis renginys sulaukė didelio vietinės žiniasklaidos dėmesio. „Projekto tikslas – patvirtinti atsinaujinančios energetikos šaltinių Moldovoje ekonominę naudą ir pademonstruoti aukšto lygio lietuviškų gamintojų technologijas ir jų ilgaamžiškumą“,- teigė Moldovos Energetinio efektyvumo agentūros direktorius Aleksandras Čiudinas. „Saulės moduliai, pagaminti pagal išskirtinę UAB „Viasolis“ technologiją, yra vieni patikimiausių ir ilgaamžiškiausių gaminių, siūlomų saulės energijos rinkoje, dėl savo išskirtinių savybių pasirenkami instaliuoti Japonijoje, Šveicarijoje, Malaizijoje ir šiaurinėse Norvegijos salose, pasižyminčiose ypatingai žema temperatūra. Šios įmonės sukaupta patirtis instaliuojant elektrines už Lietuvos ribų padėjo sėkmingai įgyvendinti Moldovos projektą ”- pasakojo V.Sučila.

Moldovos klimatas yra idealus alternatyvios elektros energijos gavimui, nes per metus šalyje yra net 280 saulėtų dienų. Žiemos švelnios, o stiprūs snygiai reti. Ši saulės elektrinė veiks 30 metų esant bet kokioms oro sąlygoms. Įsitikinti, kaip veikia saulės elektrinė ir kiek ji pagamina elektros energijos, galės kiekvienas norintis. Pastato foje kabančiame ekrane transliuojami skaitiklių parodymai, iliustratyviai parodoma, kiek kilometrų iš per parą pagaminamos elektros energijos užtenka nuvažiuoti elektromobiliui.

„Monitoringo sistema taip pat sukurta lietuvių  – visi mato elektros gamybą. Dideliame monitoriuje vaizduojama, kiek šiuo metu gaminama energijos, kiek jau pagaminta, kiek CO2 sutaupyta, kiek elektromobilis nuvažiuoja – žmonėms labai smalsu“, - pasakojo tik ką iš Moldovos parskridęs V.Sučila. Anot inžinieriaus, paprastai tokiam projektui kaip šis įgyvendinti užtenka metų laiko, tačiau Moldovos projektas užsitęsė iki dvejų metų: „Taip atsitiko vien dėl to, kad praeitų metų balandį Moldovoje iškrito itin daug sniego ir sulaužė vyriausybės pastato stogą, ant kurio jau buvo suprojektuota saulės elektrinė. Buvo keičiamas projektas, pritaikant jį naujam pastatui“.

Tai pirmas, bet ne paskutinis bendras projektas su moldavais, teigia lietuviai. UAB „Energetikos projektų“ verslo vystymo direktorius Algis Pečiulionis tikino, kad kitais metais Moldovoje jie bandys įgyvendinti dar vieną projektą – statys elektromobilių įkrovimo stoteles. „Kartu su Moldovos Energijos vartojimo efektyvumo agentūra, kuri diegia naujausias energetines technologijas, esame aptarę tris kryptis: įkrovimo stoteles elektromobiliams, elektros energiją generuojančius fasadus ir elektros energijos kaupyklas, - pridūrė V.Sučila. – Tai perspektyva, kuriai reikia pasiruošti iš anksto“.

Pranešimą paskelbė: UAB Lietuvis
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2018-03-27 09:04
Energetika
pasidalinti
atgal