Pasaulinė kompozitoriaus Ryčio Mažulio kūrinio premjera „Tectonics“ festivalyje Glazge

Gegužės 5d., 17 val. „Grand Hall“ salėje, Glazgo mieste įvyks pasaulinė vieno ryškiausių lietuvių šiuolaikinės muzikos kompozitorių Ryčio Mažulio, vadinamo „super - minimalistu“, kūrinio „Solipse“ premjera.

„Solipse“ – lėta, hipnotizuojanti muzika, atskleidžianti kūrybinio proceso solipsizmą: filosofinę abejonę viskuo, kas egzistuoja už savo proto ribų.

Kūrinys parašytas violončelei ir elektronikai ir dedikuotas violončelininkui bei kompozitoriui Anton Lukoszevieze, kurio interpretaciją galėsite išgirsti koncerte.

Rytis Mažulis yra viena ryškiausių figūrų Lietuvos šiuolaikinėje muzikoje, atstovaujantis vadinamajai superminimalizmo krypčiai, kai repetityviniai principai praturtinami įvairiomis avangardui artimomis idėjomis. Kompozitorius patyrė stiprią Conlono Nancarrowo ir Giacinto Scelsi konceptų įtaką, rašo radikalias monistines kompozicijas, remdamasis tik kanono technika ir dažnai pasitelkdamas kompiuterius. Nors jo muzikoje esama Renesanso polifonijos reliktų, tačiau skambesio kompresija ji kartais artimesnė rokui, hiperdisonansiškumu ir mikrointervalika – Scelsi kontempliacijoms, o formos požiūriu – milžiniškoms oparto kompozicijoms, kuriose eksponuojamos labai lėtai ir nuosekliai kintančios konsteliacijos. Mažulio muzika turi gana ryškų laboratorinės kūrybos atspalvį, tačiau išlaiko akademinio korektiškumo balansą.

Nacionalinės premijos laureato Ryčio Mažulio  kūriniai nuolat atliekami įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose visoje Europoje. Radikalią ir eksperimentinę Ryčio Mažulio muziką galima apibūdinti tokiais oksimoronais kaip „minimalistinis maksimalizmas“, „sudėtingas paprastumas“ arba „dinamiškas sąstingis“. Skambantys Ryčio Mažulio kūriniai yra tarsi hipnotizuojantys garso ritualai, kuriuose lengva prarasti laiko ir erdvės pojūtį.

Violončelininkas ir tarpdisciplininio meno kūrėjas Anton Lukoszevieze yra vienas įdomiausių savo kartos atlikėjų, žinomas dėka savo avangardinės, eksperimentinės bei improvizacinės muzikos. Anton koncertavo daugybėje muzikos festivalių visoje Europoje bei Jungtinėse Valstijose (Maerzmusik, Donaueschingen, Wien Modern, GAS, Transart, Ultima), taip pat BBC Radijuje.

Jis yra užsakęs bei atlikęs begalę šiuolaikinės muzikos kūrinių premjerų, tarp jų – tokių kompozitorių kaip Rytis Mažulis, Arturas Bumšteinas, Ričardas Kabelis, Juste Janulytė, Richard Emsley, James Saunders, John Lely, Tim Parkinson, Alwynne Pritchard, Peter Eötvös, Egidija Medekšaitė bei kt.

2009 metais, už nuopelnus Lietuvos kultūrai, Anton Lukoszevieze buvo apdovanotas Lietuvos tūkstantmečio žvaigždės medaliu.

„Tectonics“ muzikos festivalis Glazge, gyvuojantis  nuo 2013 metų, kviečia žinomiausius šiuolaikinės muzikos bei improvizacijos menininkus iš viso pasaulio bendradarbiauti su vietiniais kūrėjais bei atlikėjais. Šiais metais festivalio kuratoriai  Ilan Volkov ir Alasdair Campbell sukvietė menininkus iš Lietuvos, Japonijos, Prancūzijos, Švedijos, Norvegijos, taip pat Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės bei Škotijos.

Renginiai vyks gegužės 5 ir 6 dienomis Glazgo miesto salėse bei senajame vaisių turguje „Old Fruitmarket“.

Festivalio programą galite rasti čia: http://www.tectonicsfestival.com/glasgow/schedule

Fotografijos autorius - Dmitrijus  Matvejevas

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2018-05-04 10:04
Tarptaut.santykiai, Kultūra
Renginio pradžia
2018-05-5, šeštadienis17:00
Renginio pabaiga
2018-05-06
Renginio vieta
„Grand Hall“ salėje, Glazgo mieste
pasidalinti
atgal