Ėjimo varžybos pradės Tarptautinę karaimų kalbos ir kultūros stovyklą

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Penktadienis, 2018 m. liepos 6 d.
Renginio pradžia: 10:00
Renginio pabaiga: Penktadienis, 2018 m. liepos 13 d.
Renginio vieta: Trakai

Nuo 1988-ųjų veikianti Lietuvos karaimų kultūros bendrija šiemet švenčia savo ir Lietuvos karaimų atgimimo trisdešimtmetį ir jam skiria visą 16-osios Tarptautinės karaimų kalbos ir kultūros stovyklos, vyksiančios Trakuose liepos 6–13 dienomis, programą.

Ji prasidės nuo šventinių ėjimo varžybų tarp Trakų ir Varnikų draustinio. Prisiminsime, koks tas jau nueitas kelias ir žengsime pirmyn, suvokdami, kiek daug dar galime keliaudami kartu nuveikti. 30 – tai kelias, kuriuo didžiuojamės, istorija, kurią kūrėme, kelionė, kurios maršrutą dėliojame kiekvieną dieną!

1988-aisiais Lietuvos karaimai atgimė kartu su kitomis tautomis Lietuvoje, paskatinti įkvepiančios Sąjūdžio dvasios. Tais metais buvo įkurta Lietuvos karaimų kultūros bendrija, įvyko tiek naujų veiklų, susitikimų, renginių, apie kuriuos sovietiniais laikais net neįmanoma buvo pagalvoti. Kai kurie iš jų, pavyzdžiui 1988 m. rugsėjo 5 d. vakaras Mokslininkų rūmuose Verkiuose „Lietuvos nacionalinių mažumų kultūros padėtis ir perspektyvos“, kuriame dalyvavo žydų, totorių, baltarusių, rusų, lietuvių ir karaimų organizacijos, šiandien atrodo gal paprastučiai ir maži. Tačiau tais laikais tai buvo didžiulės reikšmės įvykiai, iš esmės pakeitę Lietuvos tautų, atskirų bendruomenių gyvenimą.

Dar vienas ryškus stovyklos jubiliejinis akcentas – tai paroda „1988-2018“, parengta kartu su Trakų istorijos muziejumi. Ji bus atidaryta Serajos Šapšalo karaimų tautos muziejuje Trakuose (Karaimų g. 22) liepos 12 dieną ir veiks iki metų pabaigos. Ši paroda pasakoja apie svarbiausius karaimų bendruomenei 1988-ųjų įvykius ir apie per trisdešimt metų nuveiktus darbus. Ją papildo ir vienas video akcentas – 1988-aisiais sukurtas pirmas LRT dokumentinis filmas „Lietuva – ne Krymas, bet gimta šalelė“ (rež. Vidmantas Puplauskis, iš LRT archyvų).

Parodos atidarymą pažymės diskusija, kurioje pagrindinį pranešimą apie Lietuvos tautiškumą ir karaimus perskaitys doc.dr. Grigorijus Potašenko, VU Kultūrinių bendrijų studijų centro direktorius. Šventinėje ceremonijoje dalyvaus ir Lietuvos tautinių mažumų departamento direktorė Vida Montvydaitė, Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė, totorių, azerbaidžaniečių bendrijų atstovai. Ją užbaigs trumpas Marijos Krupoves (vokalas ir gitara) ir smuikininko Vytauto Mikeliūno koncertas.

Šventiniai Tarptautinės karaimų kalbos ir kultūros stovyklos renginiai įsikomponuos tarp karaimų kalbos pamokų suaugusiems ir vaikams, finalinių spektaklių repeticijų, kūrybinių dirbtuvių apie karaimų paveldą bei vakarinių seminarų. Intensyvioje stovyklos programoje siūlysime ir išvyką į Vilnių pasekti karaimų gyvenimo Vilniuje pėdsakais. Šiais metais tradiciškai tikimės sulaukti per 80 dalyvių, atvyksiančių iš Lenkijos, Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos, JAV, Kanados.

Tarptautinę karaimų kalbos ir kultūros stovyklą parėmė Lietuvos tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės. Tačiau svarbiausią jos egzistavimo pagrindą šiemet sudaro reikšmingi jos dalyvių, svečių ir rengėjų indėliai jų savanorišku darbu, dideliu entuziazmu ir nepaprastu geranoriškumu. Nuoširdžiai visiems dėkojame!

Lietuvos karaimų kultūros bendrija

Nuotraukoje: Kotryna Rajeckaitė – karaimų kalbos pamokoje su mažaisiais stovyklos dalyviais. Lietuvos karaimų kultūros bendrijos archyvo nuotr.

Pranešimą paskelbė: Trakų rajono savivaldybės administracija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2018-06-29 13:43
Kultūra, Žiniasklaida, viešieji ryšiai
Renginio pradžia
2018-07-6, penktadienis10:00
Renginio pabaiga
2018-07-13
Renginio vieta
Trakai
pasidalinti
atgal