Socialiniai darbuotojai kelia galvas: atsibodo būti „aptarnaujančiu personalu“

Šiandien Lietuvoje švenčiant socialinių darbuotojų dieną, Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos vadovė Jūratė Tamašauskienė sako, kad socialiniams darbuotojams atsibodo būti „aptarnaujančiu personalu“. Socialinis darbas keičiasi, paslaugos profesionalėja, todėl laikas keisti požiūrį į socialinį darbuotoją.

„Socialinis darbas Lietuvoje vis dar nėra vertinamas kaip profesionalus. Istoriškai ši profesija kilo iš geros širdies ir pagalbos suteikimo prašančiajam. Gal todėl visuomenėje manoma, kad socialinis darbuotojas yra bemokslis pagalbos teikėjas. Į socialinį darbuotoją Lietuvoje žiūrima kaip į žemų kompetencijų profesijos atstovą. Tai rodo ir socialinio darbuotojo gaunama alga – ji yra 30 procentų žemesnė nei mokytojo ir perpus mažesnė nei gydytojo“, – sako J. Tamašauskienė.

Asociacijos vadovės teigimu, socialiniai darbuotojai nėra bemoksliai pagalbos teikėjai, kaip kad juos įprasta laikyti. Socialiniai darbuotojai yra profesionalai, turintys aukštą kompetenciją, paslaugas galintys teikti kokybiškai ir sistemiškai, vadovaudamiesi pasaulyje pripažintais standartais.

„Esame savotiški visuomenės nuotaikos „lakmuso popierėliai“ ir sugeriame tas neretai neigiamas emocijas, kurios lydi mūsų globojamus žmones. Tuo būdu visuomenėje mažėja įtampos. Socialinių darbuotojų paslaugų kasdien prireikia neįgaliesiems asmenims, benamiams, vaikus auginančioms socialinės rizikos šeimoms, vienišiems žmonėms. Lankome žmones, kalbame apie problemas ir ieškome būdų, kaip jas spręsti. Ir tai darome ne bet kaip“, – sako „Valakupių reabilitacijos centro“ projektų koordinatorė Natalja Markovskaja.

Anot jos, vadovaudamasis specialiomis metodikomis, socialinis darbuotojas vykdo kontrolę, stebi situaciją, ją kompleksiškai analizuoja. Tam yra reikalingas aukštasis išsilavinimas, suteikiantis įvairiapusiškų gebėjimų: konsultavimo, mentorystės, įgalinimo.

„Norime socialines paslaugas perkelti į naują – europinės kokybės standarto – lygmenį, todėl jau antrus metus Lietuvoje yra diegiama europietiška kokybės sistema EQUASS (angl. The European Quality in Social Services). Tai būtent socialinėms paslaugoms skirta kokybės sistema. Pagrindinis jos privalumas – galime išmatuoti suteiktą paslaugą ir matyti jos naudą“, – teigia N. Markovskaja.

„Jei prireikia odontologo, renkamės tą, kuris profesionaliai sutaisys dantį, kirpėją renkamės pagal tai, kaip jis kerpa plaukus. O pagal ką žmogus renkasi socialinių paslaugų teikėją? Turėtume rinktis pagal tai, kiek, tarkime, reabilitacijos centras įdarbina žmonių. Arba – jei šitie nakvynės namai 75 proc. savo lankytojų per pusę metų suranda būstą, žmogus kreipdamasis žinos, ko jam tikėtis. Tai ir yra profesionalumas“, – įsitikinusi „Valakupių reabilitacijos centro“ projektų koordinatorė Natalja.

Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos vadovės Jūratės Tamašauskienės teigimu, tokios kultūros iki šiol Lietuvoje nebuvo, bet su pačių socialinių darbuotojų vykdomomis iniciatyvomis ji ateina. Pavyzdys – šis projektas. Pagal  naująją sistemą Lietuvoje jau dirba dvidešimt įvairias socialines paslaugas teikiančių įstaigų. Per ketverius metus ją įsives dar 100 (iš viso Lietuvoje yra apie 500). Pasak J. Tamašauskienės, po ketverių metų kas penkta Lietuvos socialinių paslaugų įmonė veiks vadovaudamasi EQUASS standartu.

„Iš tikrųjų turėtų sumažėti benamių, turėtų daugiau žmonių įsidarbinti. Būtent tame ir matome socialinių paslaugų profesionalėjimą. Lieka tikėtis, kad realiai juntama socialines paslaugas teikiančių įmonių nauda pakeis tiek visuomenės, tiek ir Lietuvos socialinės politikos formuotojų požiūrį į socialinį darbuotoją“, – optimistiškai nusiteikusi J. Tamašauskienė.

 

Vingio parke vyks socialinė akcija

Švęsdami profesinę šventę, Vilniaus Vingio parke socialiniai darbuotojai šiandien vykdo socialinę akciją. Įvairias socialines paslaugas teikiančių įstaigų darbuotojai ir šių paslaugų gavėjai sustos į gyvą saulėgrąžos žiedą. Tokiu veiksmu norima atkreipti visuomenės dėmesį į socialinių paslaugų kokybę Lietuvoje, socialinio darbuotojo statusą bei įvaizdį.

Akcijoje dalyvaus apie 30 įvairias socialines paslaugas teikiančių įstaigų (dienos centrų, nakvynės namų, pagalbos rizikos šeimoms, pagalbos į namus senyvo amžiaus žmonėms, vaikų šeimynų, socializacijos centrų). Planuojama, kad į saulėgrąžos žiedą sustos apie 500 žmonių iš Vilniaus, Panevėžio, Klaipėdos, Kretingos, Šiaulių, Anykščių, Druskininkų ir kitų Lietuvos miestų.

Renginyje taip pat dalyvaus Vilniaus meras Remigijus Šimašius, pakviestas dalyvauti ir socialinės apsaugos bei darbo ministras Linas Kukuraitis.

Iniciatyvos autoriai ir organizatoriai VšĮ „Valakupių reabilitacijos centras“ ir Lietuvos socialinių darbuotojų asociacija.

Renginio pradžia – 11 val. Vieta – Vingio parko pieva prieš estradą.

Kviečiame žurnalistus!

Pranešimą paskelbė: -
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2018-09-27 07:49
Socialinė sauga, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal