Kiek gi reikia teismų, kad grįžtų taika ir teisingumas į Lietuvos žydų bendruomenę?

Per kiek daugiau nei metus nuo to laiko, kai Faina Kukliansky skandalingai pratęsė savo, kaip Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkės, įgaliojimus, ji pralaimėjo VISUS TEISMUS, kuriuose jos oponente buvo Vilniaus žydų bendruomenė. Nepadėjo jokios teisinės gudrybės, įskaitant prašymus nušalinti teisėjus, asmeninio advokato pakeitimas likus dienai iki teismo posėdžio, nuolatiniai prašymai atidėti teismo posėdžius. Trys skirtingi teisėjai, skirtingu laiku, nagrinėdami tris skirtingas bylas, nustatė, kad Faina Kukliansky visais atvejais yra neteisi:

1. 2017 m. gruodžio 21 d. Vilniaus m. Apylinkės Teismas priėmė sprendimą Vilniaus žydų bendruomenės ieškinį patenkinti visiškai: panaikinti Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės tarybos 2017-04-19 d. posėdyje priimtą nutarimą, kuriuo nustatyta, kad 2017 m. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės konferencijoje visos regioninės žydų bendruomenės turi po 1 balsą (delegatą). Panaikinti Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės, 2017-05-28 konferencijoje priimtus nutarimus dėl pirmininko ir tarybos narių išrinkimo. Priteisti iš atsakovo Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės žyminio mokesčio bei advokato atstovavimo išlaidų Vilniaus žydų bendruomenės naudai.

2. 2018 m. rugsėjo 18 d. Vilniaus m. Apylinkės Teismas priėmė sprendimą: atmesti F. Kukliansky ir dar šešių asmenų ieškinį, kur ieškovai prašo pripažinti negaliojančiais visus 2017-05-24  Vilniaus žydų bendruomenės vykusioje konferencijoje priimtus sprendimus ir pripažinti konferenciją neteisėta. Priteisti iš ieškovų bylinėjimosi ir procesinių dokumentų įteikimo išlaidas.

3. 2018 m. spalio 3 d. Vilniaus m. Apylinkės Teismas priėmė sprendimą:   įpareigoti atsakovę Fainą Kukliansky  perduoti ieškovui Vilniaus žydų bendruomenei, Vilniaus žydų bendruomenės dokumentus bei turtą. Nustatyti atsakovei F. Kukliansky baudą už kiekvieną teismo sprendimo nevykdymo dieną, jeigu ji per nustatytą terminą  neįvykdys teismo sprendimo. Priteisti iš atsakovės Fainos Kukliansky ieškovo Vilniaus žydų bendruomenės  žyminio mokesčio bei advokato atstovavimo išlaidas Vilniaus žydų bendruomenės naudai.

Nepaisant to, F. Kukliansky naudoja visas galimybes, kad dar nors kiek "papirmininkautų", prisidengdama savo aukštų pareigų pavadinimu, pasirodytų valstybiniuose renginiuose ir visuomenės informavimo priemonių antraštėse, paskirstytų Geros Valios Fondo lėšas, vietas sinagogoje arčiau atvykstančio Izraelio premjero arba Popiežiaus, jam meldžiantis prie Geto aukų atminimo paminklo, ir net padalintų vietas Vilniaus žydų kapinėse.

Tačiau artėja diena, kai į F.Kukliansky kabineto duris pasibels teismo anstoliai, reikalaudami įvykdyti teismo nuosprendį, perduoti Vilniaus žydų bendruomenei ilgai slepiamus dokumentus, nustoti gėdingai ignoruoti pačią didžiausią Lietuvoje, Vilniaus žydų bendruomenę, tik dėl to, kad F. Kukliansky nepatinka  demokratiškai išrinktas naujas bendruomenės pirmininkas.

Ir svarbiausia, ko labiausiai bijo F. Kukliansky, tai pravesti naujus Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko rinkimus pagal sąžiningas taisykles, kurios gyvavo jau daugelį metų, atsižvelgiant į visų Lietuvos žydų balsus, o ne grupelės “artimų”, priklausomų nuo "pirmininkės" malonės. Mes, be abejonės, sulauksime teisingumo pergalės, tam mums užteks tiek ryžto, tiek kantrybės.

Kyla klausimai: ar tai ne gėdinga, kad akivaizdžius visiems dalykus tenka tokiomis pastangomis įrodinėti įvairiose teismuose, eikvojant jėgas ir lėšas, kurioms tikrai yra geresnių panaudojimo būdų? Ar Lietuvos žydų bendruomenės legitimumo klausimą turi spręsti Lietuvos teismai? Kodėl teisėjai turi eikvoti savo laiką, aiškinantis žydų bendruomenės valdymo niuansus? Ar mums patiems neaišku, kas yra tiesa, o kas yra melas ir piktnaudžiavimas valdžia? Remiantis priimtais teismų sprendimais, o taip pat nepasitikėjimo LŽB vadovybe raštu, pasirašytu regioninių žydų bendruomenių valdybomis bei 500 bendruomenių narių, kviečiame:

- nutraukti visus teisinius ginčus;

- įgyvendinti visus šiai dienai priimtus teismų sprendimus;

- atstatyti ilgalaikę ir sąžiningą balsavimo Lietuvos žydų bendruomenėje tvarką, suorganizuoti naujus rinkimus ir tuo pačiu grąžinti žydų bendruomeninį gyvenimą į normalią vagą.

Jokia valdžia ir nauda neverti tos gėdos, kuri dabar užtraukiama ant mūsų bendruomenės.

Pranešimą paskelbė: Vilniaus žydų bendruomenė
2018-10-10 09:41