Startuoja socialinė informacinė kampanija „Pagalbos tiltai“

2018 m. spalio 11 d. specializuotoje žiniasklaidoje startuoja visuomenės psichikos sveikatos stiprinimui ir priklausomybių ligų prevencijai skirta socialinė informacinė kampanija „Pagalbos tiltai“, kurią inicijavo savaitraštis „Lietuvos sveikata“, o finansuoja Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas.

Esminis šio projekto tikslas – sukurti palaikančią pagalbos sistemą žmonėms su psichikos negalia bei priklausomybėmis, skatinti visuomenę geranoriškai padėti tokiems žmonėms bei formuoti supratimą, kad veikiant kartu laimi visa Lietuvos visuomenė.

Kaip teigia projekto vadovė Rūta Evelina Šutinytė, nepaisant pastarųjų metų valdžios pastangų, Lietuvos visuomenės gretas ir toliau retina įvairios priklausomybės ir savižudybės, nes potencialios savižudybių aukos, psichikos ligomis sergantieji ir priklausomybių turintys asmenys, paveikti gėdos, kaltės jausmų ar stigmatizacijos, vengia kreiptis pagalbos. Tuo tarpu teigiami pokyčiai retai kada įmanomi be aplinkinių paramos.

„Komunikacijos kampanija yra orientuota į tą visuomenės dalį, kuri yra šalia išgyvenančių priklausomybes, turinčių psichikos sutrikimų žmonių. Ji pabrėžia jaunimo, kaimynų, artimųjų, praeivių gatvėje vaidmenį, kuriant pagalbos tiltus“, – sako R. E. Šutinytė.

Projekto metu – nuo 2018 m. spalio iki 2019 m. sausio pabaigos – pasirodys straipsnių ciklai savaitraščiuose „Lietuvos sveikata“ ir „Sveika šeima“, reportažai BTV ir „Žinių radijo“ laidose. Rengiant kai kuriuos straipsnius talkins socialinis projekto partneris – Bendrasis pagalbos centras.

„Mes neretai sulaukiame pagalbos skambučių iš aplinkinių, kai turintys psichinių sutrikimų ar išgyvenantys priklausomybes asmenys ryžtasi savižudybei“, – teigia Bendrojo pagalbos centro viršininkas Audrius Čiuplys. – „Nemažai įvairių nelaimių įvyksta ir dėl nesaikingo alkoholio vartojimo. Todėl Bendrasis pagalbos centras palaiko visas iniciatyvas, skirtas priklausomybių ligų prevencijai ir visuomenės psichikos sveikatos stiprinimui. Kovoti reikia su nelaimių priežastimis, o ne su pasekmėmis, kurios gali būti tragiškos ir nebepataisomos“.

Projekto metu Bendrasis pagalbos centras, siekdamas didesnio visuomenės įtraukimo, savo Facebook paskyroje taip pat talpins projekto straipsnių ir vaizdo įrašų nuorodas.

Tikimasi, kad „Pagalbos tiltai“ prisidės kuriant pagalbos krizių atveju tradiciją ir suteiks realią vertę Lietuvos visuomenei.

Pranešimą paskelbė: Bendrasis pagalbos centras
2018-10-10 17:45