Prezidentė: pagalbos senoliams sistemą būtina reformuoti

Ketvirtadienis, sausio 10 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė inicijavo teisės aktų projektus, kuriais siekiama kuo skubiau reformuoti senoliams teikiamas sveikatos ir socialinės pagalbos paslaugas, kad žmonėms jos būtų lengvai prieinamos, kokybiškos ir stabiliai finansuojamos.

Siūloma esminė pertvarka buvo aptarta susitikime su socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu, sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga, Savivaldybių asociacijos administracijos direktore Roma Žakaitiene, Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybių, Vilniaus ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetų atstovais.

Senyvo amžiaus žmonės, kuriems vienu metu dažniausiai reikia ir sveikatos, ir socialinės globos paslaugų, yra tapę dviejų atskirai veikiančių sistemų įkaitais. Pasak Prezidentės, išskaidžius paslaugas per dvi sistemas, kenčia ne tik paslaugų reikalingi žmonės, bet ir jų artimieji, kurie priversti aukoti darbą arba samdyti brangiai kainuojančius specialistus.

Su pagalbos senoliams poreikiu susiduria daugybė šeimų, šiuo metu nuolatinė slauga reikalinga apie 40 tūkstančių asmenų, Integralios pagalbos namuose paslaugos teikiamos apie 2200 asmenų, o poreikis yra 20 kartų didesnis, negu jų suteikiama.

Mišrios paslaugos jau teikiamos savivaldybėse ir dabar, tačiau labai maža apimtimi, tam naudojant ES fondų lėšas. Tačiau kitąmet jos baigiasi ir tokiu būdu finansuojamų paslaugų teikimas šiems žmonėms lieka neaiškus.

Kad žmonės gautų šias paslaugas, reikia ne projektinio, o stabilaus finansavimo, paslaugų organizavimo tvarka turi būti aiški ir žmogui, ir paslaugos teikėjui, t. y. būtina sukurti nacionalinę integralių paslaugų sistemą.

Prezidentė parengė visai naują – integralias slaugos ir socialines paslaugas teisiškai apibrėžiantį ir jų turinį bei organizavimą numatantį įstatymo projektą.

Naujų integralių paslaugų įteisinimas yra reforma. Tai – ilgalaikis, plataus masto, naujų kompetencijų, finansinių išteklių reikalaujantis, daug institucijų įtraukiantis procesas.

Kad tokia pertvarka būtų sėkminga ir nestrigtų jau pirmame įgyvendinimo etape, reikalingas visų procese dalyvaujančiųjų sutarimas dėl įstatymo turinio ir įgyvendinimo eigos.

Prezidentė perdavė šį projektą ministrams ir pabrėžė, kad, tik visiems kartu prisiėmus politinę atsakomybę ir pasidalijus iniciatyvos nuosavybę, galima ir būtina padaryti kokybišką daugybės žmonių laukiamą pertvarką.

Pateikus šiuos konkrečius įstatymų projektus, atvertas kelias juos neatidėliojant tobulinti specialioje darbo grupėje bei kuo greičiau priimti. Nors iššūkių nemažai, nėra daug laiko ilgoms diskusijoms dėl strategijų. Visuomenės senėjimo pagreitis rodo, kad mes jau vėluojame.

Iš viso socialinėms paslaugoms senoliams ir slaugai šiuo metu skiriama apie 198 mln. eurų. Iš jų paslaugoms į namus skiriama 33,4 mln. eurų, institucijose – beveik 165 mln. eurų.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-01-10 13:25
Socialinė sauga, Politika
pasidalinti
atgal