Sprendžiamas kpt. Jono Noreikos legendos likimas

Kovo 27 d., trečiadienį, Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė sprendimą dėl Grant Arthur Gochino skundo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui.

Kalifornijoje gyvenantis Lietuvos pilietis G.A.Gochinas prašė teismo įpareigoti LGGRTC naujai, išsamiai, nešališkai, nepiktnaudžiaujant valdžia, susipažinti su jo pateikta "Užklausa dėl Jono Noreikos nusikaltėlių gaujos" ir jos prieduose esančius dokumentus. Jis tikisi, kad Centras pakeis savo istorinę pažymą dėl J.Noreikos veiklos Antrojo pasaulinio karo metais, kad būtų aišku, jog J.Noreika nelaikytinas didvyriu. J.Noreikos aukų giminaitį G.A.Gochiną žeidžia J.Noreikai skirti paminklai, paminklinės lentos, gatvių ir mokyklos pavadinimai. Tuo tarpu LGGRTC ginčijo, kad šioje byloje G.A.Gochinas neturi materialaus intereso.

Tarptautinė žiniasklaida susidomėjo Lietuvos valstybės istorijos politika po to kai kpt. J. Noreikos anūkė Silvia Foti pritarė G.A.Gochino užklausai. Chicago Tribune teismui skyrė savo pirmojo puslapio pagrindinį straipsnį. 75 milijonai klausytojų klausėsi BBC World Service Outlook 23 minučių ilgio laidos, "Tiesa apie mano senelį 'didvyrį'". Kovo mėn. 20 d., Wikipedijos portalas anglų kalba savo įvadiniame puslapyje paskelbė, "Ar jūs žinote, kad Jonas Noreika yra Lietuvoje įamžintas paminklinėse lentose ir gatvių pavadinimuose, nors jisai aktyviai dalyvavo Holokauste?" Šis puslapis kasdien sulaukia 18 milijonų lankytojų.

Kovo 28 d., ketvirtadienį, 16:00-18:00, G.A.Gochino užklausos autorius, filosofas dr.Andrius Kulikauskas kviečia visus į renginį susipažinti su teismo nuosprendžiu ir plačiau aptarti, kaip mums įvairiai atsakyti už Lietuvą?  Renginys vyks Caffeine LT kavinėje, Trakų g. 7-8, Vilniuje, kitoje pusėje gatvės nuo Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos.  Renginio dalyviai sutinka būti filmuojami.

Penktadienį, kovo 22 d., naujoji bibliotekos direktorė Emilija Banionytė buvo sutikusi šiam renginiui skirti bibliotekos Didžiąją salę. Anot jos, bibliotekos yra ta vieta, kur gali sueiti skirtingų požiūrių žmonės.  Trečiadienį, kovo 27 d., LGGRTC ją supažindino su įvairiais dokumentais.  Jinai juos paskelbs bibliotekos svetainėje, kartu su paaiškinimu, kodėl biblioteka nusprendė atšaukti renginį. Jinai paprašė perspėti visus galvojančius dalyvauti.

Renginio pirmoje dalyje, A.Kulikauskas nepapasakos, kaip kpt. J. Noreikos legenda išaugo ir kaip ji sunyko, nes tam nėra tinkamų sąlygų.

Antroje dalyje vyks spaudos konferencija. A.Kulikauskas aptars teismo nuosprendį ir atsakys spaudos atstovų klausimus. Antradienį, kovo 26 d., LGGRTC generalinė direktorė Birutė Teresė Burauskaitė telefonu atsiprašė, kad jinai nedalyvaus, nes jinai bus Maskvoje.  G.A.Gochino atstovas Rokas Rudzinskas taipogi nedalyvaus.

Galiausiai visi bus kviečiami į platesnį pokalbį, kaip norėtumėme atsakyti už Lietuvos praeitį, dabartį ir ateitį?  Pokalbio tikslas išsakyti klausimais mums rūpimus skaudulius, troškimus, vertybes, svajones, jais sieti Lietuvos praeitį, dabartį ir ateitį, ir apibūdinti mums prasmingas veiklas.

Siūloma iš anksto susipažinti su Atsakingos Lietuvos savanorių tinklo "Lietuvos sąžinės" reikalavimais atsakyti už 1941 m. lietuvių tautos valios reiškėjų nusikaltimus žmonijai. "Žemaičių saulutė" vasario mėn. 8 d. paskelbė 33 reikalavimų sąrašą ir aprašė Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos Centre vykusį jų suderinimą. Skubiausias iš reikalavimų, tai "Pajusti Lietuvos žydų skaudulį, kad seniausios Vilniaus žydų kapinės, kurias sovietai išniekino ant jų pastatydami Vilniaus sporto rūmus, nebūtų mūsų naujai išniekintos, juos paverčiant kongreso rūmais."

"Žemaičių saulutė" kovo mėn. 8 d. aprašė Plungės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vykusį pasitarimą šiais klausimais. Kun. brol. Gediminas Numgaudis OFM įtikino dalyvius atsakomybės klausimus spręsti dvasinėje plotmėje, kovoti su antisemitizmo piktąja dvasia.

Caffeine LT kavinėje bus pasistengta į atsakomybės klausimą pasižiūrėti iš įvairiausių kampų, tad visi kviečiami.  Caffeine LT kavinė nesupažindinta su renginio turiniu ir už jį neatsako.  Visi dalyviai privalės susimokėti už blynus ir kavą.

Pranešimą paskelbė: Kapitono Jono Noreikos muziejus ir archyvas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal