Nacionalinio kultūros kelio „Čiurlionio kelias“ pristatymas

Renginio tipas: Spaudos konferencija
Renginio data: Ketvirtadienis, 2019 m. gegužės 23 d.
Renginio pradžia: 13:00
Renginio pabaiga: Ketvirtadienis, 2019 m. gegužės 23 d.
Renginio vieta: Nacionalinė dailės galerija, konferencijų salė, Konstitucijos pr. 22, Vilnius

Maloniai kviečiame dalyvauti spaudos konferencijoje, kurioje bus pristatytas nacionalinis kultūros kelias „Čiurlionio kelias“. Tai – pirmas visavertis nacionalinis kultūros kelias Lietuvoje, kuriuo siekiama pradėti nacionalinių kultūros kelių programą ir skatinti regionų kultūros atsinaujinimą. Šis kultūros politikos instrumentas grindžiamas Europos sąjungos šalių praktikomis ir Liuksemburge veikiančio Europos kultūros kelių instituto suderintu modeliu. Lietuva kūrybingai remiasi geriausiais ES šalių nacionalinių kultūros kelių plėtojimo patirties pavydžiais (Gėtės kelias Vokietijoje, Gojos kelias Ispanijoje ir kt.) ir kartu modeliuoja savąjį konceptą, grįstą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gyvenimo ir kūrybos vietų Lietuvoje (vėliau – ir užsienyje) aktualizavimu.

Spaudos konferencijoje bus pristatytas šią programą išsamiai atskleidžiantis naujas portalas www.ciurlioniokelias.lt, kurį, Kultūros ministerijai pavedus parengė ir administruoja Lietuvos muziejų asociacija, finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Portalas išsamiai supažindina su Čiurlionio kelio maršrutu Dzūkijoje, Aukštaitijoje ir Žemaitijoje. Kelio maršrutas tęsiasi 487 km. ir susieja Varėną (senąją jos dalį, ir naująjį miestą), Druskininkus, Vilnių, Kauną, Rietavą, Plungę ir Palangą, šiuose miestuose veikiančias nacionalines, valstybines bei savivaldybių kultūros įstaigas, nevyriausybines organizacijas, kurios siūlo lankyti Čiurlionio gyvenimą ir kūrybą aktualizuojančius objektus, susipažinti su M. K. Čiurlionio atminties ženklais, dalyvauti specialiuosiuose meno ir edukacijos bei kultūros turizmo projektuose. Čiurlionio kelio maršrute dalyvaujančios institucijos siūlo bendrąsias paslaugas (teminės ekskursijos, edukaciniai renginiai, ekspozicijos, parodos, prezentacijos) ištisus metus, o specialiuosius projektus (muzikos festivalius, meno savaites, plenerus, konferencijas, meistriškumo kursus, kūrybines stovyklas, kultūrinius susitikimus ir kt.) – atskiromis datomis.

Spaudos konferencijoje pristatomas ir pirmasis specialusis projektas – kultūrinės topografijos meno savaitė „Čiurlionio Lietuva“, kuri vyks gegužės 24 – 31 d. (24 d. – Varėnoje, 25 d. – Druskininkuose, 26 d. – Vilniuje, 28 d. – Kaune, 29 d. – Plungėje, 30 d. – Rietave, 31 d. – Palangoje).

Spaudos konferencijoje nacionalinio kultūros kelio „Čiurlionio kelias“ idėją ir jo tikslus pristatys kultūros viceministrė dr. Gintautė Žemaitytė ir Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Daina Urbanavičienė.

Portalą pristatys Lietuvos muziejų asociacijos vadovas Raimundas Balza ir atsakingoji sekretorė, projekto vadovė Lolita Valužienė,

Pirmąjį specialųjį projektą – meno savaitę „Čiurlionio Lietuva“ pristatys jo bendrosios programos autorius prof. Rokas Zubovas, M.K. Čiurlionio namų (Vilnius) vadovas.

Čiurlionio gimtinės programą (gegužės 24 d.) ir iniciatyvas, kurias generuoja Čiurlionio kelias Varėnoje, pristatys Varėnos rajono savivaldybės meras, istorikas Algis Kašėta.

Čiurlionio kelio programoje nuolat lankytis ir dalyvauti renginiuose kvies Nacionalinio M.K. Čiurlionio dailės muziejaus (su M. K. Čiurlionio galerija Kaune ir M. K. Čiurlionio memorialiniu muziejumi Druskininkuose),  Lietuvos dailės muziejaus (su Nacionaline dailės galerija Vilniuje ir Gintaro muziejumi Palangoje), Druskininkų miesto muziejaus, Čiurlionio namų  Vilniuje, Varėnos kultūros centro, Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus, Žemaičių dailės muziejaus Plungėje, Palangos kurorto muziejaus vadovai ir jų partneriai.

Pažymėtina, kad nacionalinis kultūros kelias „Čiurlionio kelias“ startuoja nuo gegužės 22 d. portalu www.ciurlioniokelias.lt ir pirmuoju specialiuoju projektu – meno savaitės projektu

„Čiurlionio Lietuva“, tačiau veiks visus metus ir jame dalyvaujančios institucijos ne tik pakvies į savo būstines, bet organizuos ir išvykas po Čiurlionį menančias erdves apylinkėse

pagal portale skelbiamą maršrutų žemėlapį. Šiuos kultūrinius turus populiarins ir savivaldybių Turizmo informacijos centrai.

Apie dalyvavimą maloniai prašome informuoti tel. 8 688 02397, 8 684 23404.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-05-21 10:42
Kultūra
Renginio pradžia
2019-05-23, ketvirtadienis13:00
Renginio pabaiga
2019-05-23
Renginio vieta
Nacionalinė dailės galerija, konferencijų salė, Konstitucijos pr. 22, Vilnius
pasidalinti
atgal