Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys A. Šimas dalyvaus iškilmingoje memorialo Holokausto aukoms atminti atidengimo ceremonijoje Biržuose

2019 m. birželio 14 d. pranešimas žiniasklaidai

2019 m. birželio 13–16 d. Biržuose vyko Biržų žydų istorijos ir kultūros savaitės renginiai, kurios paskutinę dieną bus atidengtas memorialas Pakamponyse Biržų žydų – Holokausto aukoms – atminti. Šio istoriškai labai svarbaus paminklo atidengimas kartu yra ir Biržų krašto žmonių, rizikavusių savo gyvybe, kad išgelbėtų žydus nuo vienos baisiausių XX a. tragedijų, šeimas, pagerbimas. Prie šios kilnios akcijos prisidėjo ir Lietuvos Respublikos Seimo narys Audrys Šimas.

Sekmadienį, birželio 16 d.:

12.30–13 val. medelių sodinimas buvusioje žydų geto teritorijoje prie S, Dagilio, Pirties ir Žemaitės gatvių sankirtos, Biržuose;

13–14.30 val. pėsčiųjų atminties eisena nuo buvusio žydų geto iki memorialo Holokausto aukoms atminti Pakamponių miške;

14.30 val. Memorialo Holokausto aukoms atminti iškilminga atidengimo ceremonija (Pakamponių miškas, Paežerių kaimas, Parovėjos seniūnija, Biržų rajonas).

Paminkle buvo įamžinta 522 žinomų aukų vardai.

Pakamponyse 1941 m. buvo sušaudyta apie 2400 žmonių, iš jų – 900 vaikų, tačiau ne visų pavardės yra žinomos, tad nežinomas aukas ženklina Dovydo žvaigždės. Nemažai žydų šeimų, atvyksiančių į renginius, aukojo savo lėšas naujajam memorialui Holokausto aukoms atminti. Tai bus šeštoji vieta Lietuvoje, kur įamžintos Holokausto aukų pavardės.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-06-14 14:45
Politika
pasidalinti
atgal