EP nario J. Oleko komentaras dėl Turkijos karinės operacijos šiaurės rytų Sirijoje ir jos pasekmių (priimta rezoliucija)

Europos Parlamentas (EP) plenarinėje sesijoje Strasbūre pritarė rezoliucijai dėl Turkijos karinės operacijos šiaurės rytų Sirijoje ir jos pasekmių. Parlamentas ragina Turkiją laikytis tarptautinės teisės, smerkia Rusiją dėl konflikto užbaigimo vetavimo Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje bei įžvelgia suintensyvėjusią terorizmo grėsmę Europoje ir visame pasaulyje. EP narys Juozas Olekas, balsavęs už rezoliuciją, po balsavimo komentavo:

„Taika nėra konflikto nebuvimas, tai yra sugebėjimas taikiai išspręsti konfliktą. Deja, dėl Turkijos vykdytų karinių operacijų beveik 700 000 žmonių rizikuoja tapti politiniais pabėgėliais, šimtai buvo nužudyti. Turkija privalo užtikrinti, kad jos veiksmai atitiktų tarptautinę teisę ir įsipareigojimus, šiuo metu Turkijos intervencija vykdoma be Jungtinių Tautų (JT) įgaliojimų. Žinoma, Rusija pasinaudojo galios vakuumu – smerkiame Rusiją dėl daugelio JT Saugumo Tarybos rezoliucijų dėl konflikto Sirijoje užbaigimo vetavimo.

Europos Sąjunga ir šalys narės turi reaguoti į šį beprecedentį įvykį ­– keletas jų jau sustabdė ginklų eksportą į Turkiją, reaguodamos į Turkijos intervenciją. Per kruviną išpuolį kurdų kaliniams buvo įvykdytos mirties bausmės, žudomi beginkliai civiliai gyventojai. Negalime dėl to tik apgailestauti.

Turkijos pajėgos galimai naudojo ir baltąjį fosforą, kuris yra uždraustas ginklas, prieš civilius, įskaitant vaikus ­– nukentėjusiųjų vaizdai, pasiekiami užsienio žiniasklaidoje, šokiruoja. Parlamentas griežtai smerkia tokį neteisėtą cheminių ginklų naudojimą, jei jis bus įrodytas. Galiausiai, apie 68 000 su „Da‘esh“ susijusių žmonių yra sulaikyti šiaurės rytų Sirijoje, dalis kovotojų jau išsilaisvino. Esu giliai susirūpinęs, kad nenutiktų taip, jog daugiau „Da‘esh“ kovotojų bus išlaisvinti arba pabėgs iš kalėjimų, kuriuose jie šiuo metu laikomi. Tai kelia didelę grėsmę saugumui Europoje ir visame pasaulyje. Transatlantinė bendruomenė, ypatingai šiuo metu, turi išlikti vieninga kovoje su „Da'esh“.

Visos konflikto šalys turi dalyvauti tarptautinėse derybose, siekiant rasti ilgalaikį sprendimą dėl padėties šiaurės rytų Sirijos pasienyje“, - teigė buvęs Krašto apsaugos ministras, socialdemokratas Juozas Olekas.

EP nariai griežtai smerkia vienašališką Turkijos karinę intervenciją į šiaurės rytų Siriją, ragindami Turkiją išvesti visas pajėgas iš Sirijos teritorijos.

Pastaba redaktoriams:

Terminas „Da'esh“ dažnai Lietuvos bei užsienio masinėse visuomenės informavimo priemonėse įvardijamas „ISIS“. Komentare terminas „ISIS“ nevartojamas, siekiant nepripažinti teroristinės organizacijos valstybe, kuri nepaiso Irako ir Sirijos sienų. „Da'esh“ naudojamas kaip terminas, nesuteikiantis galios, kadangi kiekviena raidė reiškia arabišką žodį ir tai susilpnina teroristų galimybes skleisti valstybės naratyvą ne arabiškai kalbančioms (užsienio) auditorijoms.

Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento narys Juozas Olekas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-10-24 14:56
Politika, Krašto apsauga, saugumas
pasidalinti
atgal