Kelias išspręsti šeimos ginčą – mediacijos pas notarą būdu

Šeimos ginčus taikiai išspręsti pageidaujantys asmenys nuo Naujųjų metų pradžios šios paslaugos galės kreiptis į notarus, kurių dauguma jau įgijo mediatoriaus kvalifikaciją.

Tokios notaro paslaugos ypač svarbios ieškant konfidencialių, optimalių ir abi puses tenkinančių sprendimų jautriais šeimos ginčų klausimais skyrybų bylose. Privaloma mediacija bus taikoma šeimos bylose dėl santuokos nutraukimo, vaiko išlaikymo priteisimo, gyvenamosios vietos nustatymo, bendravimo su vaikais tvarkos nustatymo ir kituose šeimos ginčuose.

„Mediacijos įstatymo pakeitimai, kuriais bus įtvirtinta privalomoji mediacija šeimos bylose, nebuvo naujiena notarams. Notaro profesija savaime numato pareigą rasti sprendimus, kurie atitinka abiejų  šalių interesus. Notaras iš profesinės prigimties yra tarpininkas ginčuose“, - sako Lietuvos notarų rūmų prezidentas, Klaipėdos notaras Marius Stračkaitis.

Mediacijos paslaugas gali teikti tik specialius mokymus užbaigę ir atitinkamus sertifikatus gavę asmenys. Dauguma iš pustrečio šimto Lietuvoje veikiančių notarų iš anksto pasiruošė Mediacijos įstatymo pataisų įsigaliojimui ir įgijo mediatoriaus kvalifikaciją. Vien tik Notarų rūmų užsakymu Mykolo Romerio ir Vytauto Didžiojo universitetų surengtus kvalifikacijos kėlimo mokymus nuo 2019 metų rugsėjo iki gruodžio vidurio baigė daugiau kaip 100 notarų. Didelė dalis notarų dar anksčiau gavo sertifikatus baigę įvairius kitų institucijų surengtus mediacijos mokymus.

Mediacija nėra notarinis veiksmas, už kurį numatytas teisingumo ministro įsakymu patvirtintas atlyginimas, o paslauga, dėl kurios atlyginimo dydžio šalys turės susitarti su notaru.

Privalomosios mediacijos šeimos ginčuose įteisinimas nereiškia, kad šalys privalės pasiekti susitarimą, bus privaloma tik išbandyti mediacijos kelią savo ginčams spręsti. Nauja tvarka įsigalioja nuo 2020 metų sausio 1 dienos.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos notarų rūmai
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-01-01 09:00
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal