Seimo nariai dalyvaus Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos plenarinėje sesijoje

2020 m. sausio 24 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo valdyba komandiravo Seimo delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininką Algirdą Butkevičių sausio 26–30 dienomis, Seimo narį Simoną Gentvilą – sausio 26–29 dienomis, Seimo narius Kęstutį Masiulį, Egidijų Vareikį ir Emanuelį Zingerį – sausio 26–31 dienomis dalyvauti Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos plenarinėje sesijoje Strasbūre (Prancūzijos Respublika).

„Šios sesijos metu kartu su kitoms „Baltic+“ grupės šalimis narėmis vėl stengsimės pabrėžti, kaip svarbu yra laikytis demokratinių vertybių, ginsime savo partnerių – Ukrainos ir Sakartvelo – interesus. Bandysime užkirsti kelią neteisingiems kai kurių šalių bandymams interpretuoti istorinius faktus ir jais manipuliuoti“, – sako Seimo delegacijos pirmininkas A. Butkevičius.

Penkias dienas truksianti žiemos sesija prasidės naujo Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos pirmininko ir jo pavaduotojo rinkimais.

Į Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos pirmininko pavaduotojo postą iš Seimo delegacijos yra siūlomas delegacijos pirmininko pavaduotojas E. Vareikis. „Prieš kiek daugiau nei 70 metų Europos Taryba buvo sukurta kaip gerai sutariančių demokratinių šalių „džentelmenų klubas“, tačiau šiandien organizacija susiduria su rimtomis demokratijos ir žmogaus teisių raidos problemomis. Tad Parlamentinei Asamblėjai tenka vis iš naujo peržiūrėti kriterijus, kuriais remiantis šalis laikoma stabilia demokratija ar, kada reikia, padėti jai tokia demokratija tapti. Nenormalu, kai tarp Europos Tarybos šalių kyla karai, labai liūdna, kai tenka abejoti kai kurių šalių parlamentarų išrinkimo teisėtumu. Kita vertus, tai rodo, kad ETPA yra reikalinga tarptautinio bendradarbiavimo platforma, malonu, kad Lietuva joje jau nebe pasyvi dalyvė, o aktyvi naujų idėjų kūrėja ir propaguotoja“, – sako Seimo narys.

Sesijos metu bus išklausytos Sakartvelo Prezidentės Salomės Zurabišvili ir Moldovos Prezidento Igorio Dodono (Igor Dodon) kalbos, taip pat pasisakys naujai išrinktoji Europos Tarybos generalinė sekretorė Marija Pejčinovič Burič (Marija Pejčinović Burić) ir kt.

Į darbotvarkę įtraukta papildoma jungtinė Ministrų komiteto ir Parlamentinės Asamblėjos reagavimo procedūra svarstant faktą, kad viena valstybė narė rimtai pažeidė įsipareigojimus. Parlamentarai aptars demokratinių institucijų veikimą Lenkijoje, žiniasklaidos laisvės ir žurnalistų saugumo grėsmes, kalbės religijos laisvės apsaugos darbovietėje klausimu, aptars gautus pranešimus apie politinius kalinius Azerbaidžane.

Žiemos sesijoje numatytos dvi diskusijos: viena – prekybos migrantais ir dingusių pabėgėlių bei migrantų vaikų klausimais, kita – apie organų transplantaciją ir prekybą žmogaus audiniais bei ląstelėmis.

Į darbotvarkę taip pat įtrauktas pranešimas apie būtiniausius reikalavimus rinkimų sistemoms ir rinkimų stebėjimo Baltarusijoje ataskaita.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-01-24 10:06
Politika, ES
pasidalinti
atgal