Olekas: „ES ir JK bendra ateitis turi apimti ne tik rinką” (plenarinė sesija)

Derybose dėl būsimo susitarimo dėl ES ir Jungtinės Karalystės (JK) ateities santykių europarlamentarai ragina užtikrinti sąžiningas prekybos sąlygas ir piliečių teises. Po pasitraukimo iš ES, Jungtinė Karalystė nebegalės gauti tokių pat galimybių ir naudų, kurias turėjo būdama ES narė, teigia Europos Parlamento narys J. Olekas.

Trečiadienį priimta rezoliucija (543 balsai už, 39 prieš, 69 susilaikė) Europos Parlamentas siekia prisidėti prie artėjančių derybų su JK vyriausybe dėl naujos ES ir JK partnerystės po „Brexit“ pereinamojo laikotarpio.

Parlamentas nori, kad asociacijos susitarimas su JK būtų kiek įmanoma gilesnis ir pagrįstas trimis pagrindiniais ramsčiais: ekonominės partnerystės, užsienio reikalų partnerystės ir konkrečių sektorių klausimais. Kartu europarlamentarai pabrėžia, jog ES nepriklausanti šalis negali naudotis tomis pačiomis teisėmis kaip valstybė narė, todėl turi būti išlaikytas ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos vientisumas.

Europarlamentaras Juozas Olekas sako, kad reikalinga užtikrinti ne tik sklandų Jungtinės Karalystės perėjimo periodą, bet ir tolimesnį ES ir JK bendradarbiavimą.

„Remiu Komisijos pasiūlytas politines gaires deryboms dėl naujos ES ir JK partnerystės ir palaikau vieningą požiūrį derantis dėl kuo glaudesnių santykių, apimančių ne tik prekybą. Manau, kad JK bei ES ateities bendradarbiavimas turi apimti ne tik prieigą prie ES rinkos bei JK dalyvavimą joje, bet ir kitas sritis, kaip žuvininkystę, duomenų apsaugą, klimato kaitą ir aplinkosaugą, energiją, visuomenės sveikatą bei maisto apsaugą, piliečių teises bei asmenų judumą, transportą, užsienio politiką bei saugumą ir teisėsaugą”, – teigia europarlamentaras Juozas Olekas.

J. Olekas teigia, kad JK norėdama patekti į ES vidaus rinką turi užtikrinti griežtus maisto saugos, GMO, pesticidų, geografinių nuorodų, gyvūnų gerovės, ženklinimo ir atsekamumo standartus, taip pat žmonių, gyvūnų ir augalų gerovę.

„Siekdami užtikrinti piliečių teises turime suprasti, kad išliekame artimais kaimynais, kurie ir toliau turės daug bendrų interesų. Nors esame pasiryžę užmegzti kuo artimesnius santykius su JK, turime pabrėžti, kad jie skirsis nuo visų naudų ir galimybių kurias Jungtinė Karalystė gavo būdama Europos Sąjungos nare. Raginame Komisiją užtikrinti viešas konsultacijas ir nuolatinį dialogą su socialiniais partneriais ir pilietine visuomene, užtikrinant kuo didesnį skirtingų interesų įsitraukimą į šį derybų procesą”, – sako socialdemokratas J. Olekas.

Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento narys Juozas Olekas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-02-12 19:26
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal