Baltijos šalių žmogaus teisių švietimo modelis viešajam sektoriui

Nevyriausybinė organizacija Žmogaus teisių balsas (Lietuva) kartu su Human Rights Centre (Estija) ir Baltic Human Rights Society (Latvija) įgyvendins tarptautinį projektą, kurio tikslas sistemingai ugdyti šalies viešojo sektoriaus darbuotojų žmogaus teisių apsaugos žinias. 

Nors pastaraisiais metais Lietuva žengia vis daugiau žingsnių įgyvendinant žmogaus teisių apsaugą šalyje, tačiau stiebtis dar turime kur. Pavyzdžiui, 2019 metais Lietuva buvo vienintelė Europos Sąjungos valstybė, nuo 2005 m. neįgyvendinusi jokio progreso moterų ir vyrų lygybės srityje ir užimanti viso labo 23-ąją vietą Europos Sąjungos reitinge. Tais pačiais metais paskelbtame Europos LGBTI teisių indekse Lietuva užima 22-ąją vietą iš 28-ių Europos Sąjungos valstybių. Akivaizdu, jog lyčių lygybės, LGBTI teisių užtikrinimo srityse reikalingi esminiai sprendimai, kurie negali aplenkti ir viešojo sektoriaus bei šio sektoriaus atstovų, jų švietimo. 

Dar viena žmogaus teisių sfera, kurioje Lietuva vis dar turi neišspręstų uždavinių - neapykantos kalbos ir neapykantos nusikaltimų identifikavimas. Nors neapykantos kalbos apraiškų užfiksuojama itin daug,  per metus Lietuvoje užfiksuojami vos keli neapykantos nusikaltimai, kadangi dažniausiai tokio tipo pažeidimai kvalifikuojami kaip, pavyzdžiui, viešosios tvarkos pažeidimai neįvertinant neapykantos kurstymo aspekto. Dėl šios priežasties viešajam sektoriui svarbu ugdyti gebėjimus atpažinti, reaguoti ir mokėti padėti neapykantos nusikaltimų situacijose. 

Taip pat negalime pamiršti ir skaitmeninių technologijų įtakos žmogaus teisių sistemos pokyčiams. „Kalbant apie naujausius žmogaus teisių srities pokyčius žvilgsnis krypsta į duomenų apsaugos ir asmens privatumo klausimus. Taip pat galime išskirti, vasarį pristatytą Europos Komisijos Dirbtinio intelekto strategiją, kurioje ypatingas dėmesys skirtas dirbtinio intelekto ir žmogaus teisių santykiui, sąlyčio taškams ir kylantiems iššūkiams. Į visas šias aktualijas turi reaguoti ir viešasis sektorius užtikrindamas žmogaus teises šalyje,“- teigė projekto vadovė, Žmogaus teisių balso ekspertė Giedrė Šėmytė

Ir tai tik keli svarbiausi aspektai, kuriuos palies naujai kuriamas ir įgyvendinamas viešojo sektoriaus žmogaus teisių švietimo modelis. Jau šį rudenį vyks pirmasis „Žmogaus teisės ir viešasis sektorius“ seminaras, skirtas viešojo sektoriaus darbuotojų žmogaus teisių apsaugos įgūdžiams gerinti. 2020 ir 2021 metais viešojo sektoriaus darbuotojams planuojama organizuoti ir daugiau tokių renginių, forumų ir seminarų, kurių rezultatas - žmogaus teisių švietimo modelio sukūrimas ir įgyvendinimas viešajame sektoriuje.

Žmogaus teisių balsas - žmogaus teisių tyrimų, švietimo, komunikacijos ir advokacijos organizacija, siekianti komunikuoti, diskutuoti ir analizuoti žmogaus teisių aktualijas Lietuvoje ir pasaulyje. Organizacijoje savo idėjas jungia ir bendrus projektus įgyvendina teisininkai, analitikai, fotografai, komunikacijos ir dizaino ekspertai.

Pranešimą paskelbė: Žmogaus teisių balsas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-04-22 07:00
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal