Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija domėjosi, kaip pavyko įgyvendinti Nacionalinę jaunimo politikos plėtros programą

2020 m. gegužės 7 d. pranešimas žiniasklaidai                     

 

Balandžio 6 d. posėdyje Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija domėjosi Nacionalinės jaunimo politikos 2011–2019 metų plėtros programos įgyvendinimu ir išklausė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktą informaciją apie šios programos įgyvendinimo rezultatus.

Per visą programos įgyvendinimo laikotarpį buvo patvirtinti trys veiksmų planai, į kurių įgyvendinimą įsitraukė įvairios skirtingos institucijos. Programą sudarė penki tikslai, kuriems pasiekti buvo įvardinti uždaviniai bei nusimatyti konkretūs rodikliai.

Siekiant užtikrinti įvairaus jaunimo poreikius atitinkančią socialinės apsaugos, švietimo ir sveikatos sistemų plėtrą, buvo skiriama parama jauniesiems ūkininkams ir parama verslo pradžiai, vykdomos Lietuvos Junior Achievement programos. Nuo 2018 m. įsigaliojo paramos jaunoms šeimoms būstui įsigyti sistema, kuriai skirta 10.08 mln. eurų, o parama pasinaudojo 1080 šeimų. Taip pat nuo 2014 m. pradėta įgyvendinti jaunimo garantijų iniciatyva, atsirado jaunimo sveikatos centrai, organizuotos prevencinės priemonės siekiant išvengti jaunimo nusikalstamumo, ugdomi jaunimo sveikos gyvensenos, atsakingos lytinės gyvensenos, higienos įpročiai ir kt.

Galime pasidžiaugti, kad jauni žmonės vis daugiau domisi kultūra, o kultūros įstaigos tampa vis inovatoriškesnės ir sudominančios jauną žmogų. Ugdyti sąmoningą, pilietišką, patriotišką, brandžią, kultūringą ir kūrybingą jauno žmogaus, gebančio būti aktyvia įvairialypės visuomenės dalimi, asmenybę taip pat padeda nuo 2015 m. spalio 1 d. įvestas neformaliojo vaikų švietimo krepšelis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, nuo 2009 m. ypač padaugėjo Atvirų jaunimo centrų ir Atvirų jaunimo erdvių šalies savivaldybėse ir šiuo metu jų yra 112 (2009 m. buvo 12), o 2019 m. buvo sukurta jaunimo darbuotojų sistema, atsirado naujos darbo su jaunimu formos.

Siekiant aktyvesnio jaunimo įtraukimo į organizuotą veiklą, organizuoti finansavimo konkursai jaunimo ir su jaunimu dirbančioms organizacijoms, kurių metu per 2019 m. išdalinta beveik 1,05 mln. eurų. Taip pat sukurta Jaunimo savanoriškos tarnybos sistema, suaktyvėjo darbas su užsienio lietuvių jaunimo organizacijomis.

Siekiant programos penktojo tikslo – užtikrinti žinybų ir sektorių bendradarbiavimą plėtojant darnią, faktais ir žiniomis grįstą jaunimo politiką – įgyvendinimo, sukurta ir veikia Jaunimo informavimo ir konsultavimo sistema, tobulinama jos veikla, taip pat atliekami jaunimo padėties tyrimai savivaldybėse.

Dėl pasikeitusios strateginio planavimo metodikos, Nacionalinė jaunimo politikos programa yra pratęsta 2020 m. Šiuo metu yra rengiama Nacionalinė pažangos programa, kurią sudarys visoms ministerijoms priskiriamos plėtros programos.

Komisijos pirmininkas Kęstutis Smirnovas, tel. (8 5) 239 6653 

Parengė

Seimo kanceliarijos patarėja Jurgita Petniūnaitė, tel. (8 5) 239 6177

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-05-07 08:30
Socialinė sauga, Politika
pasidalinti
atgal