Padaugėjo neteisėtų Raudonojo Kryžiaus emblemos naudojimo atvejų: kokį pavojų tai kelia?

Lietuvos Raudonasis Kryžius pastebi, kad koronaviruso pandemijos metu padaugėjo neteisėtų emblemos naudojimo atvejų. Raudoną kryžių baltame fone vaizduojanti emblema – ypatingas, visame pasaulyje atpažįstamas ir saugomas simbolis. Karinių konfliktų metu šis ženklas padeda išsaugoti gyvybes, todėl jo naudojimas griežtai reglamentuotas įstatymų.

„Koronaviruso pandemijos metu medikai atlieka ypatingai svarbų darbą, todėl visuomenėje matome daug palaikymo akcijų. Vis dėlto, labai dažnai palaikymo plakatuose pastebime ir raudoną kryžių baltame fone. Tuomet teisiškai atrodo, kad dėkojama ne medikams, o Raudonajam Kryžiui. Su kolegomis pajuokavome, kad rytoj minėsime tarptautinę Raudonojo Kryžiaus dieną, tai smagu, kad mus sveikina, bet iš tikrųjų tai emblemos apsauga yra svarbus dalykas apie kurį būtina kalbėti“, – pažymėjo Lietuvos Raudonojo Kryžiaus generalinė sekretorė Gintarė Guzevičiūtė.

Dar 2000-aisiais šalyje priėmus Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos, Raudonojo Kryžiaus, Raudonojo Pusmėnulio ir Raudonojo Kristalo emblemos ir pavadinimo įstatymą visos iki tol šį simbolį naudojusios medicinos įstaigos turėjo jo atsisakyti.

Kuo ypatinga Raudonojo Kryžiaus emblema ir kokių pasekmių gali turėti netinkamas šio simbolio naudojimas?

Ypatinga reikšmė visame pasaulyje

Raudonas kryžius baltame fone jau pusantro šimto metų visame pasaulyje simbolizuoja Raudonojo Kryžiaus judėjimą. Tai vienas seniausių ir plačiausiai tarptautiniu mastu vartojamų simbolių, kurio naudojimas griežtai apibrėžiamas kiekvienoje Ženevos konvenciją ratifikavusioje valstybėje.

Tiek taikos, tiek karo metu emblema naudojama kaip atpažinimo ženklas, kad asmuo ar objektas yra susijęs su tarptautiniu Raudonojo Kryžiaus judėjimu. Lietuvoje Raudonojo Kryžiaus emblema yra ir karo medicinos tarnybos skiriamasis ženklas.

Tačiau pagrindinis Raudonojo Kryžiaus emblemos tikslas – apsaugoti karinių konfliktų metu pagalbą teikiančius žmones.

„Kariaujančios pusės negali atakuoti šiuo ženklu pažymėto asmens, pastato ar transporto priemonės. Tai – pati aukščiausia apsauga karo metu. Taip apsaugomi savanoriai, medicinos personalas, medicininė įranga ir įstaigos. Karo metu šiuo simboliu gali būti pažymėtos ir mokyklos, bažnyčios, jei šiuose pastatuose yra įkurtos laikinos ligoninės.

Kariniuose konfliktuose būna atvejų, kai emblemą neteisėtai panaudoja kariaujančios pusės, siekdamos apsaugoti karinę techniką arba užpulti iš pasalų. Jeigu toks neteisėtas Raudonojo Kryžiaus emblemos naudojimas sukelia tragiškas pasekmes, pavyzdžiui, žmonių aukas, tai laikoma karo nusikaltimu, o už tai atsakingas asmuo – karo nusikaltėliu“, – sakė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanorė, tarptautinės humanitarinės teisės specialistė Neringa Mickevičiūtė.

Simbolį saugo įstatymai

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos, Raudonojo Kryžiaus, Raudonojo Pusmėnulio ir Raudonojo Kristalo emblemos ir pavadinimo įstatymas numato, kad taikos metu emblemą galima naudoti išskirtiniais atvejais ir tik su Lietuvos Raudonojo Kryžiaus leidimu.

Už šio įstatymo pažeidimus ir neteisėtą emblemos naudojimą numatyta administracinė ar net baudžiamoji atsakomybė.

„Matome, kokią ypatingą reikšmę ir misiją turi šis ženklas, todėl labai svarbu suprasti, kad neatsakingas naudojimas silpnina šį simbolį. Jei ši emblema bus naudojamas bet kur, prasidėjus kariniam konfliktui jos sukuriama apsauga bus silpnesnė.

Tai reiškia, kad kariaujančios šalys nežinos, kad šiuo ženklu pažymėtų objektų negalima atakuoti, o tie, kam reikalinga pagalba, nežinos kur kreiptis. Ne veltui šis simbolis tiek metų yra gerbiamas bei saugomas visame pasaulyje.

Todėl norėdami, kad Raudonojo Kryžiaus emblema mus saugotų kariniuose konfliktuose, turime užtikrinti jos apsaugą taikos metu. Karinis konfliktas gali ir neįvykti, tačiau mūsų sąmonėje turi būti susiformavęs supratimas, kad šis ženklas reiškia absoliučią apsaugą, todėl gali būti naudojamas tik įstatymo numatyta tvarka“, – sakė N. Mickevičiūtė.

Lietuvos Raudonasis Kryžius pastebi, kad mūsų šalyje emblema neretai naudojama iliustruojant medikų darbą ar su tuo susijusias socialines akcijas.

„Džiaugiamės, kad mūsų emblema skleidžia pasitikėjimą ir gerą žinią, kitaip nebūtų pasitelkiama kitų iniciatyvų. Tačiau šis ženklas yra labai svarbus ne tik organizacijai, bet ir visam pasauliui. Esant ypatingai sudėtingoms situacijoms Raudonojo Kryžiaus emblema padeda išsaugoti gyvybes, todėl stengiamės užtikrinti atsakingą ir teisingą šio simbolio naudojimą“, – sakė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus generalinė sekretorė G. Guzevičiūtė.

Raudonojo Kryžiaus emblema simbolizuoja pamatinius organizacijos principus – humaniškumą, nešališkumą, neutralumą, nepriklausomumą, savanoriškumą, vienumą ir universalumą.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-05-07 09:12
Krašto apsauga, saugumas, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal