Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritaria slaugos paslaugų apmokėjimo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų pratęsimui karantino laikotarpiui

2020 m. gegužės 14 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Gegužės 13 d. posėdyje Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) bendru sutarimu pritarė SRDK pirmininkės Rimantės Šalaševičiūtės ir narių Rimos Baškienės, Rimanto Jono Dagio, Algimanto Dumbravos, Justo Džiugelio, Juozo Rimkaus inicijuotam ir teiktam Sveikatos draudimo įstatymo 9 straipsnio pakeitimo įstatymo projektui (Nr. XIIIP-4768).

Projektu siūloma į 120 dienų per kalendorinius metus terminą, kai už slaugos ir socialinių paslaugų bei patarnavimų, palaikomojo gydymo paslaugų slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėse (slaugos ligoninėse) apmokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų, neįskaičiuoti Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino (karantino) laikotarpio. Įstatymas įsigaliotų nuo jo paskelbimo.

Įstatymu siekiama pagerinti asmenų, kuriems teikiamų slaugos ir socialinių paslaugų bei patarnavimų, palaikomojo gydymo paslaugų slaugos ligoninėse paslaugų trukmė pasiekė 120 dienų, padėtį Vyriausybei paskelbus ekstremaliąją situaciją ir karantiną.

Šią pataisą SRDK nutarė parengti šių metų balandžio 27 d. posėdyje, su suinteresuotomis institucijomis aptaręs slaugos ligoninių ir globos įstaigų paslaugų teikimo problemas. Karantino laikotarpiu į slaugos ligonines patenkama tik iš ligoninių. Slaugos ligoninėje asmeniui išbuvus 120 dienų per metus, jei jis yra ne vegetacinės būklės arba jo sveikatos būklė nereikalauja nuolatinės medicininės priežiūros, jis nebegali ilgiau likti – nei apmokant slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugas iš PSDF biudžeto lėšų, nei iš savo, artimųjų ar savivaldybių biudžetų lėšų. Dalis šių asmenų negali grįžti į savo ar artimųjų namus. Apgyvendinti jų socialinės globos įstaigose, kuriose šiuo metu 645 vietos neužpildytos, taip pat neleidžiama, nes priėmimas į šias įstaigas karantino metu yra sustabdytas.

Asmenų, kuriems teikiamų slaugos ir socialinių paslaugų bei patarnavimų, palaikomojo gydymo paslaugų slaugos ligoninėse paslaugų trukmė pasiekė 120 dienų, šiuo metu yra apie 1500, o vidutinė jiems teikiamų paslaugų kaina – apie 30 eurų per dieną. 

Socialinių reikalų ir darbo komiteto biuro parengta informacija

Tel. (8 5) 239 6776

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-05-14 09:25
Socialinė sauga, Politika
pasidalinti
atgal