Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijai pristatyta jaunimo politikos įgyvendinimo šalies regionuose situacija

2020 m. gegužės 28 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Gegužės 27 d. posėdyje Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija domėjosi regioninės jaunimo politikos įgyvendinimu ir plėtra.

Kaip ir kasmet, jaunimo politikos įgyvendinimas savivaldybėse už 2019 m. vertinamas pagal numatytus kriterijus, susijusius su mobiliuoju darbu su jaunimu „gatvėje“, atviru darbu su jaunimu, jaunimo savanoriška veikla, jaunimo įgalinimu ir dalyvavimu jaunimo organizacijų veikloje.

Nors mobilusis darbas su jaunimu gatvėje vykdomas tik antri metai, džiugu, kad šiuo metu šalyje turime 22 tokias mobiliąsias komandas, kurios dirba 75 vietovėse ir aptarnauja apie 1500 jaunų žmonių per metus.

Pagal Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktą informaciją, savivaldybių skiriamas finansavimas atviriems jaunimo centrams ir erdvėms 2019 m. padidėjo, lyginant su ankstesniais metais, ir šiuo metu visose šalies savivaldybėse veikia bent po vieną atvirą jaunimo centrą ar erdvę. Šių centrų ir erdvių lankytojų skaičius siekia apie 24 tūkst. jaunuolių, kurių daugiau nei 5000 yra nuolatiniai lankytojai.

Pasak Jaunimo reikalų departamento direktoriaus Jono Laniausko, jaunimo savanoriška veikla nuolat plečiasi. Šiuo metu Lietuvoje akredituotos daugiau nei 400 savanorius priimančios organizacijos ir praktiškai kiekvienoje savivaldybėje veikia po tokią organizaciją, kuriose jauni žmonės gali savanoriauti. J. Laniauskas pažymėjo, kad savanoriaujančių jaunuolių skaičius auga. Jaunimo savanoriškos tarnybos pripažinimas stojamuoju balu į savanorišką veiklą patraukia jaunuolius, kurie kitomis aplinkybėmis nesirinktų savanorystės. Atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad patirtys ir požiūriai po savanoriškos tarnybos yra labai įvairūs, tačiau neabejotinai savanorystė tobulina jauno žmogaus socialinius įgūdžius, keičia jo išankstines nuostatas apie tam tikras socialines grupes, sukuria galimybę apsispręsti dėl būsimos profesijos.

Kalbėdamas apie jaunimo įgalinimo ir dalyvavimo sritį, departamento direktorius informavo, kad praeitais metais savivaldybės skyrė daugiau nei 600 tūkst. eurų jaunimo iniciatyvoms ir projektams skatinimui. Nemažas dėmesys skiriamas jaunimo verslumui ir profesiniam orientavimui.

Posėdyje taip pat aptartas jaunimo organizacijų vaidmuo pandemijos metu. Šiuo sudėtingu laikotarpiu jaunimo organizacijos savivaldybėse organizavo savanorių veiklas, teikė humanitarinę pagalbą. Pažymėtina, kad savivaldybės, pasitelkusios jaunimo organizacijas veikloms, lyginant su pavienių savanorių rinkimu, veikė efektyviau, nes organizacijos iš anksto turėjo koordinavimo ir komunikacijos sistemas.                     

 

Komisijos pirmininkas Kęstutis Smirnovas, tel. (8 5) 239 6653

Parengė

Seimo kanceliarijos patarėja Jurgita Petniūnaitė, tel. (8 5) 239 6177

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-05-28 12:51
Politika, Kultūra
pasidalinti
atgal