Paroda „Jaunojo dizainerio prizas 2020“ kelsis ir į tarptautinę virtualią platformą

Jau dešimtus metus Vilniaus dailės akademijos (VDA) Dizaino inovacijų centras organizuoja konkursą „Jaunojo dizainerio prizas“. Liepos 2 d. VDA parodų salėje „Titanikas“ vyks jaunųjų dizainerių apdovanojimai bei atidaroma paroda, kurioje bus eksponuojami stipriausi šių metų mados, produkto, komunikacijos ir tyrimų dizaino darbai, kurie vėliau persikels pirmą kartą į virtualią parodą tarptautinėje dizaino platformoje „Dezeen“.

 Darbuose jaučiasi išgyventas nerimas

 Jubiliejiniai dešimtieji apdovanojimai išskirtiniai ne tik brandžiu dešimtmečiu, bet ir laikotarpiu, kuriame kūrė paraiškas teikę dizaineriai.

 „Mes, kaip organizatoriai, su nerimu stebėjome susidariusią situaciją dėl karantino, nebuvome tikri, ar galėsime rengti jubiliejinius apdovanojimus, ieškojome alternatyvų renginiui, nes suprantame, kaip svarbu skatinti jaunuosius talentus pristatyti save visuomenei.

Peržiūrėdami atsiųstus darbus supratome, kad ne tik mes gyvenome su nerimu, bet ir kūrėjai. Didelė dalis darbų nagrinėja įvairias socialines temas: nerimas, emocinis intelektas, vienatvė, asmeninė erdvė. Ne mažai darbų vystė spekuliatyvinį dizainą, kūrė edukacines priemones vaikams, medicininių įrankių dizainą“, – įžvalgomis dalinasi Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centro direktorius Marius Urbanavičius.

Kūrėjai yra ir verslininkai

Jubiliejinė paroda bus prieinama ne tik Lietuvos gyventojams bei svečiams, bet pirmą kartą kelsis ir į tarptautinį „Dezeen“ virtualų dizaino festivalį. Vienoje žymiausių dizaino ir interjero „Dezeen“ platformoje geriausius šių metų darbus pamatys naujausiomis tendencijomis besidomintys žmonės iš viso pasaulio. „Dezeen“ prenumeratoriai sulauks naujienlaiškių, pristatančių Lietuvoje sukurtus projektus. VDA Dizaino inovacijų centro viena iš misijų – padėti dizaineriams įsitvirtinti rinkoje ir pristatyti save kaip profesionalus.

Šiais metais papildomus  prizus, įsteigtus įgyvendinant bendradarbiavimo su Europos Sąjungos intelektinės nuosavybės tarnyba susitarimą,  dalyviams įteiks ir Lietuvos Respublikos valstybinis patentų biuras. „Mes norime skatinti kūrėjus ne tik kurti, bet ir apsaugoti savo kūrybą. Dažnai jaunimas kuria vedami idėjos, jų darbai būna labiau revoliuciniai, nepagalvoja, kad tai vėliau gali būti verslo dalis. Juk užregistruota nuosavybė ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, leidžia apsaugoti, o vėliau ir komercializuoti. Norime atkreipti dėmesį, kad sukurtas dizainas vėliau gali tapti puikiu verslo pagrindu, todėl skatiname pasirūpinti ir apsaugoti nuosavybę“, – teigia Lietuvos Respublikos valstybinio patentų biuro direktorės pavaduota Lina Mickienė.

Išrinkti darbai, turintys potencialą

Kiekvienais metais komisija atrenka keturis pagrindinio prizo laimėtojus ir keturis papildomo prizo laimėtojus. Šiais metais komisiją sudaro praėjusių konkursų laureatai: dizaineris Arūnas Sukarevičius, dizaineris ir verslininkas Ignas Survila, menininkė, dėstytoja bei grafikos dizainerė Monika Janulevičiūtė, grafikos dizaineris Domas Mikšys, drabužių kūrėja Liucija Kvašytė, drabužių dizainerė Morta Nakaitė ir LR valstybinio patentų biuro direktorės pavaduotoja Lina Mickienė.

„Šiais metai buvo pateikti labai įvairūs dizaino darbai. Tačiau norėčiau paminėti, kad kūryboje labai jaučiasi, kas kuria su polėkiu, nespraudžia savęs į rėmus. Todėl stengėmės atrinkti tuos darbus, kuriuose matomos nuoširdžios pastangos. Aišku, kad mums nelengva vertinti, nenorime apsiriboti tik pirmo įspūdžio momentu, norėjome įsigilinti, suprasti, kokį potencialą turi pristatytas dizainas“, –  teigia drabužių kūrėja Morta Nakaitė, 2019 m. pristačiusi savo kolekciją pristačiusi mados dizaino bienalėje „International Fashion Showcase“, Londono mados savaitės programoje.

Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centras jau 10 metų organizuoja konkursą jauniesiems talentams, kad jų kūrybinė pradžia būtų lengva bei sėkminga. „Jaunojo dizainerio prizo‘20” parodos atidarymas ir apdovanojimai, įvyks liepos 2 d. (ketvirtadienį) 15 val. Vilniaus dailės akademijos ekspozicijų salėje TITANIKAS (Maironio g. 3). Paroda veiks iki liepos 25 d.

 

Nuotraukų autorius: Tomas Kapočius

Pranešimą paskelbė: Salve Agency
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-07-01 10:47
Laisvalaikis, pramogos, Kultūra
pasidalinti
atgal