Sostinės meno galerijoje – muzikos improvizacijos

Renginio tipas: Koncertas
Renginio data: Antradienis, 2020 m. liepos 14 d.
Renginio pradžia: 19:00
Renginio pabaiga: Antradienis, 2020 m. liepos 14 d.
Renginio vieta: AP galerija (Polocko g. 10, Užupis)

Koks jausmas apima, kada muzika susijungia su menu? Liepos 14 d. „AP galerijoje“ šį klausimą Vilniaus žiūrovams padės atsakyti tūbistas Simonas Kaupinis ir saksofonistas Dovydas Stalmokas – gerai žinomi improvizacinės muzikos kūrėjai.

Muzikantai jau ne vienerius metus Lietuvos ir užsienio muzikos scenose groja laisvojo džiazo improvizacijas. Jų eskpresyvumu ir muzikiniu performatyvumu, menų sintezės įtrauktumu netrukus galės įsitikinti ir „AP galerijos“ lankytojai, kuriems bus  pristatytas niekur negirdėtas, valandos trukmės muzikinis pasirodymas.

Ekspresyvi tapyba ir džiazas

Pasak renginių organizatorės Živilės Jankutės, meno galerijoje pristatoma muzika sukuria ypatingą atmosferą ir žiūrovams atsiveria kitokiu kampu.

„Kartais žmonės užmiršta, kad muzika nėra tik fonas, ji – taip pat didelį svorį turinti meno rūšis. Muzikai, ypač laisvojo džiazo, kaip ir bet kurioje galerijoje eksponuojamiems meno kūriniams, reikia žiūrovų laiko, įsiklausymo į kūrėjo transliuojamą emociją, pastabumo. Patyriminis potyris, žiūrint į abstrakciją ar klausant avangardinio džiazo, beveik nesiskiria. Čia veikia ekspresija, emocijų gausa, kurios yra momentinės, unikalios ir niekada nebepakartojamos.“, – teigė koncerto organizatorė.

Galerijos aplinkoje dvejus metus gimstančios improvizacijos

Vidurvasarį „AP galerija“ kviečia pasitikti kartu su lietuviškais improvizacinės muzikos kūrėjais, susibursiančiais į vieno vakaro duetą, Simonu Kaupiniu ir Dovydu Stalmoku. Būdami savo srities profesionalai, muzikantai yra groję su įvairiomis Lietuvos bei užsienio džiazo žvaigždėmis (Estijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Amerikoje, Kanadoje ir kt.), dalyvavę skirtinguose muzikiniuose projektuose.

„AP galerijoje“ jau yra groję tokie kūrėjai, kaip Liudas Mockūnas, Dalius Naujokaitis, Eugenijus Kanevičius, Mindaugas Stumbras, Ieva Baranauskaitė ir begalės kitų. Dvejus metus kiekvieną mėnesį galerijoje pristatomi vis nauji muzikos vakarai dažnai yra nenuspėjami, šis neapibrėžtumas yra laisvojo džiazo unikalioji dalis. Muzikantų improvizacinį melodijų diapazoną gali smarkiai paveikti ir žiūrovai, ir šiuo metu ekspozicinėje erdvėje veikianti objektų, tapybos ir grafikos paroda „Dalykai pagal Valentiną Ajauską“. 

„Tūbos mokytojas Antanas Ladyga B. Dvariono muzikos mokykloje visada sakydavo, kad tikras tūbistas turi domėtis viskuo: daile, architektūra, skulptūra, literatūra ir t. t. Jeigu tikėsime, kad viskas pasaulyje yra susiję, įkvėpimo atlikėjas gali ieškoti tiesiog bet kur – svarbiausias gal yra pats nenutrūkstamas ieškojimo procesas“, - viename LMIC interviu[1] teigė Simonas Kaupinis.   

Improvizacinės muzikos vakaras su Simonu Kaupiniu ir Dovydu Stalmoku vyks liepos 14 d. 19 val. „AP galerijoje“ (Polocko g. 10, Vilnius). Bilietai vietoje arba PAYSERA: https://bit.ly/2VFd0yU

[1] https://www.mic.lt/lt/ivykiai/2020/04/23/nestereotipines-tuba-ir-birbyne/

Pranešimą paskelbė: AP galerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal