EP narys prof. Liudas Mažylis kreipėsi į Europos Komisiją dėl situacijos Baltarusijoje

Delegacijos ryšiams su Baltarusija Europos Parlamente narys prof. Liudas Mažylis šią savaitę kreipėsi į Europos Komisiją dėl dabartinės situacijos Baltarusijoje. EP narys laiške iškelia tris esmines problemas: COVID-19 pandemijos situaciją Baltarusijoje, Astravo atominės elektrinės saugumo vertinimą ir žmogaus teisių pažeidimus šalyje.  „Pastaruoju metu iškilo nauji Baltarusijos saugumą kvestionuojantys faktoriai, kurių kombinacija kelia išskirtinį pavojų visam regionui. Reali padėtis dėl COVID-19 pandemijos masto numanomai yra slepiama, – laiške Europos Komisijai rašo EP narys prof. L. Mažylis. – Įtariama, kad šalyje, kurioje masiniai renginiai taip ir nebuvo apriboti, COVID-19 infekcijos užsikrėtimų ir aukų skaičius gali gerokai viršyti oficialiai skelbiamą.“

Pasak EP nario, situacija dėl Astravo atominės elektrinės saugumo taip pat negerėja, realūs veiksmai dėl atitikimo aukščiausiems saugumo reikalavimams iki šiol nėra atlikti, o tuo tarpu Baltarusija žada, kad pirmasis reaktorius pilna galia veiks jau 2021 m. vasario mėnesį.

„Situaciją komplikuoja masinės represijos, vykdomi suėmimai ir areštai, dar labiau paskatinti artėjančių prezidento rinkimų, trukdantys viešinti ir dalintis realiais duomenimis apie minėtus nesaugumo faktorius“, – situaciją analizuoja L. Mažylis.

EP nario prof. Liudo Mažylio klausimai Europos Komisijai dėl situacijos Baltarusijoje:

  • Kokių skubių veiksmų imamasi dėl regiono saugumo situacijos, kuri blogėja dėl Baltarusijos elgsenos?
  • Ar iš Baltarusijos reikalaujama viešinti ir nuolat teikti atnaujintą informaciją atsakingoms ES institucijoms apie realią padėtį dėl COVID-19 susirgimų ir aukų skaičiaus bei dėl Astravo atominės elektrinės saugumo?
  • Ar bus imamasi realių sankcijų dėl žmogaus teisių pažeidimų Baltarusijoje? Jei taip, kokių? Esama žmogaus teisių padėtis šalyje prisideda prie situacijos šalyje slėpimo.
Pranešimą paskelbė: Europos Parlamento nario Liudo Mažylio biuras
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-07-10 16:48
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal