Seimo narės Aušros Papirtienės pranešimas: „Padėkime Lietuvos mokykloms įveikti COVID-19 iššūkį“

2020 m. rugpjūčio 20 d. pranešimas žiniasklaidai

Vykdydama Seimo narės parlamentinės kontrolės funkciją, nuolatos bendrauju su Lietuvos švietimo bendruomenės atstovais. Mokyklų bendruomenių atstovai, mokyklų vadovų atstovai, susipažinę su ugdymo organizavimo reikalavimais nuo rugsėjo 1 d., išdėstytais valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendime „Dėl pagrindinio ir vidurinio ugdymo organizavimo būtinų sąlygų“, 2020 m. rugpjūčio 17 d. Nr. V-1838, nuogąstauja, kad iki numatytos mokslo metų pradžios yra fiziškai neįmanoma pasiruošti tai įgyvendinti. O kai kurių reikalavimų laikymosi mokyklos veiklos sąlygomis apskritai neįmanoma užtikrinti (pavyzdžiui, dėl skirtingų klasių mokinių nesusitikimo tarpusavyje).

Mano nuomone, mokyklos veikimo realybėje, norint tokius reikalavimus įgyvendinti, reikėtų vos ne kelių ar net daugiau apsaugos darbuotojų kiekvienai vidutinio dydžio mokyklai. O tokioms pareigybėms joks papildomas finansavimas mokykloms nėra numatytas. Suprantu, jog visos priemonės ir taisyklės yra svarbios, kad virusas neplistų. Tačiau daugumos taisyklių su esama šiandienine mokyklų infrastruktūra praktiškai įgyvendinti beveik neįmanoma. Eilinį kartą mokyklų vadovai yra paliekami vieni, be jokios pagalbos. Mokytojams, kurie turės tiesiogiai užtikrinti visas būtinas ugdymo proceso organizavimo sąlygas mokykloje, yra pridedama papildomų pareigų, tačiau apie apmokėjimą už papildomų funkcijų vykdymą nekalbama. Tad gali būti, kad mokytojai turės savanoriauti ne savo noru.

Mano žiniomis, formuluojant tokius reikalavimus, nebuvo tartasi su tais, kurie tiesiogiai turės visa tai įgyvendinti – nei su mokyklų vadovų, nei su mokytojų atstovais. Apgailestauju, jog tuo vėl parodoma, kad tarimosi kultūros mūsų valstybės vykdomojoje valdžioje vis dėlto stokojama. Raginu dar kartą apsvarstyti, ar visos valstybės lygio ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendime dėl pagrindinio ir vidurinio ugdymo organizavimo išdėstytos būtinos sąlygos yra praktiškai įmanomos įgyvendinti realybėje, ar įmanoma šių sąlygų įgyvendinimui pasiruošti per dvi savaites (nuo sprendimo Nr. V-1838 įsigaliojimo datos – rugpjūčio 17 d.), ar mokykloms šioms būtinoms sąlygoms įgyvendinti tikrai nereikalingas papildomas finansavimas ir kiti papildomi ištekliai (o jei reikalingi, ar yra numatyti ir mokyklas operatyviai pasieks?).

Mūsų valstybė tikrai gerai tvarkosi su COVID-19 iššūkiais, tačiau kad mes visi kuo greičiau įveiktume viruso plitimą, reikia visų visuomenės grupių susitelkimo ir dalyvavimo priimant mums visiems svarbius sprendimus. Nes tik nuo to priklausys, kaip efektyviai tie sprendimai bus įgyvendinami.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-08-20 11:23
Švietimas ir mokslas, Politika
pasidalinti
atgal