Turizmo asociacija prašo valdžios pagalbos: nesulaukia sprendimų, padėsiančių išsaugoti verslą

Rugpjūčio viduryje Lietuvos turizmo asociacija išplatino viešą kreipimąsi į valdžios atstovus su rekomendacija užsienio šalių sergamumo rodiklius skaidyti autonominių regionų mastu, tačiau į pasiūlymą nebuvo sureaguota. Po to, kai į paveiktų šalių sąrašą buvo įtraukta kone vienintelė šios vasaros kryptis – Graikija, o kelionių agentūros neteko daugumos užsakymų, LTA vykdančioji direktorė M. Rainienė dar kartą kreipėsi į valdžios institucijų vadovus su prašymu kuo skubiau priimti reikiamus nutarimus, kad būtų išsaugotas turizmo sektorius.

Daugiau nei mėnesį nepatvirtintas trečiųjų valstybių sąrašas

Lietuvos turizmo asociacija siekia atkreipti valdžios atstovų dėmesį į susidariusią situaciją dėl trečiųjų šalių rekomendacijų bei sergamumo rodiklių peržiūrėjimo. Europos Taryba rugpjūčio 7 d. atnaujino trečiųjų valstybių sąrašą, kurioms valstybėms narės palaipsniui turėtų panaikinti kelionių apribojimus. Tai Australija, Kanada, Sakartvelas, Japonija, Naujoji Zelandija, Ruanda, Pietų Korėja, Tailandas, Tunisas, Urugvajus bei Kinija (jei bus patvirtintas abipusiškumo reikalavimas).

Turizmo verslui reikšmingos valstybės, tokios kaip Sakartvelas, Tunisas ar Egiptas atitinka visus keliamus reikalavimus, todėl prašoma valdžios atstovų rekomendacijas minėtoms valstybėms peržiūrėti ir jas sušvelninti. „Siekiame atkreipti dėmesį, jog rodiklių skaidymas valstybių autonominių regionų mastu ir rekomendacijų trečiosioms šalims peržiūrėjimas užtikrintų sąžiningą konkurenciją su kitų Europos sąjungos valstybių, tokių, kaip Vokietija, Lenkija, Latvija ar Estija kelionių organizatoriais“, – įsitikinusi M. Rainienė.

Minėtose šalyse priimti nutarimai dėl užsakomųjų skrydžių atnaujinimo į epidemiologiškai saugius regionus. Pavyzdžiui, Vokietijoje priimtas nutarimas, jog kelionių organizatoriai gali organizuoti turistines keliones užsakomaisiais skrydžiais į atskirus Turkijos regionus (Antalija, Bodrumas, Izmiras), užtikrinant griežtą sveikatos saugumo reikalavimų laikymąsi (registracija atvykstant, privalomi testai išvykstant ir t.t.).

Kalbėdama apie viešojoje erdvėje aptarinėjamą privalomą bendrą Baltijos šaliūų nutarimą, M. Rainienė stebisi, jog daugiau nei mėnuo Lietuvoje nėra patvirtintas trečiųjų valstybių sąrašas, kurį kas dvi savaites peržiūri ir atnaujina Europos Taryba: „Tiek Latvijoje, tiek Estijoje šis sąrašas yra patvirtintas, todėl kaimyninių šalių kelionių organizatoriai gali organizuoti keliones į Europos Tarybos patvirtintas valstybes, o Lietuvos kelionių organizatoriai – ne. Patvirtinus tokį sąrašą būtų užtikrinta sąžininga konkurencija tarp Baltijos šalyse veiklą vykdančių kelionių organizatorių.“

Problemos sprendimo kol kas nėra

Praėjusią savaitę turizmo sektorių supurtė ne tik užsidariusi Graikijos kryptis, bet ir valdžios atstovų siūlymas pinigus už neįvykusias keliones grąžinti ne per 90 dienų, bet per dvi savaites. Sumaištyje likę kelionių organizatoriai teigia be valstybinių insitucijų pagalbos neišgyvensiantys.

„Iš valdžios institucijų mes iki šiol nesulaukėme jokio priemonių paketo, kuriuo remiantis būtų galima įgyvendinti jų siūlymus ir tuo pačiu nebankrutuoti verslui. Tai, apie ką kalbama, problemos neišsprendžia arba sprendžia tik iš dalies“, – po kreipimosi sakė LTA vykdančioji direktorė M.  Rainienė.

Prezidentui, Ministrui Pirmininkui, Sveikatos apsaugos ir Užsienio reikalų ministrams išsiųstame rekomendaciniame rašte prašoma valdžios atstovų kuo skubiau priimti reikiamus nutarimus, kurių pagrindu turizmo verslo sektoriui ypatingai reikšmingų užsienio valstybių sergamumo rodikliai būtų stebimi ne tik valstybės mastu, tačiau skaidomi ir į atskirus autonominius regionus, į kuriuos, esant teigiamai epidemiologinei situacijai, kelionių organizatoriai galėtų organizuoti saugias organizuotas turistines keliones.

Rekomendacijos vertinamos kaip faktinis draudimas

Išplatintame dokumente prašoma sergamumo rodiklius regionais skaidyti kalbant apie Portugalijos Madeiros salą ir Algarvės regioną, Ispanijos Kanarų salas ir Andalūzijos regioną bei Turkijos Antalijos ir Bodrumo regionus.

Į Graikiją turizmo agentūros taip pat galėtų atnaujinti skrydžius, jeigu būtų išskirti sergamumo rodikliai Kretos, Rodo, Korfu, Pelaponeso, Kefalonijos, Zakintos, Tasos regionams. Šie regionai kelionių organizatoriams – ypatingos svarbos.

„Nors sergamumo rodikliai Graikijos salose yra geresni nei Lietuvoje, dėl vyriausybės nepritarimo  sergamumo rodiklius skaidyti šalių autonominių regionų mastu ir vertintant tik visos Graikijos rodiklį, kuris jau perkopė leistiną ribą, kelionių organizatoriai priversti keliautojams rekomenduoti saugesnes kryptis Italijoje Siciliją ir Kalabriją“, – dėmesį atkreipia M. Rainienė, pažymėdama, jog aukščiausio lygio rekomendacija  nevykti į tam tikras šalis teisiniu ir susiklosčiusios praktikos atžvilgiu vertintina kaip faktinis draudimas vykti į tą šalį, kuri suteikia pagrindą turistams atsisakyti įsigytų kelionių paketų bei reikalauti už kelionę sumokėtų pinigų grąžinimo.

„Tokiu būdu vėl susidaro nuo kelionių organizatoriaus nepriklausanti situacija, kurios pasekoje turi būti atšaukiami reisai, nors atskiruose regionuose epidemiologinė būklė yra teigiama. Todėl ir prašome valdžios atstovų kiek įmanoma skubiau priimti reikiamus nutarimus, kurių pagrindu sergamumo rodikliai bei rekomendacijos būtų skaidomos valstybių autonominių regionų mastu. Toks diferencijuotas epidemiologinės būklės įvertinimas užtikrintų, jog nei turistai, nei kelionių organizatoriai nepatirtų papildomų rūpesčių ar nuostolių“, – teigia LTA vadovė, šalių susirgimo rodiklių skaidymą regionais kol kas matanti kaip realiausią pagalbos priemonę.

Kviečia ieškoti palankių sprendimų

Stebėdami situaciją didžiausias Baltijos šalyse kelionių organizatorius „Novaturas“ kviečia valdžios atstovus kuo skubiau ieškoti vartotojui ir verslui palankių sprendimų, sudarant tarpvalstybinius susitarimus su tokiomis šalimis kaip Turkija, Tunisas ar Egiptas, kurių turistiniai regionai yra saugūs epidemiologiniu atžvilgiu.

„Turizmo infrastruktūra yra adaptuota pagal naujus sveikatos saugumo reikalavimus, o pačios valstybės dažnai yra pasirengusios padengti gydymo ir saviizoliacijos kaštus COVID-19 atveju bei naudoti kitas reikalingas viruso kontrolės priemones, tad visos sąlygos yra sudarytos, tereikia ryžto priimti operatyvų sprendimą, kad kelionių agentūros išgyventų šį laikotarpį“, – įsitikinusi „Novaturo“ grupės vadovė Audronė Keinytė, pabrėžianti, jog epidemiologinė situaciją Graikos salose ir Italijoje šiuo metu yra tokia pati arba geresnė nei Lietuvoje.

Tarptautinis kelionių organizatorius „Tez Tour“ taip pat palaiko šią iniciatyvą ir ragina valdžios atstovus rasti laiko ir ryžto priimant sprendimus turizmo sektoriaus palaikymui.

„Vertinant paskutiniųjų dienų COVID-19 sergamumo rodiklius, tikėtina, kad artimiausiu metu keliautojams užsidarys visa Europa. Regioninis sergamumo rodiklių vertinimas atvertų daugelio valstybių sienas, kas atlieptų verslo bei vartotojų poreikius. Skelbiami bendri šalių sergamumo rodikliai klaidina Lietuvos gyventojus bei kelia papildomą įtampą, nes jie neatspindi realios situacijos konkrečiuose šalių regionuose, – įsitikinusi „Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė I. Aukštuolytė. – Susirgimų koncentracija dažniausiai yra nutolusi nuo turistinių regionų. Imant Italijos pavyzdį, kuri yra viena labiausiai nukentėjusių nuo COVID-19 ES šalių, šalies salose bei pietiniuose kurortuose susirgimų skaičius buvo fiksuotas ir išlieka minimalus dėl turizmo sezoniškumo, salų specifikos bei tinkamų ir laiku priimtų sprendimų.“

Madeiros valdžios atstovai patys siūlo bendradarbiauti

Tarptautinis kelionių organizatorius „ITAKA“ taip pat pažymi, kad šiai dienai itin svarbu rasti sprendimus ir vesti aktyvų dialogą tarp atitinkamų institucijų bei šio verslo atstovų, užtikrinant tiek saugaus keliavimo kriterijus, tiek vartotojų interesus.

„Be atitinkamų papildomų priemonių turizmo sektoriui palaikyti, šiai diena raginame atkreipti dėmesį į persvarstytas galimybes skristi į salas – tai atskiros, dažnai nutolusios nuo žemyninės dalies teritorijos, kurios turi įsivedusios ir savo prevencines priemones. Tai reiškia, jog yra aiškūs keliautojų judėjimo srautai ir tuo pačiu yra galimybė aiškiai sekti sergamumo rodiklius. Būtent šiuose rekomenduojamuose regionuose yra vieni iš žemiausių apsikrėtusiųjų skaičių Europoje“, – pažymi organizatoriaus „ITAKA Lietuva“ pardavimų vadovė Daiva Strumskienė.

D. Strumskienė atkreipia dėmesį, jog dar rugpjūčio pradžioje į Lietuvos sveikatos ministerijos atstovus su oficialiu raštu kreipėsi Madeiros turizmo ministerijos atstovai, siūlydami abusį informacijos keitimąsį dėl sergamumo rodiklių ir savo pagalbą atkuriant turistinį srautą tarp Lietuvos ir šios autonominės srities, tad verslo sektorius turi vilties rasti sprendimus: „Įgyvendinimo procesams pagalbą užtikrinti yra pasirengusios tiek priimančios valstybės, tiek turizmo verslo atstovai.“

Pranešimą paskelbė: Integrity PR, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-08-24 14:25
Verslas, ekonomika, finansai, Turizmas
pasidalinti
atgal