Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos pranešimas: „Seimui teikiama rezoliucija, raginanti tarptautinę bendruomenę nepripažinti Aliaksandro Lukašenkos sudaromų naujų sutarčių“

2020 m. rugsėjo 9 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno Gabrieliaus Landsbergio, frakcijos narių Ingridos Šimonytės, Žygimanto Pavilionio ir Emanuelio Zingerio, Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio, užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus ir kitų Seimo narių iniciatyva teikiama rezoliucija dėl neteisėtos ir primetamos Rusijos sąjungos Baltarusijai ir de facto vykstančios šalies aneksijos.

Dokumente parlamentarai ragina tarptautinę bendruomenę remti Baltarusijos žmonių išrinktos lyderės Svetlanos Cichanouskajos ir Koordinacinės tarybos atstovų reikalavimą surengti naujus, skaidrius ir demokratines procedūras atitinkančius parlamento ir prezidento rinkimus.

Taip pat vertinti bet kokius neteisėto Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos veiksmus vidaus ir užsienio politikoje, kuriais siekiama įteisinti savo valdžią bei sudaryti naujus tarptautinius susitarimus su Rusija, apribojančius baltarusių tautos suverenitetą, kaip nusikaltimą prieš savo tautą, atitinkamai niekinius ir tarptautinės bendruomenės nepripažįstamus – de facto šalies aneksiją.

Kartu reikalauti Rusijos Federacijos nesikišti į Baltarusijos vidaus ir užsienio politiką, nepalaikyti neteisėto Baltarusijos vadovo veiksmų bandant sudaryti naujas tarpvalstybines sutartis, kuriomis būtų apribotas baltarusių tautos suverenitetas.

Galų gale taikyti papildomas sankcijas Rusijos Federacijai ir neteisėto Baltarusijos vadovo atstovams, jeigu bus bandoma neteisėtomis priemonėmis prieš baltarusių tautos valią apriboti šalies suverenitetą ir pasiūlyti baltarusių tautai ir jos teisėtiems atstovams įvairias politines, ekonomines, finansines, vizų palengvinimo ir kitokias pagalbos priemones, kai šalyje bus įvykdyti nauji, skaidrūs ir demokratines procedūras atitinkantys rinkimai. 

Seimo TS-LKD frakcijos atstovų iniciatyva parengtą rezoliuciją taip pat palaiko bei kartu teikia parlamentarai Aušrinė Armonaitė, Juozas Bernatonis, Rasa Budbergytė, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gediminas Kirkilas, Valerijus Simulikas ir Gintaras Vaičekauskas.

Rezoliucijos tekstas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-09-09 15:22
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal