Seimo narės Agnės Bilotaitės pranešimas: „Opozicinių partijų atstovės reikalauja premjero atsakymo Seime dėl „auksinių“ greitųjų testų skandalo“

2020 m. rugsėjo 10 d. pranešimas žiniasklaidai

Dešimt parlamentarių, opozicinių partijų atstovių, premjerui Sauliui Skverneliui ir toliau vengiant atsakyti į visuomenės ir žiniasklaidos klausimus dėl įtarimų šešėlio artimiausioje jo aplinkoje organizuojant ir vykdant „auksinių“ greitųjų testų pirkimą, Ministro Pirmininko atsakymo reikalauja Seimo salėje.

Seimo narės, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Liberalų sąjūdžio, Laisvės partijos ir Lietuvos socialdemokratų partijos atstovės moterys pasirašė po kreipimusi, kad į klausimą apie viešumoje didžiulio rezonanso sulaukusį greitųjų testų pirkimą, dėl kurio vykstančiame ikiteisminiame tyrime dviem premjero komandos nariams yra suteiktas specialiojo liudytojo statusas, S. Skvernelis atsakytų Seime. Seimo statutas numato, kad surinkus 10 Seimo narių parašų premjeras į parlamentarų klausimus privalo atsakyti Seimo salėje.

„Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba atliekamas tyrimas dėl galimai neskaidraus Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vykdyto greitųjų koronaviruso testų pirkimo už 6 mln. eurų meta šešėlį ne tik ant Jūsų vadovaujamos Vyriausybės vicekanclerio ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidato į Lietuvos Respublikos Seimą Luko Savicko, bet ir ant visos Vyriausybės. Dėl šio skandalo jau atsistatydino sveikatos apsaugos viceministrė, o kanclerio pavaduotojas viešai kalbėjo apie sveikatos apsaugos ministro atsakomybę. Rinkiminė kampanija eina į pabaigą ir tikėtina, kad teisėsaugos institucijos nespės užbaigti tyrimo ir pateikti visuomenei ir rinkėjams svarbių atsakymų. Todėl norime, kad atsakymą pateiktumėte Jūs – naudodamiesi Seimo statuto 208 str. 13 p. prašome atsakyti, kodėl nesustabdėte Vyriausybės rūmuose planuoto, aptarinėto ir koordinuoto pusės milijonų greitųjų testų pirkimo, kai tuos pačius testus ir mažesnį kiekį Krašto apsaugos ministerija įsigijo už 4 kartus mažesnę kainą?“ –  klausimą premjerui TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotojos ir Seimo Antikorupcijos komisijos narės Agnės Bilotaitės inicijuotame kreipimesi užduoda opozicijos atstovės.

Kreipimąsi pasirašė Agnė Bilotaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė, Dovilė Šakalienė, Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Rasa Petrauskienė, Aistė Gedvilienė, Paulė Kuzmickienė, Gintarė Skaistė.

Ikiteisminį tyrimą dėl greitųjų testų atliekanti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba patvirtino, kad Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas L. Savickas buvo apklaustas praėjusią savaitę, jam suteiktas specialiojo liudytojo statusas. Tame pačiame tyrime specialiojo liudytojo statusas suteiktas ir premjero patarėjui sveikatos klausimais Jonui Kairiui.

Seimo narės A. Bilotaitės iniciatyva Seimo Antikorupcijos komisija pradėjo parlamentinę kontrolę dėl viešųjų pirkimų, susijusių su COVID-19, tarp jų – ir greitųjų testų pirkimo, skaidrumo. Rugsėjo 16 dieną numatytas komisijos posėdis, kuriame dalyvaus Generalinės prokuratūros ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos atstovai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2020-09-10 12:39