Pirmieji Seimo lankytojų centro metai: beveik 12 000 lankytojų, naujos iniciatyvos ir iššūkiai

Renginio nuotraukos paskelbtos Seimo „Flickr“ paskyroje. Jas naudojant prie nuotraukų prašome nurodyti: Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova, Džoja Gunda Barysaitė).

 

2020 m. rugsėjo 11 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo lankytojų centras iškilmingai paminėjo vienų metų veiklos sukaktį. Jau nuo rugsėjo 9 d. Seimo lankytojų centre vyko šventiniai renginiai – surengtas susitikimas su Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataru Česlovu Juršėnu, o vakar, rugsėjo 10 dieną, paminėti pirmieji Seimo lankytojų centro veiklos metai.

„Per metus Seimo lankytojų centro darbuotojai sukūrė išskirtinę susitikimų vietą. Ekspozicijos, pokalbiai su Seimo nariais ir Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarais, protų mūšiai ar jaunimo organizacijų renginiai – visa tai suartina Seimo lankytojus, per potyrius primena jiems demokratijos svarbą ir supažindina su teisėkūros istorija bei principais. Džiaugiuosi, kad išpildydamas savo misiją Seimo lankytojų centras tapo tokia ypatinga jungtimi tarp visuomenės ir jos parlamento“, – rugsėjo 10 dieną vykusiame Seimo lankytojų centro vienų veiklos metų sukakties minėjimo renginyje kalbėjo Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Šventiniame renginyje žodį tarė Seimo Pirmininko pavaduotojai Arvydas Nekrošius ir Jonas Liesys, Seimo kanceliarijos Finansų skyriaus vedėjas, l. e. Seimo kanclerio pareigas, Marius Žiūkas, dalyviams grojo Vilniaus Naujosios Vilnios muzikos mokyklos akordeonistų orkestras, vadovaujamas Žanetos Gumenajos.

Per metus surengtos ekskursijos 456 lankytojų grupėms

Vienas iš svarbiausių Seimo lankytojų centro tikslų – su jaunais žmonėmis apie svarbius dalykus kalbėti patrauklia forma. Per šiuos metus sukurtos ir įgyvendintos iniciatyvos – Seimo lankytojų centro edukacinių užsiėmimų programos: „O kas yra Seimas“ ir „Kaip gimsta įstatymas?“, skirtos ir pritaikytos  tiek ikimokyklinio amžiaus vaikams, tiek ir vyresnių klasių mokinių grupėms. Sukurtas edukacinių užsiėmimų ciklas 9–10 klasių mokiniams „Aš esu pilietis“. „Lankytojų centre vykstantys edukaciniai užsiėmimai, teminiai renginiai, ekskursijos, parodos, tikimės, skatina aktyvesnį visuomenės domėjimąsi Seimo veikla, parlamentarizmo istorija ir įstatymų leidybos procesu. Mums svarbu ugdyti piliečių gebėjimą analizuoti ir vertinti konkrečias istorines aplinkybes“, – pabrėžia Seimo lankytojų centro vedėjas Donatas Čečergis.

Suskaičiuota, kad per metus Seimo lankytojų centras surengė ekskursijas 456 lankytojų grupėms, o tai yra beveik 12 000 lankytojų. Bendradarbiaujant su Nepriklausomybės gynėjų sąjunga buvo rengiamos teminės ekskursijos „Parlamento gynyba 1991-aisiais“.

Ekskursijos Lietuvos parlamente sulaukia dėmesio iš visos Lietuvos mokyklų, priešmokyklinio ugdymo įstaigų ir vietos bendruomenių, bet daugiausia svečių atvyko iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir Raseinių. Ekskursijos vestos ir užsienio svečių grupėms anglų, rusų ir vokiečių kalbomis.

Seimo lankytojų centras laukia pavienių lankytojų vakarinėse ekskursijose (antradieniais ir ketvirtadieniais nuo 17.30 val.), taip pat kiekvieno mėnesio pirmą šeštadienį 11.30 ir 13.30 val. Trečiadieniais nuo rugsėjo 16 d. 17.30 val. bus organizuojamos ekskursijos po parodą „Sveikas, šalies šeimininke! Steigiamajam Seimui – 100“ Seimo rūmų Didžiajame kieme.

Registracija į visas ekskursijas Seime vyksta adresu www.lrs.lt/ekskursija.

Centre – atviros visuomenei ekspozicijos ir įvairūs renginiai

Parodos ir ekspozicijos – dar viena įdomi ir reikšminga Seimo lankytojų centro veiklos sritis: per pirmuosius veiklos metus čia buvo galima aplankyti parodą „Vasario 16-osios Akto signatarai pašto ženkluose“, Steigiamojo Seimo 100-mečio proga sukurtą atvirukų parodą, buvusių Seimo Pirmininkų palinkėjimus, pasirašytus ant proginių Steigiamojo Seimo 100-mečiui skirtų atvirukų; nuotraukų parodą „7 Seimo kadencijos: signatarai Kęstutis Glaveckas ir Emanuelis Zingeris“; „Teisė ir pareiga: Lietuvos Respublikos Seimo rinkimai 1920–1940 metai“ ir kitas parodas.

Šiuo metu lankytojai kviečiami  apžiūrėti ekspoziciją „Kelias į laisvę“, Steigiamojo Seimo autografų „Albomą“ – palinkėjimus Lietuvai; Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos ir šios kadencijos Seimo narių palinkėjimus antrajam Lietuvos Respublikos šimtmečiui.

Centre šiuo metu galima susipažinti su mokslo, meno ir šiuolaikinių technologijų sintezės judėjimo „Sintezija“ pristatomu kūriniu-instaliacija ir pačia naujausia paroda, „Valstybės tęstinumas: Nepriklausomybės kodas Kovo 11-osios Akte“.

2020 m. pavasarį buvo pradėta nauja iniciatyva – atvirų visuomenei pokalbių su Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarais renginių ciklas „Mano Kovo 11-oji“. Pirmasis susitikimas buvo organizuotas su prof. Vytautu Landsbergiu, o rugsėjo 9 d. įvyko susitikimas su Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataru Česlovu Juršėnu.

Iki metų pabaigos numatyti dar keturi šio renginių ciklo susitikimai. Jų vaizdo įrašus galima rasti Seimo lankytojų centro „Facebook“ paskyroje. Norintieji kviečiami prisijungti prie šios paskyros, kurioje operatyviai ir išsamiai pateikiamos naujienos.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-09-11 15:20
Kultūra, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal