LIETUVA – VISŲ skelbia galimus kandidatus į ministrus

Nors Lietuvoje neturime šešėlinių vyriausybių tradicijos, o jei kas nors jas yra bandę įvardinti ar kurti, tai jos atsirasdavo tik imituojant kai kurių Europos demokratijų praktikas. Tos šešėlinės vyriausybės jokio rimtesnio vaidmens Lietuvos politikos scenoje neturėjo ir neturi.

Dar daugiau – Seimo rinkimuose dalyvaujančios partijos paprastai ne itin varginasi informuoti rinkėjus apie tai, kokius kandidatus jos keltų į ministrų postus. Ir tokia neinformavimo, ar net slapukavimo, logika yra elementari, bet turi stiprų savanaudiškumo ir manipuliavimo pagrindą. Ji leidžia partijų vadams po rinkimų pasiskirti sau ištikimus, bet nebūtinai tinkamus kompetencijos ir padorumo požiūriais ministrus. Prezidento filtras tam kelią gali užkirsti tik iš dalies. Politinis partijų turgus dažniausiai čia ima viršų.

Akivaizdi tiesa, kad nuo tinkamos kandidatų į ministrus atrankos didele dalimi priklauso visa būsimos Vyriausybės veikla. Kompetentingų ir atsakingų kandidatų parinkimas į ministrus yra bene pusė sėkmingo būsimos Vyriausybės darbo. Šiandien net R. Karbauskis su A. Širinskiene tyliai pripažįsta, kad J. Petrauskienė švietimo ministro poste buvo klaida ir priežastis, dėl ko švietimo reformos susimovė.

LIETUVA – VISŲ sąrašas Nr. 11 yra ne tik kitoks nei kiti šių Seimo rinkimų dalyviai, nes esame nepartinių kandidatų sambūris, bet į rinkimų kampaniją norime atnešti daugiau viešumo ir skaidrumo. Galiausiai Prezidentas Gitanas Nausėda politinės kampanijos dalyvių buvo prašęs visuomenę informuoti apie jų galimus kandidatus į ministrus. Tad LIETUVA – VISŲ tai kaip tik ir daro dabar.

Strateginė LIETUVA – VISŲ politikos kryptis yra Lietuvos perorientavimas iš minimalios valstybės į socialinę valstybę, tad politikos sritys, kuriuose norime matyti savo atstovus Vyriausybėje, yra sveikatos apsauga, socialiniai reikalai, švietimas, taip pat kultūra. Į kiekvieną galimą ministro postą numatome pasiūlyti bent du kandidatus. Kaip galimi LIETUVA – VISŲ kandidatai į ministrus minėtuose politikos sektoriuose būtų imunologas dr. Adas Darinskas, muzikologas Viktoras Gerulaitis, politologas prof. Algis Krupavičius, socialinio dialogo projektų vystytoja Ramunė Mereckienė. Į šių sričių ministrus taip pat turime kandidatų, kurie nėra LIETUVA – VISŲ sąraše. Gerbdami šių kandidatų į ministrus privatumą sakome, kad tarp jų yra vieno Lietuvos universiteto rektorius, vienos nacionalinės profesinės sąjungos vadovas, keli universitetų profesoriai. Tarp kandidatų vadovauti Vidaus reikalų ir teisingumo ministerijoms yra advokatas ir politikas Rimas Andrikis ir keli kandidatai ne iš LIETUVA – VISŲ sąrašo. Aplinkos, susisiekimo ir žemės ūkio ministrų kandidatais yra verslininkas Algimantas Belzus, politikas ir valstybės tarnautojas Antanas Navakauskas, taip pat vienas buvęs ministras, kuris vertinamas ministerijos kuruojamoje bendruomenėje kaip geriausias tos srities ministras per visą tos ministerijos gyvavimo laiką. Į Ekonomikos ir inovacijų bei Energetikos ministerijas kandidatų LIETUVA – VISŲ nesiūlo tol, kol nebus atsakyta į klausimą, ar reikia šias ministerijas sujungti.

Galiausiai – krašto apsauga ir užsienio reikalai, kur kandidatai būtų itin kruopščiai derinami iš anksto su Respublikos Prezidentu. Tačiau LIETUVA – VISŲ čia tarp galimų kandidatų turi buvusį Lietuvos J. Žemaičio karo akademijos rektorių Raimundą Matulį, taip pat patyrusį diplomatą, Lietuvą atstovavusį net keliose užsienio valstybėse ir ėjusį svarbias pareigas valstybėje užsienio reikalų srityje nuo pat nepriklausomybės atstatymo laikų. Jis pats rinkimuose nedalyvauja, tai jos asmens negalime atskleisti.

Kadangi po Seimo rinkimų parlamento dauguma bus koalicinė ir ji formuos Vyriausybę, tai premjero kandidatūros dėl galimų derybinių sumetimų neįvardijame šiuo metu.

Politinė reklama. Apmokėta iš partijos LIETUVA - VISŲ PK sąskaitos.

Pranešimą paskelbė: Partija LIETUVA - VISŲ
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-10-01 08:12
Politika
pasidalinti
atgal