Kas siūlys „Auksinius sporto rūmus“ išbraukti iš biudžeto?

Lietuvos Respublikos Seimo biudžeto ir finansų komitetas iki antradienio, lapkričio mėn. 10 d. laukia pasiūlymų iš suinteresuotų asmenų dėl 2021-2023 m. investicijų programos. Šia programa gaivinamas koronaviruso pandemijos priblokštas krašto ūkis. Valstybė sprendžia kaip surinkti 45,6 milijardus eurų ir kaip paskirti 48,7 milijardus eurų. Vadinas, kiekvieno iš mūsų vardu surinks po 14 898 eurus ir paskirstys po 17 457 eurus.

Kas iš mūsų nutuokia, kad vyksta šios programos svarstymas ir turime galimybę ar netgi pareigą pasisakyti? Kam rūpi, kad mes įsigilintumėme? Paskiras žmogus sunkiai susigaudys valdžios kabinetų labirintuose. Tačiau pilietiškai nusiteikę galime šia svarbia proga bendromis jėgomis nors vieną kitą klausimą paklibinti.

Draugija „Gerbkime kapines“ ragina visuomenę siūlyti Seimui atsisakyti savo sumanymo Vilniaus sporto ir kultūros rūmuose įkurdinti Vilniaus kongresų centrą. Kaip žinoma, sovietų valdžia išniekino seniausias Vilniaus žydų kapines ant jų pastatydama sporto rūmus. Tikinčiuosius žydus ir jų draugus lietuvius žeidžia nepriklausomos Lietuvos valstybės sumanymas atgaivinti nebenaudojamus rūmus ir sostinės Vilniaus plėtros vardu tęsti kapinių išniekinimą. 52,000 žmonių pasirašė Rutos Bloštein peticiją atsisakyti šio netinkamo sumanymo ir kongresų centrą įkurdinti kur nors kitur. Valdžios sumanymui paprieštaravo visi Lietuvos rabinai ir žymiausi išeivijos litvakų rabinai. Nė Lietuvos valstybė, nė Vilniaus miestas, nė Turto bankas net nesiėmė jų išklausyti, užtat slaptai susiderėjo su nereligine ir nedemokratiška bet valdžiai palankia Fainos Kukliansky vadovaujama Lietuvos žydų bendruomene, kuri pasirūpino, kad darbus tarsi palaimintų ir prižiūrėtų su Lietuva kažin ką bendro turintis Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetas už niekam neskelbiamą sumą pinigų. Šiomis dienomis atsiveria galimybė įvairiausiais pagrindais siūlyti Lietuvos Seimui persigalvoti.

Rekonstrukcijos kaina išaugo nuo 27 milijonų eurų iki 64 milijonų eurų

2020 m. rugsėjo mėn. 11 d. nepriklausomas žurnalistas Skirmantas Malinauskas paskelbė laidą „Auksiniai sporto rūmai“, kuria susidomėjo 78,000 žiūrovų. Laidoje jisai paviešino dalį jam nutekinto Vilniaus kongresų centro techninio projekto, iš kurio matyti, kad 2016 metais numatyta 27,5 milijonų eurų rekonstrukcijos kaina dabar jau viršija 64 milijonus eurų. S.Malinauskas nuo 2017 liepos mėn. iki 2020 m. kovo mėn. dirbo premjero Sauliaus Skvernelio patarėju kovos su korupcija, ryšių su parlamentu ir strateginės komunikacijos klausimais. Šiuo metu keli tūkstančiai rėmėjų moka po kelis eurus kas mėnesį paremti jo nepriklausomas laidas.

Rugsėjo 14 d. Turto bankas reagavo. „Viešojoje erdvėje pasirodžius spekuliacijų dėl Vilniaus kongresų centro (buv. Vilniaus koncertų ir sporto rūmų) kainos, projekto įgyvendintojas valstybės įmonė Turto bankas informuoja, kad statinio techninis projektas yra baigtas, tačiau pats projektas nėra priimtas užsakovo – Turto banko. Techninio projekto tinkamumas, sprendinių ir kainos pagrįstumas, o taip pat galutinė projekto kaina, paaiškės po nepriklausomos ekspertizės. „

Biudžete išliko 27 milijonų eurų suma. Ar kas pasiūlys ją visai išbraukti?

Tuo tarpu spalio 20 d. Seimo posėdyje pateiktame biudžete yra viena eilutė Vilniaus koncertų ir sporto rūmų pastatų komplekso rekonstravimo įgyvendinimui. 2018-2023 m. tam skiriami 27,373 milijonai eurų. Iš jų, 2021 m. 0,515 milijonai eurų (matyt, techniniam projektui), toliau 2022 m. 16,685 milijonai eurų ir 2023 m. 10,173 milijonai eurų. Žodžiu, jeigu niekas nepasiūlys kitaip, Seimas netikusiam sumanymui skirs netinkamą sumą.

Draugija „Gerbkime kapines“ prašo, kviečia ir ragina Seimo biudžeto ir finansų komitetui pasiūlyti neskirti jokių pinigų Vilniaus sporto ir kongresų rūmų pastatų komplekso projektui. Galima pasiūlymą siųsti iš komiteto tinklalapio parinkus nuorodą šalia teisės akto projekto nr. XIIIP-5304, Seimo nutarimo „Dėl 2021 metų, 2022 metų ir 2023 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos visumos planuojamų rodiklių“ projektas. Arba galima tiesiog komitetui išsiųsti tokio pobūdžio laišką:

ADRESATAS: [email protected]

LAIŠKO ANTRAŠTĖ: PASIŪLYMAS TAP: XIIIP-5304 – Seimo nutarimo „Dėl 2021 metų, 2022 metų ir 2023 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos visumos planuojamų rodiklių“ projektas

GALIMAS LAIŠKO TEKSTAS:

Pasiūlymas teikiamas TAP: XIIIP-5304 – Seimo nutarimo „Dėl 2021 metų, 2022 metų ir 2023 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos visumos planuojamų rodiklių“ projektas

https://e-seimas.lrs.lt/portal/prefilledSearch/lt?regNo=XIIIP-5304

Gerbiamas Lietuvos Respublikos Seimo Biudžeto ir finansų komitete,

Siūlau neskirti jokių pinigų „Vilniaus sporto ir kongresų rūmų pastatų komplekso projektui”.

(Galima išsiplėsti: Kas aš toks esu? Kodėl man asmeniškai rūpi šis klausimas? Kokiais argumentais grindžiu savo siūlymą? Kokiais šaltiniais remiuosi? Kokias alternatyvas siūlau?)

Su pagarba,

[Vardas pavardė, vieta, kontaktai]

Argumentai

Svarbiausia yra išdėstyti savo asmeniškus argumentus. Galima susipažinti ir su kitų argumentais, įterpti į savo laišką tinkamiausius argumentus ir nurodyti šaltinius.

  • „Auksinių sporto rūmų“ kaina auga ir terminai slenka.
  • „Auksinių sporto rūmai“ yra nepagrįsti, neūkiški, nešiuolaikiški ir neaiškios paskirties.
  • „Auksiniai sporto rūmai“ yra prievarta brukami.
  • „Auksiniai sporto rūmai“ įamžina ir skleidžia sovietų vertybes.
  • „Auksiniai sporto rūmų“ nuožmumas slegia žmones.
  • „Auksiniai sporto rūmai“ žeidžia tikinčiuosius ir visus juos gerbiančius.
  • „Auksiniai sporto rūmai“ gadina Vilniaus įvaizdį ir Lietuvos tarptautinius santykius.

Šaltiniai

2020.09.11 Skirmantas Malinauskas. „Auksiniai sporto rūmai“.

2017.02.28 Bernardinai.lt Julius Norvila. Kviečia pasirašyti peticiją dėl Vilniaus žydų kapinių likimo.

2020.01.31 7md.lt Julius Norvila. Vilniaus „danse macabre“ centras. Apie Piramonto (Šnipiškių) Senąsias žydų kapines.

2020.09.09 Alfa.lt Arvydas Jockus. Izraelio rabinų teismas „uždraudė“ žydų organizacijoms pritarti Vilniaus kongresų centro projektui. F. Kukliansky: man jie nieko negali uždrausti.

2020.11.01 LRT.lt Josifas Parasonis. Ar tikrai Vilniaus koncertų ir sporto rūmai – žydų kapinėse?

2020.02.21 LRytas.lt Arvydas Lekavičius. „Sostinė“ Žydai vėl priešinasi naujam kongresų centrui.

2019.05.27 Delfi.lt ELTA Lukas Blekaitis. Teismas priėmė ieškinį dėl kongresų centro, Turto bankas darbų nestabdys.

2015.08.17 15min.lt Vilniaus žydai atsisakė Lietuvą dergiančio rabino Chaimo Bursteino paslaugų.

2015.09.16 15min.lt BNS. Algirdas Butkevičius: koncertų ir sporto rūmai bus skirtikonferencijoms, ne koncertams.

2017.08.14 15min.lt Ignas Jačauskas. JAV kongresmenai ragina stabdyti Sporto rūmų rekonstrukcijos projektą Vilniuje.

2016.02.21 Delfi.lt BNS. Žydų organizacijos pasiūlymai brangina Sporto rūmų atnaujinimą.

2019.09.24 Bernardinai.lt Andrius Kulikauskas. Vilniaus žydų kapinės kaip… dangaus vartai.

2020.07.27 Alkas.lt Andrius Kulikauskas. Palikite ramybėje mūsų didžių protėvių Vilniaus žydų kapus.

2020.09.10 Alkas.lt Andrius Kulikauskas. Kam priklauso seniausios Vilniaus žydų kapinės?

2020.01.11 VE.lt Andrius Kulikauskas. Vilniaus Gaono metais Vilniaus Sporto rūmai taps Vilniaus stigma.

2020.06.15 Alkas.lt Andrius Kulikauskas. Kas gerbia kapines, o kas sovietų brutalizmą?

2017.04.29 Dabartinių estetikos ir meno filosofijos diskursų kaita. Andrius Kulikauskas. Kūrybos tikslas – gyvybė, o vaisius – ramybė.

2016.01.04 Veidas.lt Andrius Kulikauskas. Išardykime Sporto rūmus: atšaukime “svetingumo atšaukimą”

2019.11.13 Diena.lt Alia Zinkuvienė. Valstybinės reikšmės projektas – labai nesvarbus.

Kai 2015 m. Turto bankas išpirko Vilniaus koncertų ir sporto rūmus, tuometis premjeras Algirdas Butkevičius vylėsi, kad jų rekonstrukcija į kongresų centrą galėtų kainuoti apie 11,6 mln. eurų.

Žinomas architektas, legendinės grupės "Antis" įkūrėjas ir siela A.Kaušpėdas, komentuodamas buvusių Vilniaus koncertų ir sporto rūmų situaciją, tik atsiduso: "Yra tokių vietų, kurios tarsi prakeiktos, tiesiog ten nesiseka nieko įgyvendinti. Ir savo praktikoje esu turėjęs keletą panašių istorijų, kur, atrodo, idėja gera, bet nekrenta korta, ir viskas."

Ačiū laiškų rašytojams

Draugija „Gerbkime kapines“ dėkoja už kiekvieną laišką LR Seimo biudžeto ir finansų komitetui. Litvakai ir lietuviai, tiek Lietuvoje, tiek išeivijoje, stengiasi įvairiais būdais atkreipti valdžios ir visuomenės dėmesį, kad kokios bebūtų rekonstrukcijos ir rabinų priežiūros, kokie bebūtų pasiaiškinimai ir kapinių atminties pagerbimai, visgi kapinių paskirtis ir kongresų rūmų veikla niekados nebus suderinamos, o tik skaudins ir atstums tikinčiuosius žydus.

Kolei Lietuvoje bus nors viena kita tikinčioji, kaip antai Ruta Bloštein, kuri stos ginti savo tikėjimo tiesas, tolei draugijos „Gerbkime kapines“ nariai visokiom progom stos kartu su ja.

Pranešimą paskelbė: „Gerbkime kapines“
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal