Tarptautinę tolerancijos dieną – unikalus renginys virtualioje erdvėje

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Pirmadienis, 2020 m. lapkričio 16 d.
Renginio pradžia: 10:00
Renginio pabaiga: Pirmadienis, 2020 m. lapkričio 16 d.
Renginio vieta: Virtualioje erdvėje

Lapkričio 16 d. visame pasaulyje minima Tarptautinė tolerancijos diena. Šia proga Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė paruošė virtualų festivalį „Darna“, kuris bus transliuojamas internetu visą dieną – nuo dešimtos ryto iki dešimtos vakaro. Jame – ir žinomų atlikėjų, tokių kaip Jurgio Didžiulio, Ericos Jennings, „Afrodelic“ bei Pauliaus Kilbausko pasirodymai. Šalia jų vyks meditacijos ir jogos užsiėmimai, diskusijos tolerancijos tema bei daug kitų veiklų.

Pirmą kartą vykstantis Tarptautinei tolerancijos dienai skirtas festivalis „Darna“ kviečia švęsti toleranciją, harmoniją ir darną, o įprasminti tai per meno ir bendruomeniškumo kūrimą. Nors Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė šį renginį planavo surengti gyvai, dėl dabartinės situacijos buvo nuspręsta perkelti jį į virtualią erdvę ir paruošti visos dienos programą esantiems namuose.

„Šiuo renginiu siekiame skatinti žmogiškojo ryšio puoselėjimą bei harmoningą ir tolerantišką gyvenimą. Norėjome suburti visus bendraminčius ir įprasminti šias vertybes per kūrybines veiklas. Parodyti, kad turime labai įvairių ir talentingų žmonių, kuriuos vienija bendros idėjos, o tolerancija jiems yra itin aktuali tema“, – sako renginio organizarorius Rafael Gimelstein.

Renginio skleidžiama žinia yra ta, kad Lietuvoje gyvena daugybė skirtingų žmonių grupių – jie skiriasi išvaizda: odos, akių, plaukų spalva, skiriasi ir savo mąstymu. Tačiau jei visi vadovausimės taisykle, kad skirtumas nėra pagrindas nesantaikai, kiekvienas galėsime jaustis saugiai. Tolerancija – tai paprasčiausias supratimas, kad visi yra lygūs – žmonės, kūrybingos asmenybės ir turi vienodas teises. Toleruoti, reiškia suvokti ir pripažinti, kad kitų ypatybių turintis žmogus nėra blogesnis, žemesnis, menkesnis.

Prie festivalio „Darna“ savanoriškai prisidėjo ne vienas žinomas šalies atlikėjas. Žiūrovai turės galimybę pamatyti Jurgio Didžiulio ir Ericos Jennings pasirodymus, išgirsti Victoro Diawaros grupę „Afrodelic“, naujausią Pauliaus Kilbausko albumo „Water“ pristatymą, o taip pat –Indijos ir pasaulio muzikos atstovų bei elektroninės muzikos DJ‘ų pasirodymus.

Vienas pagrindinių renginio akcentų – diskusija apie toleranciją ir Lietuvą, kurią savo namais laiko tiek tautinių mažumų atstovai, tiek ir jautriajai visuomenės daliai priskiriami žmonės.  Tarp diskusijos dalyvių – Lietuvos gėjų lygos pirmininkas Vladimir Simonko, į Seimą išrinkta Monika Ošmianskienė, Victoras bei Živilė Diawaros bei daug kitų aktyvių visuomenės veikėjų.

„Šiandien mes turime kalbėti ne tik apie toleranciją, bet ir apie viską, kas seka po jos – darną, sugyvenimą, empatiją ir būtent tuos dalykus, kurių vis dar pasigendame Lietuvoje“, – tvirtina vienas iš diskusijos dalyvių atlikėjas Jurgis Didžiulis.

Taip pat programoje numatytos ir tokios veiklos kaip meditacija, kurios mokys meditacijos ir sveikatingumo centro „Sarani“ įkūrėja Danutė Vilionytė, augalinio maisto studijos „Sultenė“ įkūrėja Ona Jurkšienė mokys sveikos mitybos pagrindų, o Rūta Kilmaitė dalinsis jogos paslaptimis.

Daugiau informacijos ir pilna renginio programa – „Darna“ Facebook paskyroje ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės puslapyje.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė
2020-11-13 13:40