Į Seimo Pirmininko pareigas siūloma Viktorija Čmilytė-Nielsen

Po Seimo narių priesaikos ceremonijos susirinkę parlamentarai pradėjo kandidato į Seimo Pirmininko postą svarstymo procedūrą.

Posėdžio metu Seimo narys Eugenijus Gentvilas perskaitė 65 Seimo narių pasirašytą pareiškimą, kuriuo į Seimo Pirmininko pareigas teikiama Seimo narės Viktorijos Čmilytės-Nielsen kandidatūra.

Parlamentarei sutikus kandidatuoti, jai buvo suteiktas žodis išsakyti savo poziciją ir atsakyti į Seimo narių klausimus.

„Esu čia ir kandidatuoju į Seimo Pirmininkus, todėl, kad labai vertinu sąžiningą politiką ir jos diktuojamas tradicijas, joms įtvirtinti reikia kur kas daugiau laiko, nei sukurti taisyklių rinkinį ar įstatymą. Mano kandidatavimo sąlyga yra koalicijos sutartis, pagal kurią sutarėme veikti. Manau, kad šis valdančiosios koalicijos susitarimas, kurį mes, trijų partijų atstovai, kūrėme kaip bendraminčiai, yra žingsnis į priekį mūsų politinėje kultūroje. Tai aiškus, logiškas dokumentas, kuris suteikia kryptį mūsų valstybės politikai artimiausiems ketveriems metams“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Kandidatė į parlamento vadovus pabrėžė kokybiškos teisėkūros svarbą Seimo darbe: „Siekiant užtikrinti sklandų teisėkūros procesą didesnis dėmesys turėtų būti skiriamas išankstinei ir kokybiškai analizei srities, kurią numatoma reglamentuoti. Čia labai svarbu užtikrinti maksimaliai plačias galimybes konsultuotis su visuomene, įvairius jos sluoksnius atstovaujančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis, ekspertais. Kokybiškos teisėkūros nebus tol, kol nebus užtikrintas grįžtamasis ryšys, susijęs su sistemišku poveikio vertinimu, priimtų teisės aktų stebėsena, siekiant nustatyti, kas padaryta gerai, kas neveikia“.

V. Čmilytė-Nielsen taip pat išsakė savo nuomonę apie valdančiosios daugumos ir opozicijos bendradarbiavimą: „Kadencija tęsiasi ketverius metus, klausimų, įstatymų projektų, situacijų būna įvairiausių, labai svarbu, kad nuomonių išsiskyrimai neužkirstų kelio bendradarbiavimui ateityje“.

Seimo statute nustatyta, kad parlamento vadovas renkamas slaptu balsavimu Seimo pirmojoje sesijoje visam Seimo įgaliojimų laikui. Kandidatus į Seimo Pirmininko pareigas gali siūlyti raštišku pareiškimu ne mažiau kaip 1/10 Seimo narių (15 parlamentarų). Kandidatas laikomas išrinktu, jeigu už jį balsavo daugiau kaip pusė balsavusių Seimo narių.

  1. Čmilytės-Nielsen biografija

 

Gimė 1983 m. Šiauliuose.

2001 m. baigė Šiaulių Didždvario gimnaziją, 2007 m. – Latvijos universiteto Filologijos fakultetą, anglų filologijos bakalauro studijas.

2001–2015 m. – Šachmatininkė profesionalė, didmeistrė, ilgametė Lietuvos nacionalinės rinktinės narė: Europos čempionė (2011), Pasaulio čempionato prizininkė (2006), Pasaulio šachmatų olimpiadų nugalėtoja (2000 ir 2004).

2015–2016 m. XI Seimo narė, Aplinkos apsaugos komiteto, Jaunimo ir sporto reikalų komisijos narė.

2016–2020 m. XII Seimo narė: Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė (nuo 2018 m.), Seimo opozicijos lyderė (2019 m.), Žmogaus teisių komiteto, Europos reikalų komiteto narė (2016–2019 m.), Švietimo ir mokslo komiteto narė (2019–2020 m.), Etikos ir procedūrų komisijos narė (2016–2020 m.), Neįgaliųjų teisių komisijos narė (2017–2019 m.).

Valstybiniai apdovanojimai: Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinas (1996 m.); ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžius (2011 m.); Šiaulių miesto garbės pilietė (2011 m.).

Išleido autobiografinę knygą „Tarp juoda ir balta“.

Ištekėjusi, keturi sūnūs.

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-11-13 17:45
Politika
pasidalinti
atgal