NYDERLANDŲ KARALYSTĖS AMBASADA LIETUVOJE KVIEČIA ATKREIPTI DĖMESĮ Į KOVĄ SU SMURTU PRIEŠ MOTERIS

Nyderlandų Karalystės ambasadorė Bonnie Horbach, kartu su buvusia Lietuvos Prezidente Dalia Grybauskaite, Valdžios perdavimo Baltarusijoje koordinavimo tarybos vadove Svetlana Tsikhanouskaya ir Danijos Karalystės ambasadoriumi Hans Brask ištarė „Ne!“ smurtui prieš moteris ir merginas.

Nyderlandų Karalystės ambasada Lietuvoje prisijungė prie tarptautinės kampanijos „Orange the World“, skirtos palaikyti smurtą dėl lyties patyrusias aukas. Norint išreikšti solidarumą su įvairių formų smurtą patyrusiomis moterimis ir merginomis, Nyderlandų Karalystės ambasadorės rezidencija buvo apšviesta oranžine spalva. Ši spalva reprezentuoja kovą su smurtu prieš moteris ir naudojama kaip simbolis lapkričio 25 d. prasidedančioje ir 16 dienų trunkančioje tarptautinėje kampanijoje.

Pasak Nyderlandų Karalystės ambasadorės, kova su smurtu prieš moteris yra jos atstovaujamos šalies prioritetas. „Mums svarbu, kad apsaugotume moteris ir mergaites tam, kad jos galėtų išnaudoti visą savo potencialą. Valstybėse, kur moterys ir vyrai turi lygias galimybes, moterys ir merginos, jų šeimos ir bendruomenės klesti. Oranžinė yra vilties spalva, bet mums reikia daugiau nei vilties! Mums reikia, kad visi, vyrai ir moterys, tėvai, draugai, mokytojai ir kaimynai išdrįstų pasipriešinti ir apsaugotų tuos, kurie šiandien patiria smurtą. Kviečiame visus kartu sustabdyti smurtą dėl lyties“.

Smurtas dėl lyties yra vienas iš labiausiai paplitusių žmogaus teisių pažeidimų pasaulyje. Duomenys rodo, kad Lietuvoje seksualinį priekabiavimą patiria 35% moterų vyresnių nei 15 metų. Be to, beveik ketvirtadalis Lietuvos moterų smurtą patiria artimoje aplinkoje ir mažiau nei 25% tokių atvejų yra pranešama teisėsaugai. Ši situacija dar labiau pablogėjo COVID-19 pandemijos metu.

Ambasadorė Bonnie Horbach pridūrė: „Būdamos Europos Sąjungos dalimis, Lietuvos ir Nyderlandų Karalystės visuomenės remiasi teisinės viršenybės principais. Todėl manome, kad tokios vertybės kaip pagarba žmogaus teisėms, lygybei ir orumui yra esminės ne tik dviem šalims, visai ES, bet ir pasauliui. Smurtas prieš moteris ir merginas negali būti laisvos ir šiuolaikiškos visuomenės dalimi. Matydami, kad vis daugiau moterų užima vadovaujamas pareigas naujoje Lietuvos Respublikos Vyriausybėje, mes žvelgiame į šią naują vadovybę su lūkesčiu, kad žmogaus teisių padėtis Lietuvoje pagerės. Nyderlandų Karalystė ir Lietuva gali prisidėti stabdant smurtą ir sukuriant saugesnę aplinką visiems. Apšviesdami Rezidenciją oranžine spalva, mes siunčiame vilties žinutę, kad ateitis gali būti ir bus šviesesnė.“

Nuo 1991 m. Vykdoma kampanija „Orange the World“ tęsis iki gruodžio 10 dienos – Tarptautinės žmogaus teisių dienos. Per šias šešiolika dienų Nyderlandų Karalystės ambasados Lietuvoje ​​socialiniuose kanaluose bus skelbiami vaizdo įrašai, nuotraukos ir tekstai, skirti informuoti ir atkreipti dėmesį į kovą su smurtu prieš moteris.

Nuotraukos: @Mantas Repečka

Pranešimą paskelbė: Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Lithuania
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal