Seimo Žmogaus teisių komiteto pranešimas: rengiamas Nacionalinis žmogaus teisių forumas – kiekvienas galės apsilankyti jam aktualios diskusijos kambaryje

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Ketvirtadienis, 2020 m. gruodžio 10 d.
Renginio pradžia: 09:30
Renginio pabaiga: Ketvirtadienis, 2020 m. gruodžio 10 d.
Renginio vieta: Nuotolinis renginys

2020 m. gruodžio 2 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Gruodžio 10 d. minima Tarptautinė žmogaus teisių diena. Šia proga Seimo Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) kartu su partneriais rengia kasmetinį Nacionalinį žmogaus teisių forumą. Nacionalinis žmogaus teisių forumas (NŽTF) – tai tradicinis, kiekvienais metais gruodžio 10 d. vykstantis renginys, kurio metu visuomenė kviečiama į diskusijas apie esamą padėtį ir apie tai, ką galime padaryti, kad Lietuvoje būtų gera gyventi visų tautybių, rasių, tikėjimų, lyčių, socialinių padėčių, įsitikinimų ar pažiūrų žmonėms – visiems.

2020 m. forumas skiriamas 70-osioms Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos metinėms. 2020 m. renginio šūkis skelbia – „Įvairovių Lietuva Europoje“.

Šiais metais forumo diskusijos vyks nuotoliniu būdu – bus galima virtualiai patekti į skirtingų diskusijų kambarius, klausytis diskusijų, rašyti komentarus, galbūt ir dalyvauti konkurse diskutuojama tema, taip pat laimėti prizą. Diskusijose pasisakys daugiau nei šimtas įvairių sričių ekspertų. Viso forumo programoje numatoma aštuoniolika diskusijų įvairiomis žmogaus teisių temomis.

Bus nagrinėjama Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencija, Lietuvoje  ratifikuota prieš dešimtmetį, taigi bus diskutuojama apie šios konvencijos įgyvendinimo iššūkius. Ekspertai aptars ir Pekino veiksmų platformą, kuri prieš 25 metus nubrėžė esmines kryptis moterų teisių užtikrinimui. Vyks filmo „Sveiki atvykę į Čečėniją“ peržiūra, po kurios bus surengta diskusija apie žodžio laisvę ir neapykantos ribojimą. Kitos šiemet visuomenei siūlomos temos: pandemijos poveikis visuomenės psichikos sveikatai ir švietimui; tėčių įsitraukimas į ankstyvą vaikų gyvenimą; efektyvus atsakas į neapykantos nusikaltimus; žmogaus teisių pažeidimai Baltarusijoje; lyčių lygybė; duomenų apsauga; teisė į privatumą ir kt.

Renginį pasveikins Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, atidarymo ir sveikinimų ceremonijoje dalyvaus ir pasisakys ŽTK pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius. Kartu su kolege Seimo nare Monika Navickiene ir ekspertais ŽTK pirmininkas diskutuos ir pirmojoje plenarinėje diskusijoje „Kokia žmogaus teisių vieta Lietuvos politikoje“. Tarp visų kitų dalyvių bus galima išvysti ne vieną gerai žinomą, gerbiamą ar/ir įdomų Lietuvos veidą.

Renginys vyks 9.30–20.45 val., maloniai kviečiame jungtis ir dalyvauti.

Registracija, programa, organizatoriai, dalyviai

 

Renginys bus transliuojamas tiesiogiai svetainėje ir portale lrt.lt. Diskusijos bus verčiamos į lietuvių gestų kalbą ir iš/į anglų kalbą.

Parengė ir daugiau informacijos suteiks:

Žmogaus teisių komiteto biuro patarėja

Eglė Lukšienė, tel. (8 5) 239 6809, el. p. egle.gibaviciute@lrs.lt

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-12-02 15:33
Socialinė sauga, Politika
Renginio pradžia
2020-12-10, ketvirtadienis09:30
Renginio pabaiga
2020-12-10
Renginio vieta
Nuotolinis renginys
pasidalinti
atgal