LCC tarptautinis universitetas kviečia susipažinti su Kalėdų tradicijomis įvairiose pasaulio šalyse

Ar žinote, kaip gražiausios metų šventės švenčiamos Hondure? O Naujojoje Zelandijoje, Zambijoje, Kirgizijoje, Sirijoje, Irake ir kituose pasaulio kampeliuose? LCC tarptautinis universitetas gruodį dedikuoja didžiųjų metų švenčių – Kalėdų laukimui ir kiekvieną darbo dieną kviečia užsukti į LCC socialinio tinklo Facebook paskyrą – https://www.facebook.com/LCC.International.University/ , kur daugiau sužinosite apie įvairių pasaulio šalių Kalėdų tradicijas.

Į LCC tarptautinį universitetą studentai ir dėstytojai kasmet atvyksta iš daugiau nei 50-ies pasaulio valstybių. Daugiau nei 600 studentų turinčiame, Klaipėdoje įsikūrusiame, universitete pasaulis susitinka po vienu stogu. Skirtingų kultūrų, tradicijų, tikėjimų jaunuoliai drauge ne tik studijuoja pasirinktas specialybes, tačiau kasdien vieni iš kitų mokosi koks pasaulis yra įvairus ir kiek skirtingų, bei tuo pačiu panašių tradicijų galime turėti su kitoje planetos pusėje esančia šalimi. Tai įrodo ir LCC tarptautinio universiteto parengti trumpi vaizdo ir garso siužetai, kuriuose studentai pasakoja apie Kalėdų tradicijas jų gimtosiose šalyse.

Hondure Kalėdinės nuotaikos ore tvyro jau nuo rugpjūčio, o namus žmonės pradeda puošti dar lapkritį. LCC studentės seserys Katherine ir Samantha pasakoja, kad Hondure, kaip ir Lietuvoje, yra ypač gilios Kūčių vakaro tradicijos, kuomet visa šeima susirenka prie bendro, įvairiais patiekalais nukrauto stalo. „Kai buvome mažos, rengdavome talentų šou, kurių metų dainuodavome, šokdavome ir grodavome pianinu”, – pasakoja merginos.

LCC studentas Obada iš Sirijos dalijasi, kad Kalėdų tradicijos jo šalyje yra labai panašios į daugumos kitų pasaulio valstybių. Sirijoje šeimos taip pat susirenka prie bendro vakarienės stalo, tačiau į bažnyčią įprasta eiti ryte. Vaikinas pasakoja, kad Sirijoje per šv. Kalėdas yra itin gilios artimųjų lankymo tradicijos: „Po bažnyčios mes einame vieni pas kitus į svečius. Tiesa, jei jūs užsukate pas giminaičius ryte, jie būtinai pas jus užsuks vakare, tad visuomet privalote turėti saldainių nenumatytiems svečiams”. Kalėdoms sirai puošiasi per pačias šventes, tačiau didesnis dėmesys šioje šalyje yra skiriamas ne Kalėdų medžio puošybai, bet prakartėlėms bei oloms ir urvams įrengti, kurie pažymi Kristaus gimimo vietą. „Sirai tarpusavyje varžosi, kuris turi gražesnę ir didesnę prakartėlę, olą ar urvą”, – sako LCC studentas Obada.

Skirtingai nei daugumoje pasaulio valstybių, Kalėdos Naujoje Zelandijoje – vasaros sezono įkarštis. Kol mes džiaugiamės šalčiu ir sniegu, Naujosios Zelandijos piliečiai per šv. Kalėdas mėgaujasi saule ir vandens pramogomis. „Naujoje Zelandijoje mes neturime bendros vakarienės tradicijų. Mes prie maistu nukrautų stalų drauge susirenkame pietauti, o vakarienei gaminame sumuštinius iš nuo pietų likusio maisto. Tiesa, jo užtenka savaitei į priekį”, – juokdamasi pasakoja LCC studentė Emma McDonald. Nors Naujojoje Zelandijoje Kalėdos vasarą, tačiau Kalėdų medžio puošyba egzistuoja. Žaliuojančius medžius Naujosios Zelandijos piliečiai puošia įvairiais blizgučiais, žaisliukais ir kitomis dekoracijomis.

Na, o iš Zambijos į LCC tarptautinį universitetą studijuoti atvykęs ir krepšinio komandoje „Moose” žaidžiantis Wamulundi pasakoja, kad Zambijos gyventojai išpažįsta įvairius tikėjimus, tačiau jis kilęs iš katalikų šeimos, tad kasmet tiek Kūčių vakarą, tiek šv. Kalėdų rytą drauge su kitais katalikais, bendroms pamaldoms susirenka į bažnyčią. „Zambijoje mes sniego neturime, jį pirmą kartą pamačiau Lietuvoje, tad Kalėdos čia, man kitokios”, – dalijasi Wamulundi.

Na, o jei norite sužinoti, kaip Kalėdos yra švenčiamos Indijoje, Pakistane, Kirgizijoje ir kitose pasaulio šalyse, kiekvieną darbo dieną iki pat Kalėdų užsukite į LCC tarptautinio universiteto socialinio tinklo Facebook paskyrą – https://www.facebook.com/LCC.International.University/ .

Pranešimą paskelbė: LCC International University
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal