Vienas inovatyviausių sprendimų verslui – automatizuota BDAR atitiktis

Apie Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR) Lietuvoje plačiai buvo pradėta kalbėti dar prieš porą metų. Viešumoje pasklido baudų dydžiai, numatyti už šio reglamento pažeidimus – iki 20 mln. eurų arba 4 proc. bendrovės apyvartos, priklausomai nuo to, kuri iš šių sumų yra didesnė. Europoje reglamento įsigaliojimo pradžioje baudų buvo nedaug, tačiau jų skaičius nuolat auga: šiemet Europoje už BDAR nesilaikymą baudos siekia per 243 mln. eurų.

Tam, kad smulkiems ir vidutiniams verslams, neturintiems teisinių kompetencijų įmonės viduje, būtų paprasčiau įgyvendinti BDAR reikalavimus, startuolis „TrustGuru“ sukūrė prenumeratos pagrindu veikiantį elektroninį sprendimą.

Be teisinių žinių sudėtinga sekti BDAR pasikeitimus

Pasak vieno iš „TrustGuru“ kūrėjų, advokatų profesinės bendrijos „Linden“ vadovaujančio partnerio Justino Jurkonio, apie šimtą BDAR atitikties proceso diegimų įvairių sektorių įmonėse ir organizacijose atlikę advokatai nustatė, kad verslams atitikti BDAR reikalavimus yra ypač sudėtinga.

„Įmonėms stinga vidinių teisinių kompetencijų, teisininkų įkainiai gąsdina, o apsisprendusiems įgyvendinti BDAR reikalavimus savo įmonėse ir pasitelkus teisininkus jų parengti asmens duomenų apsaugos dokumentai ir procedūros neretai lieka neįgyvendinti visa apimtimi, pristigus laiko ar valios perskaityti advokatų parengtą šūsnį dokumentų“, – neabejoja „TrustGuru“ bendraįkūrėjas.

Būtent įsigilinus į šiuos verslo iššūkius, advokatų įmonei kartu su partneriais, Kauno mokslo ir technologijų parko inovacijų bendruomenės nariais UAB „Adroiti“ kilo idėja įgyvendinti  debesų kompiuterijos (SAAS) pagrindu veikiančius programinius sprendimus. Kartu jie pastebėjo, kad analogiškos paslaugos, orientuotos į smulkius ir vidutinius verslus, rinkoje dar nėra.

Duomenų apsaugos teisininkas – robotas

Rinką ištyrę advokatai ir teisininkai atskleidžia, kad mažas ir vidutines įmones galima sugrupuoti į sektorius pagal įmonių procesus, susijusius su asmens duomenimis, kas leidžia atitikties BDAR procesus automatizuoti. Pirmasis verslo segmentas, kuriame veikia „TrustGuru“ – odontologijos klinikos. Platformos  kūrėjai atskleidžia, kad netrukus tikimasi pasiūlyti analogišką paslaugą ir kitiems verslo sektoriams.

„Visų pirma, „TrustGuru“ vartotojo prašoma atsakyti į klausimus, pateikiamus ne teisininkui suprantama kalba: ar įmonės patalpose atliekamas filmavimas, ar darbuotojų nuotraukos yra keliamos į interneto puslapį. Tada pradedamas BDAR gido etapas, kuriame vartotojas turi atlikti įvairias parengtų dokumentų ir procedūrų įgyvendinimo užduotis“, – pasakoja platformos bendraįkūrėjas V. Barzdaitis.

Anot jo, „TrustGuru“ užtikrina, kad pasikeitus asmens duomenų apsaugos reguliavimui ar įmonės verslo procesams, pvz. pradėjus filmuoti patalpas, atitikimą išlaikyti BDAR bus nesudėtinga.

Bendradarbiauja su mokslininkais

Šiuo metu, pasitelkiant Vytauto Didžiojo universiteto Informatikos fakulteto (VDU) mokslininkų sukurtą metodą, „TrustGuru“ komanda tobulina sistemos auditą, kuris leistų praplėsti loginius ryšius sistemoje ir pateikti individualizuotus klausimus, nepaisant kokiam sektoriui priklauso atsakantysis.

„Tai tarsi dirbtinis intelektas, tik kuriam užtenka labai nedaug pradinių duomenų. Šio metodo pritaikymas galimas ne tik BDAR, bet ir daugelyje kitų sričių, kur reikalingas individualus informacijos pritaikymas, neturint pakankamai žinių apie atsakantįjį, pvz., įvairūs psichologiniai testai ar automatizuotas įdarbinimo įrankis“, – pasakoja startuolio bendraįkūrėjas V. Barzdaitis.

„TrustGuru“ jau yra pelnęs Mokslo ir inovacijų centro (MITA) pripažinimą MTEP komercinimo priemonėje, taip pat kartu su partneriais yra pateikęs paraišką „Eureka Networking“ priemonėje, kuri šiuo metu yra vertinama ekspertų.

Pranešimą paskelbė: VšĮ Kauno mokslo ir technologijų parkas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2020-12-10 09:12
Teisėsauga, teisėtvarka, ITT
Prisegti failai
pasidalinti
atgal