Seimo Pirmininkė susitiko su Nacionalinės bibliotekos vadovu

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sausio 6 d. susitiko su Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generaliniu direktoriumi prof. dr. Renaldu Gudausku.

Susitikimo pradžioje V. Čmilytė-Nielsen pasveikino bibliotekos vadovą su naujomis pareigomis Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijoje UNESCO ir pasidžiaugė tvirtėjančiu mūsų šalies atstovavimu tarptautinėse institucijose.

Prof. dr. R. Gudauskas trumpai pristatė Nacionalinės bibliotekos veiklą karantino laikotarpiu, kalbėdamas apie pagrindines bibliotekos funkcijas, sėkmingas projektines veiklas, akcentavo parlamentinę bibliotekos funkciją ir didžiųjų duomenų vaidmenį. „Parlamentinės bibliotekos funkcija bus stiprinama kokybiška analitine informacija aprūpinant Seimą ir kitas valstybės institucijas bei savivaldybes. Ateitis priklauso didžiaisiais duomenimis (angl. big data) grindžiamai analitikai, tad į ją ir orientuojamės. Tikimės, kad tai reikšmingai prisidės prie valstybės inovacijų politikos įgyvendinimo ir konkurencinio pranašumo didinimo, Lietuvos žinių visuomenės kūrimo“, – sakė prof. dr. R. Gudauskas. Bibliotekos generalinis direktorius taip pat akcentavo bendradarbiavimo su Seimo Kultūros komitetu, Kultūros ministerija, kitomis valstybės institucijomis svarbą.

Seimo Pirmininkė domėjosi galimomis Seimo ir Nacionalinės bibliotekos bendradarbiavimo ateities perspektyvomis. Bibliotekos generalinis direktorius sakė, kad informacinis aprūpinimas, teikiant tiek bibliografinę, tiek analitinę medžiagą, vyksta sklandžiai ir produktyviai, o bendradarbiavimą galima plėsti įsiklausant į konkrečius Seimo poreikius.

Susitikime su Seimo Pirmininke taip pat dalyvavo Nacionalinės bibliotekos Informacijos ir komunikacijos mokslų departamento direktorius, laikinai vykdantis generalinio direktoriaus pavaduotojo mokslui ir strateginei plėtrai funkcijas, prof. Andrius Vaišnys. Pratęsdamas temą A. Vaišnys pasiūlė keletą konkrečių sprendimų, kartu užsiminė apie aktualiausias problemas, susijusias su informacinėmis technologijomis, duomenų bazėmis, integralios sistemos kūrimu.

Seimo Pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen padėkojo už apsilankymą ir išreiškė viltį, kad kaimynystėje įsikūrusių svarbių nacionalinių institucijų – Seimo ir Nacionalinės bibliotekos – bendradarbiavimas pasieks kokybiškai naują lygmenį.

Vėliau Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. R. Gudauskas susitiko su Seimo Kultūros komiteto pirmininku Vytautu Juozapaičiu ir pristatė Nacionalinei bibliotekai įstatymu priskirtą atlikti Lietuvos integralios informacinės bibliotekų sistemos kūrimo funkciją, supažindino su 24 mln. eurų vertės informacinės infrastruktūros projektų vykdymo eiga.

Pokalbio metu taip pat buvo aptartos Nacionalinės bibliotekos parlamentinės funkcijos, kurią ji vykdo 30 metų, atnaujinimo galimybės. Biblioteka pateikė siūlymą atitinkamai patikslinti Bibliotekų įstatymą, kuris turėtų atitikti šiuolaikinius informacijos politikos reikalavimus.

Susitikime taip pat dalyvavo Informacijos ir komunikacijos mokslų departamento direktorius, vykdantis generalinio direktoriaus pavaduotojo pareigas, A. Vaišnys. Prof. A. Vaišnys supažindino Kultūros komiteto pirmininką su Nacionalinės bibliotekos informacinio aprūpinimo struktūra.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal