Seimo Europos reikalų komitetas: pirmininkaudama Europos Sąjungos Tarybai Portugalija ypatingą dėmesį skirs Europos atsigavimui

2021 m. sausio 21 d. pranešimas žiniasklaidai

2021 m. sausio 1 d. Portugalija pradėjo pirmininkauti Europos Sąjungos (ES) Tarybai. Portugalija savo pirmininkavimą ES Tarybai grindžia šūkiu „Laikas įgyvendinti: už teisingą, žalią ir skaitmeninį atsigavimą“ (angl. Time to deliver: for a fair, green and digital recovery). Šis šūkis akcentuojamas ir paskelbtuose pirmininkavimo ES Tarybai prioritetuose. Portugalija pabrėžia, kad ES turi ir viziją, ir programą, ir finansines priemones pažangai – Portugalija sieks jomis pasinaudoti ir įgyvendinti ES darbotvarkę.

Portugalija pirmininkavimo prioritetais išsiskyrė: 1) Europos atsigavimą, kurį skatina klimato ir skaitmeniniai pokyčiai; 2) Europos socialinių teisių ramsčio politikos įgyvendinimą, taip užtikrinant teisingus ir įtraukius klimato ir skaitmeninius pokyčius ir 3) Europos strateginės autonomijos stiprinimą išliekant atviriems pasauliui.

Bendrame Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetų posėdyje Portugalijos pirmininkavimo programą pristačiusi Portugalijos Respublikos ambasados Danijoje misijos vadovo pavaduotoja Grase Kosta Masedo (Graça Costa Macedo) sakė, kad be Portugalijos išskirtų prioritetų, ES lieka du svarbiausi iššūkiai – COVID-19 pandemija, vakcinacijos procesas ir tęstiniai Brexit klausimai.

2020 m. antrą pusmetį ES Tarybai pirmininkavusios Vokietijos rezultatus pristatęs Vokietijos Federacinės Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvos Respublikoje Matijas Peteris Zonas (Matthias Peter Sonn) priminė, kad Vokietija buvo susitelkusi šešiuose pirmininkavimo ES Tarybai prioritetuose: 1) Europos atsakas į Covid-19 pandemiją; 2) Stipresnė ir inovatyvesnė Europa; 3) Sąžininga Europa; 4) Tvari Europa; 5) Saugumo ir bendrųjų vertybių Europa; 6) Stipri Europa pasaulyje.

Europos reikalų komiteto pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, pasidžiaugė, kad Vokietijai pavyko pasiekti labai daug Europos žaliojo kurso plotmėje, taip pat bendrų vardiklių ieškojime. Pirmininkė padėkojo, kad Vokietija savo pirmininkavimo metu nepamiršo ir neliko nuošalyje dėl Lietuvai labai aktualių, Rytų kaimynystės ir Astravo atominės elektrinės, klausimų.

Vokietijos ambasadorius M. P. Zonas, dėkodamas už pakvietimą dalyvauti bendrame komitetų posėdyje, pabrėžė, kad pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpis buvo didelių iššūkių metas beprecedentėmis sąlygomis dėl COVID-19 pandemijos, tačiau pasidžiaugė, kad tokiomis aplinkybėmis ES labai greitai mokėsi ir priėmė teisingus sprendimus. Ambasadorius, pristatydamas Vokietijos pirmininkavimo pasiekimus, akcentavo pasiektą susitarimą dėl daugiametės finansinės perspektyvos, susitarimą dėl Europos klimato kaitos tikslo, užbaigtas derybas su Jungtine Karalyste, pažymėdamas, kad geriau pasiektas susitarimas nei susitarimo nebuvimas.

Komitetų nariai su posėdžio svečiais diskutavo prekybos, Pasaulio prekybos organizacijos veiklos, susitarimo su Kinija, Rytų partnerystės, santykių su Rusija, Aleksejaus Navalno atvejo, nedemokratiškų rinkimų Baltarusijoje ir Astravo atominės elektrinės temomis.

Seimo Europos reikalų komitetas ES Tarybai pirmininkavusios valstybės narės rezultatus ir pirmininkavimą pradedančios valstybės narės prioritetus, pristatomus valstybių ambasadorių, išklauso kiekvieną pusmetį.

Daugiau informacijos:

Europos reikalų komiteto biuro patarėja

Agnė Grigienė, tel. (8 5) 2396830

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija