Seimo Priklausomybių prevencijos komisija: sudarytos galimybės tobulinti narkotikų kontrolės komisijų veiklą savivaldybėse

2021 m. vasario 11 d. pranešimas žiniasklaidai 

Vasario 10 d. posėdyje Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius Renaldas Čiužas Seimo Priklausomybių prevencijos komisijai pristatė Departamento parengtas rekomendacijas savivaldybėms dėl narkotikų kontrolės komisijų (NKK) veiklos stiprinimo.

Pasak R. Čiužo, siekiant rūpintis gyventojų sveikata ir socialine gerove, svarbu psichoaktyviųjų medžiagų kontrolę ir vartojimo prevenciją užtikrinti tiek nacionaliniu, tiek vietos lygmeniu. Savivaldybės gali ir turėtų prisidėti prie subalansuotos psichoaktyviųjų medžiagų pasiūlos ir paklausos mažinimo politikos įgyvendinimo.

Pranešėjas informavo, kad Departamentas, 2020 m. atlikęs savivaldybių NKK apklausą apie jų vykdytą veiklą 2019 m. bei mokymų poreikį specialistams, parengė ir išplatino rekomendacijas savivaldybėms dėl NKK veiklos stiprinimo. Departamentas 2020 m. taip pat organizavo mokymus, kuriuose 135 NKK nariai patobulino kompetencijas psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos klausimais.

Parengtose rekomendacijose savivaldybėms siūloma:

savivaldybėse steigti NKK (2019 m. NKK buvo įsteigtos ir veiklą vykdė tik 34 savivaldybėse);

pasirengti psichoaktyviųjų medžiagų kontrolės ir vartojimo prevencijos programas;

atlikti vykdomų psichoaktyviųjų medžiagų kontrolės ir vartojimo prevencijos priemonių įgyvendinimo stebėjimą ir vertinti vykdomos veiklos rezultatus;

vadovautis patikima statistika, kuri leistų planuoti ir matuoti vykdomos psichoaktyviųjų medžiagų kontrolės ir vartojimo prevencijos kokybę, užtikrinti duomenų palyginamumą;

viešinti NKK veiklą, išryškinant gerąją darbo patirtį, dalintis gerąja patirtimi su kitomis savivaldybių NKK;

stiprinti bendradarbiavimą su valstybės ir savivaldybės institucijomis, įstaigomis sprendžiant aktualius klausimus, susijusius su psichoaktyviųjų medžiagų kontrole ir vartojimo prevencija;

intensyviau bendradarbiauti ir gerinti komunikaciją tarp savivaldybėse įkurtų tarybos komitetų, komisijų bei sukurtų darbo grupių.

Svarbu pažymėti, kad šiuo metu rengiamame naujame strateginiame dokumente – Nacionalinė darbotvarkė narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos klausimais iki 2035 metų – yra planuojama savivaldybių narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės bei vartojimo prevencijos komisijų veiklos stiprinimą numatyti kaip atskirą įgyvendinimo kryptį.

Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos nariai, dalyvaujant įvairių institucijų atstovams, aktyviai diskutavo dėl NKK tobulinimo galimybių, įvertino, kad aptartos rekomendacijos prisidės prie NKK darbo gerinimo esant narių kaitumui. Be kita ko, buvo svarstoma, ar nevertėtų svarstyti NKK veiklos plėtros galimybių neapsibrėžiant tik psichoaktyvių medžiagų kontrolės ir prevencijos kontrole.

Komisija taip pat svarstė klausimą dėl Komisijai adresuotų kreipimusi dėl socialinio ir emocinio ugdymo užtikrinimo priemonių įtraukimo į Vyriausybės programos įgyvendinimo planą. Komisija tokiems siūlymams pritaria ir rekomenduos Vyriausybės kanceliarijai, vykdant XVIII Vyriausybės programos įgyvendinimo plano rengimą, derinimo ir viešo aptarimo stadijose aktyviai diskutuoti su suinteresuotomis institucijomis, atsižvelgti į poreikį tobulinti planą ir užtikrinti socialinio ir emocinio ugdymo horizontalią integraciją į švietimo turinį. 

 

Komisijos pirmininkė Morgana Danielė, tel. (8 5) 239 6334, mob. 8 698 42 104

 

Parengė

Seimo kanceliarijos patarėja Erika Mikalajūnienė,

tel. (8 5) 239 6815, e. p. erika.mikalajuniene@lrs.lt

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-02-11 15:46
Savivalda, regionai, Politika
pasidalinti
atgal