„Norway Grants“ kvietimas sulaukė didelio skaitmeninių technologijų kūrėjų susidomėjimo

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūrai (MITA) paskelbus kvietimą teikti paraiškas Norvegijos finansinio mechanizmo programos „Verslo plėtra, inovacijos ir MVĮ” informacinių ryšių ir technologijų srityje, buvo sulaukta didelio susidomėjimo – iš viso gautos 35 paraiškos, kurių bendra prašoma finansavimo suma siekia 19 mln. Eur.

„Išmaniųjų technologijų sritis dar tik auga, nors ji jau yra taikoma daugelyje verslų ar įvairiose gyvenimo segmentuose. Ypač Covid-19 pandemijos metu padidėjo poreikis GovTech, FinTech ir DI srityse. Dauguma įmonių iš naujo pasižiūrėjo į šio pobūdžio technologijas, galimybes pritaikyti savo versluose darbo našumui, verslo augimui skatinti.“, – teigia MITA vadovas Gintas Kimtys. Praėjusią savaitę pasibaigus Kvietimui teikti paraiškas IRT srityje sulaukta didelio susidomėjimo iš įvairių IRT technologijų įmonių. „Aplikavusių pareiškėjų sričių spektras gan platus – pradedant nuo finansinių iki dirbtiniu intelektu paremtų paslaugų“, – pasakoja „Norway Grants“ programos vadovė Ina Sinkevičiūtė.

„Mokslo potencialas Lietuvoje yra aukštas, ypač IRT srityje – tą galima spręsti pagal augantį IRT specialistų poreikį. Lietuvos IRT rinka yra didžiausia Baltijos šalyse, išsiskirianti savo kokybe, jaunais IT talentais bei pasaulyje atpažįstamais startuoliais.“ – įžvalgomis dalijasi I. Sinkevičiūtė. Pasak programos vadovės, „Norway Grants“ programos investicijos į įmonių inovacinio potencialo didinimą siekia padėti IRT įmonėms išplėsti savo idėją, didinant verslo konkurencingumą bei bendrai prisidėti prie pažangesnės ir tvaresnės Lietuvos ekonomikos. Programa skatina mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) veiklą, tad dalyvaujantys projektai pradeda nuo ankstyvojo etapo naujovės iki naujos technologijos išbandymo ir tuomet pirmojo jos pateikimo į rinką palaikymo (bandomieji ir demonstraciniai įrenginiai).

Norvegijos finansinio mechanizmo programos „Verslo plėtra, inovacijos ir MVĮ” informacinių ryšių ir technologijų srities paraiškų teikėjai yra Lietuvoje registruotos privačios įmonės. Tai – labai mažos, mažos ir vidutinės Lietuvos įmonės bei didelės įmonės, kuriose valstybės akcijos sudaro ne daugiau kaip 25 proc. Didžiausia vienam projektui skiriama suma – 1 000 000 Eur, o intensyvumas gali siekti net 80 %.Finansuojamos paraiškos bus atrinktos įvertinus kuriamo produkto ar technologijos naujumo lygį ir komercinį potencialą bei pareiškėjo inovacinį potencialą, patys projektai turi būti susiję su moksline-eksperimentine (MTEP) veikla, o galutinis produktas turi išsiskirti iš jau rinkoje esančių savo siūloma naujove. Taip pat bus vertinama partnerystė su Norvegijos įmonėmis – už Norvegijos partnerio dalyvavimą projekte paraiškos vertinimo metu bus suteikiami papildomi balai.

Iš viso pagal „Norway Grants“ programą „Verslo plėtra, inovacijos ir MVĮ“ investicijos sudarys 15 mln. Eur – iš jų 5,5 mln. skirti būtent IRT srities inovacijoms, o likę  9,5 mln. – žaliosios pramonės inovacijoms ir verslo įgūdžių stiprinimui. 

 

Pranešimą paskelbė: Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-02-23 13:15
Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal