Seimo Europos reikalų komitetas: darbo grupė dėl Baltijos valstybių elektros energetikos sistemos sinchronizavimo su KET atnaujina veiklą

2021 m. vasario 25 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Vasario 24 d. Seimo Europos reikalų komitetas nusprendė sudaryti naujos sudėties darbo grupę Baltijos valstybių elektros energetikos sistemos sinchronizavimo su kontinentinės Europos elektros tinklais (KET) ir Vyriausybės patvirtinto Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo nesaugios branduolinės elektrinės, kuri yra statoma Baltarusijos Respublikoje ir kuri kelia grėsmę Lietuvos Respublikos nacionaliniam saugumui, integruoto plano, įgyvendinimo parlamentinei priežiūrai vykdyti antra Seimo kadencija iš eilės.

Po to, kai Komiteto posėdyje energetikos ministras ir elektros perdavimo sistemos operatoriaus AB „Litgrid“ atstovai pristatė Baltijos valstybių elektros energetikos sistemos sinchronizavimo su KET progresą ir duomenų analizę apie Baltarusijos Astravo atominės elektrinės veiklą ir elektros srautus, Komitetas pabrėžė, kad Seimui būtina nuolat dalyvauti Baltijos valstybių elektros energetikos sistemos sinchronizavimo su KET ir būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo nesaugios Astravo AE keliamos grėsmės, įgyvendinimo pažangos stebėsenoje užtikrinant politinę priežiūrą ir kontrolę.

Komitetas atkreipė Vyriausybės dėmesį į tai, kad Baltijos valstybių elektros energetikos sistemų sinchronizavimas su KET yra kompleksinis projektas, apimantis ne tik politinius sprendimus ir susitarimus su valstybėmis partnerėmis, techninius infrastruktūros sprendimus ir teisinius klausimus, ir paragino Vyriausybę laikytis nuoseklios pozicijos, taip pat dėti visas pastangas, kad 2021 m. III ketvirtį būtų pasiekti politiniai regioniniai susitarimai su Estija, Latvija ir Lenkija dėl operatyvaus sinchronizacijos projektui reikalingų priemonių įgyvendinimo ir izoliuoto Baltijos valstybių elektros energetikos sistemos darbo bandymo paankstinimo, jį atliekant 2023 metų III ketvirtį, o ne 2024 metų pabaigoje, kaip buvo numatyta.

Baltijos valstybių elektros sistemos sinchronizavimas su KET yra politinis įsipareigojimas, prioritetinis Europos Sąjungos projektas, turėsiantis ilgalaikį ekonominį, socialinį, geopolitinį ir finansinį poveikį Lietuvai. 

Daugiau informacijos:

Europos reikalų komiteto biuro patarėja Živilė Rožėnaitė,

tel. (8 5) 239 6828

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-02-25 12:16
Politika, Energetika
pasidalinti
atgal