Seimo nario Justo Džiugelio pranešimas: „Susitikime dėl taksi paslaugų pritaikymo neįgaliesiems – konkretūs problemos sprendimo pasiūlymai“

2021 m. kovo 16 d. pranešimas žiniasklaidai

Pirmadienį vykusiame susitikime spręstos komercinių taksi paslaugų pritaikymo žmonėms su negalia problemos. Seimo nario Justo Džiugelio iniciatyva surengtame pasitarime dalyvavo susisiekimo viceministras Julius Skačkauskas, taksi ir pavežėjimo paslaugas teikiančių bendrovių vadovai, Valstybinės mokesčių inspekcijos, automobilius neįgaliesiems pritaikančių įmonių, savivaldos ir žmones su negalia vienijančių nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Pokalbio metu buvo nuodugniai aiškinamasi, kokios priežastys lemia, kad Lietuvoje, kur gyvena beveik 65 tūkstančiai žmonių su judėjimo negalia, nėra nė vienos komercines taksi paslaugas teikiančios įmonės, turinčios pritaikytų automobilių. Pagrindiniai įvardyti argumentai – nežinomas tokios paslaugos poreikis, nepakankama valstybės pagalba ir galimi nuostoliai, kuriuos patirtų įmonės, įsigijusios neįgaliesiems pritaikytus automobilius, jei nebūtų pakankamos paklausos.

„Ši problema yra labai aktuali. Negalinčių pasinaudoti komercinių taksi vežėjų paslaugomis neįgaliųjų galimybės dirbti ir dalyvauti visuomenės gyvenime yra ribotos. Dažnai jie negali nuvykti į gydymo įstaigą, darbovietę, savivaldybę ar kitas būtinas paslaugas teikiančias įmones. Taip pat neturėtume pamiršti, kad neįgaliesiems pritaikytų taksi paslaugų nebuvimas kenkia Lietuvos, kaip pažangios, europietiškos šalies įvaizdžiui“, – teigia Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys J. Džiugelis.

Parlamentaro įsitikinimu, problemą tikrai įmanoma išspręsti, ypač, kai visos sprendime dalyvaujančios pusės nusiteikusios geranoriškai ir konstruktyviai. Geriausias to įrodymas – pirmadienio susitikimo metu pasiekti konkretūs susitarimai.

Susisiekimo ministerijos atstovai pažadėjo išsiaiškinti galimybę prie strateginių objektų, tokių kaip oro uostai ir geležinkelio bei autobusų stotys, sudaryti sąlygas teikti paslaugas žmonėms su negalia pritaikytais automobiliais.

Tarptautinės pavežėjimo paslaugų platformos „Bolt“ vadovas Andrius Pacevičius pakvietė pritaikytus automobilius turinčius neįgaliuosius tapti „Bolt“ vairuotojais ir drauge teikti šią paslaugą. Atsiradus bent keliems pritaikytiems automobiliams, „Bolt“ programėlėje galėtų būti sukurta neįgaliųjų vežimui skirta kategorija, o vairuotojams taikomos lengvatos.

„Sudarytume galimybę neįgaliesiems ne tik patogiai keliauti mieste, bet ir užsidirbti, papildomai skiriant neįgaliesiems pritaikytų automobilių vairuotojams komisinio mokesčio lengvatą. Todėl labai skatinu visus, vairuojančius neįgaliesiems pritaikytus automobilius, registruotis „Bolt“ platformoje ir pranešti mums, kad vairuojate būtent tokį automobilį“, – ragino „Bolt“ vadovas A. Pacevičius.

„Matydamas tokį bendruomenišką požiūrį ir nuoširdžias pastangas rasti protingą išeitį, neabejoju, kad šią opią problemą visi kartu išspręsime“, – įsitikinęs J. Džiugelis.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2021-03-16 09:06