Premjerė: atskaitomybė, reputacija, skaidrumas ir atvirumas – esminiai šios Vyriausybės veiklos principai

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė pirmininkavo pirmajam naujosios Vyriausybės komisijos kovai su korupcija koordinuoti posėdžiui. Paskutinį kartą ši komisija posėdžiavo 2019 m. gegužės mėnesį.

Premjerės I. Šimonytės teigimu, atskaitomybę, reputaciją, skaidrumą ir atvirumą 18-oji Vyriausybė savo programoje įvardijo kaip esminius bendruosius Vyriausybės veiklos principus. Faktinis šių principų laikymasis ir taikymas yra neatsiejamas nuo efektyvios antikorupcinės politikos.  

„Esminė problema dabar yra kovos su korupcija fragmentiškumas. Antikorupcinė veikla koordinuojama neefektyviai tiek atskirų ministrų valdymo srityse, tiek tarp ministerijų. Tą būtina keisti. Per dažnai dabartiniu metu institucijų požiūris į korupcijos prevenciją atspindi principą „tai turi daryti kažkas kitas, o ne aš“. Antikorupcinių veiksmų ar priemonių planavimas ir atsiskaitymas už juos neretai irgi virsta formaliu
procesu – priemonės vykdomos tam, kad būtų galima atsiskaityti, o ne tam, kad būtų pasiektas realus pokytis“, – sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, šios komisijos paskirtis ir yra geresnis bendradarbiavimas korupcijos prevencijos bei korupcinių teisės pažeidimų išaiškinimo srityse. Todėl naujos sudėties komisijoje tikimasi aktyvaus ministrų – komisijos narių bei kitų ministrų – įsitraukimo į komisijos veiklą, kad jie ne pasyviai lauktų, bet aktyviai siūlytų įtraukti į Komisijos posėdžių darbotvarkę klausimus, kuriems reikia tarpinstitucinio koordinavimo.

Posėdyje Specialiųjų tyrimų tarnyba pristatė esamą antikorupcinę būklę Lietuvoje. Tai leis ministrams ir kitų institucijų vadovams geriau susipažinti su situacija ir įvertinti, kuriose srityse reikia imtis veiksmų. Vyko apskritojo stalo diskusija tema „Lietuvos antikorupcinė aplinka: būklė, tendencijos, iššūkiai“. Visa tai padės planuoti tolesnę tiek Vyriausybės, tiek ir pačios komisijos antikorupcinę veiklą.

Vyriausybės komisija kovai su korupcija koordinuoti – aukščiausio vykdomosios valdžios lygmens atstovų komisija, kurią sudaro Vyriausybės, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos, Lietuvos savivaldybių asociacijos, „Transparency International“ Lietuvos skyriaus atstovai, Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius, generalinis prokuroras, Valstybės saugumo departamento direktorius, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas, Viešųjų pirkimų tarnybos direktorius, Seimo atstovai, kiti pareigūnai. Komisija koordinuoja valstybės institucijų veiklą kovos su korupcija srityje ir teikia Vyriausybei pasiūlymus dėl teisinio reguliavimo tobulinimo, kitų veiksmų, siekiant užtikrinti veiksmingą korupcijos prevenciją bei korupcinių teisės pažeidimų išaiškinimą.

Su Lietuvos antikorupcinės aplinkos 2020 metais apžvalga galite susipažinti čia.

Pranešimą paskelbė: Spaudos tarnyba, Vyriausybės kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-03-19 16:22
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal