Kodėl svarbios visų lygios teisės ir galimybės – bendras pareiškimas minint Tarptautinę kovos su homofobija, transfobija ir bifobija dieną

2021 m. gegužės 17 d.

Lietuvoje akredituoti Kanados, Danijos, Suomijos, Prancūzijos, Vokietijos, Islandijos, Airijos, Izraelio, Italijos, Nyderlandų, Norvegijos, Ispanijos, Švedijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių valstijų ambasadoriai.

Gegužės 17-ąją, minint Tarptautinę kovos su homofobija, transfobija ir bifobija (IDAHOT) dieną, reiškiame tvirtą įsipareigojimą užtikrinant visų žmonių lygias teises ir kiekvieno galimybę laisvai ir vienodai – nepatiriant diskriminacijos – naudotis žmogaus teisėmis. Šiandien, išreikšdami pagarbą pavienių LGBT+ asmenų ryžtui ir drąsai, mes ypač pabrėžiame jų pažeidžiamumą bei poreikį skleisti žinią apie jų lygias teises. COVID-19 pandemija itin skaudžiai kirto visuomenės paraštėse atsidūrusioms grupėms ir individams. LGBT+ asmenys – ne išimtis.

Žmogaus teisių kontekste Lietuvos balsas aiškiai girdimas pasaulyje. Pripažįstame, kad Lietuva pasiekė akivaizdžios pažangos žengiant LGBT+ asmenų visapusiškų ir lygių teisių užtikrinimo keliu. „Baltic Pride“ eitynės parodė augantį LGBT+ asmenų lygių teisių suvokimą. Gimė nemažai jas remiančių vertingų pilietinės visuomenės iniciatyvų, taip pat auga verslo lyderių supratimas apie didėjantį darbo našumą ir kylančią reputaciją, – privalumai, kuriuos nulemia įvairialypė ir įtrauki darbo aplinka.

2020 m. lapkritį Europos Komisija paskelbė pirmąją ES strategiją, kuria siekiama pažaboti diskriminaciją LGBT+ asmenų atžvilgiu, užtikrinti jų saugumą ir formuoti LGBT+ asmenis įtraukiančias visuomenes.  Dokumentas ragina šių nacionalinių gairių neturinčias ES šalis nares priimti šią strategiją bei atkreipti dėmesį į ypatingą LGBT+ narių lygybės poreikį jų šalyse. Lietuva – viena iš šešių ES šalių, kurioje dar neįteisinta tos pačios lyties asmenų partnerystė. Šalyje tebegalioja Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas, sulaukęs gausios tarptautinės kritikos kaip įrankis cenzūruoti su LGBT+ susijusią viešąją informaciją. Lietuvoje translyčiai asmenys lieka labiausiai pažeidžiama LGBT+ subgrupe, kovojančia dėl teisinio lyties pripažinimo ir siekiančia lyties tapatumą pripažįstančios sveikatos apsaugos. Lietuvoje LGBT+ asmenys patiria diskriminaciją ir baimę atskleisti savo tapatybę. 

Pasitaikė atvejų, kai šie žmonės tapo neapykantos kalbos taikiniu. Būtų galima rasti galimybių teisiškai patobulinti įstatymus, taikomus dėl neapykantos kalbos arba įvykdžius neapykantos nusikaltimus.

Liekame įsipareigoję remti Lietuvos kelią užtikrinant čia gyvenančių LGBT+ asmenų lygias teises ir galimybes. Tikimės, kad Seimas žengs drąsų žingsnį ir priims lyties atžvilgiu neutralų partnerystės įstatymą, kurį pasiūlė valdančiosios koalicijos partijos. Tai atveria galimybę žengti istorinį žingsnį link tikros visų žmonių lygybės. Taip pat raginame vyriausybę vystyti nacionalinę strategiją dėl LGBT asmenų lygybės ir kviečiame imtis tolimesnių žingsnių per ateinančius metus.

Kevin Rex, Kanados ambasadorius

Hans Brask, Danijos Karalystės ambasadorius

Arja Makkonen, Suomijos Respublikos ambasadorė

Claire Lignières-Counathe, Prancūzijos Respublikos ambasadorė

Matthias Sonn, Vokietijos Federacinės Respublikos ambasadorius

Audunn Atlason, Islandijos ambasadorius

Peter McIvor, Airijos ambasadorius

Yossef Levy, Izraelio Valstybės ambasadorius

Diego Ungaro, Italijos ambasadorius

Bonnie Horbach, Nyderlandų Karalystės ambasadorė

Ole Horpestad, Norvegijos Karalystės ambasadorius

José María Robles Fraga, Ispanijos Karalystės ambasadorius

Inger Buxton, Švedijos Karalystės ambasadorė

Brian Olley, Jungtinės Karalystės ambasadorius

Robert S. Gilchrist, Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorius

Pranešimą paskelbė: Švedijos ambasada Vilniuje
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-05-17 08:32
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal