Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos vadovai lankėsi Kriminalinės policijos mokymo centre Kaune

2021 m. gegužės 31 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas Kęstutis Masiulis ir komisijos pirmininko pavaduotojas Kęstutis Vilkauskas gegužės 26 d. lankėsi Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) mokymo centre, Kaune.

Susitikimo metu aptarti policijos veiklos organizavimo pokyčiai, kriminalinės žvalgybos vykdymas ir kontrolė, plačiau pristatyta LKPB mokymo centro veikla, kur šalies kriminalistai kelia savo kvalifikaciją ir tobulina profesinius įgūdžius.

Kalbėdami apie žmogaus teisių ir laisvių apsaugą, kriminalinės žvalgybos kontrolę, Policijos departamentas ir LKPB pabrėžia, kad vadovaujantis Kriminalinės žvalgybos įstatymu (KŽĮ) efektyviai užtikrinama kriminalinės žvalgybos vidaus kontrolė (KŽĮ 21 str.), išorinė kriminalinės žvalgybos koordinavimo ir teisėtumo (prokurorinė) kontrolė (KŽĮ 22 str.), Vyriausybės kontrolė (KŽĮ 23 str.) ir parlamentinė kontrolė (KŽĮ 24 str.). Be to, KŽĮ 5 str. 9 d. įtvirtintas teisinis reguliavimas, kuriuo nustatyta bet kurio asmens teisė apskųsti kriminalinės žvalgybos subjekto veiksmus.

Tai rodo, kad galiojantis teisinis reguliavimas maksimaliai apriboja galimybes kriminalinę žvalgybą vykdantiems pareigūnams piktnaudžiauti teise.

Paminėdamas, kad komisija neretai gauna asmenų skundus dėl kriminalinės žvalgybos subjektų atsisakymo teikti informaciją apie jų atžvilgiu taikytą kriminalinę žvalgybą, K. Masiulis pasiūlė organizuoti bendrą komisijos, Policijos departamento ir LKPB renginį, kuriame visuomenei būtų plačiau paaiškinta apie kriminalinės žvalgybos kai kuriuos ypatumus ir šio proceso svarbą mūsų valstybei.

Komisijos nariams taip pat buvo pristatyta LKPB mokymo centro veikla ir pareigūnų mokymo procesas, kurį LKPB vadovai iliustravo praktiniais pavyzdžiais ir situacijomis.

Komisijos pirmininkas K. Masiulis pasidžiaugė, kad kriminalistai turi galimybę tobulinti savo įgūdžius mokymo centre, ir tai duoda pastebimų rezultatų.

Susitikime dalyvavo Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas, LKPB viršininkas Rolandas Kiškis, LKPB viršininko pavaduotojai Saulius Briginas, Vytautas Gailiušas ir Audrius Valeika, LKPB mokymo centro viršininkas Robertas Šimulevičius, Respublikos Prezidento patarėjas Darius Urbonas.

Daugiau informacijos:

Komisijos pirmininkas Kęstutis Masiulis, tel. (8 5) 239 6636

 

Parengė

Seimo kanceliarijos patarėjas

Alfredas Veleckis, tel. (8 5) 239 6816, el. p. alfredas.veleckis@lrs.lt.veleckis@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-05-31 08:20
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal