Ateities transportas: Estijoje testuojamos ilgesnių ir sunkesnių krovinių gabenimo galimybės

Estijos transporto departamentas ir pirmaujanti pasaulyje logistikos įmonė „DB Schenker“ išbandė autotraukinio, kurio ilgis didesnis nei 25 metrai, o svoris – 60 tonų, panaudojimo galimybes. Tokio dydžio krovinių transportavimas būtų kur kas ekologiškesnis ir efektyvesnis.

Tris dienas kelyje tarp Talino ir Tartu „Schenker“ vykdė bandymus, kuriems buvo naudojamos trys pilnai pakrautos transporto priemonės. Estijos transporto departamentas analizuos rezultatus, iš kurių paaiškės, ar ilgesni autotraukiniai yra efektyvesni, ir kiek jų naudojimas įtakoja aplinką bei kelius.

„Estijoje atlikti bandymai suteiks svarbios informacijos, kuri bus naudinga ir Lietuvai“, - sako „Schenker“ vadovas Lietuvoje Audrius Sungaila.

Šiuo metu Lietuvoje didžiausias leistinas priekabos ilgis yra 18,75 metro. „Ilgesnių sunkvežimių naudojimas gali tapti nauju Lietuvos standartu, kurio Estija siekia atlikdama šiuos bandymus ir kuris jau galioja Šiaurės šalyse“, – pažymi A.Sungaila.

Sunkvežimias, kurių ilgis 25,25 metrai, vienu reisu galima pervežti 13 tonų krovinių daugiau nei dabar, tad juos naudojant tarpmiestinis krovinių transportas taptų daug efektyvesnis.

Šiaurės šalių patirtis ir turimi duomenys rodo, kad naudojant ilgesnes transporto priemones, trečdaliu sumažėja degalų sąnaudos ir eismo srautai, be to, kroviniams gabenti prireikia mažiau darbo jėgos. Ilgesni sunkvežimiai reiškia, kad per metus nuvažiuojama mažiau milijonų kilometrų. Sumažinus kelionių skaičių, pagerėja kelių eismo saugumas ir sumažėja išmetamo CO2 emisijos.

Nuotraukoje:

Bandymų metu tarp dviejų didžiausių Estijos miestų - Talino ir Tartu buvo renkami efektyvumo duomenys gabenant krovinius 3 transporto priemonėmis: vienas 25,25 metro 8 ašių sunkvežimis, kurios registravimo masė yra 60 tonų, viena įprasta puspriekabė, kurios ilgis 16,5 metro ir vienas 10 metrų ilgio krovininis sunkvežimis.

Bandymų vaizdo įrašą galima rasti čia: https://we.tl/t-AbYTq5coRO

Pranešimą paskelbė: KPMS ir partneriai
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-07-02 11:02
Transportas, Ekologija
pasidalinti
atgal