Raižiai kviečia į Lietuvos totorių metams skirtą renginį

Liepos 11 d. Alytaus rajono Punios seniūnijos Raižių kaime vyks Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metų renginys ,,Raižiai – Lietuvos totorių sostinė“.

Norintys susipažinti su Raižių kaimo istorija, totorių tautybės žmonių gyvenimu kviečiami į ekskursiją.  15 val. ją ves Raižių musulmonų religinės bendruomenės pirmininkas, 2021 m. Alytaus rajono garbės pilietis Ipolitas Makulavičius.

16 val. Raižių mečetėje bus pristatoma Kęstučio Zenono Šafranavičiaus knyga „Lietuvos totoriai“.

Šventinis renginys prasidės 17 val. Dalyvius pasveikins Alytaus rajono savivaldybės vadovai ir svečiai, totorių ansamblis „Efsane“, muzikos kapela „Punelė“. Raižiuose taip pat vyks Dainavos šalies muzikos festivalio Vilniaus pučiamųjų kvinteto „Brasspalvos“, ansamblio „Jonis“ koncertas.

Veiks fotografijų paroda ,,Lietuvos totoriai iki 2021 m.“, vyks amatininkų, tautodailininkų mugė, šventinė prekyba.

Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metų minėjimo renginį organizuoja Alytaus rajono savivaldybė,  Kultūros centras, Raižių musulmonų religinė bendruomenė.

Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metais 2021-uosius paskelbė Lietuvos Respublikos Seimas.

„Totoriai Lietuvoje yra unikali etninė grupė, viena iš seniausių tautinių mažumų. Tai - tiurkų ir mongolų genčių palikuonys, kurių protėviai atžygiavo į Lietuvos didžiąją kunigaikštystę iš Aukso ordos, Krymo chanato ir Pavolgio ordos, iki šiol sugebėjo išlaikyti savo etninę kultūrą, tautinę ir religinę tapatybę. Alytaus rajono savivaldybė, įvertindama ryškų totorių  pėdsaką Lietuvos ir Alytaus krašto istorijoje bei kultūroje, nori pagerbti šios tautos atstovus bei kviečia gyventojus, atvykstančius svečius domėtis Raižių gyvenvietės praeitimi, jos istorija ir kultūra, dalyvauti   Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metams skirtuose renginiuose“, - sako Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.

Raižiai – tai kaimas Alytaus rajone, 7 km į pietryčius nuo Punios ir 5 km į pietvakarius nuo Butrimonių. Kaime yra mečetė, pastatyta 1889 m., kultūros paminklas, įsikūrusi musulmonų religinė bendruomenė. 2010  m. Raižiuose atidengtas paminklas Vytautui Didžiajam. Prie mečetės sumontuoti du saulės laikrodžiai, kurių vienas rodo vietos laiką, antrasis – Žalgirio mūšio vietos - Griunvaldo (Lenkija) laiką.

Šiuo metu Raižiuose yra  23 totorių tautybės žmonės (palyginimui, 1923 m. Raižiuose gyveno 186 totoriai), tačiau per religines šventes susirenka apie 70 gyventojų iš aplinkinių vietovių. Bendruomenės pirmininkas I. Makulavičius apgailestauja, kad kaime lieka vis mažiau jaunimo, tauta asimiliuojasi per mišrias santuokas, tačiau čia žmonės akcentuoja ne tautinius ar religinius skirtumus, o atvirkščiai – bendrumą, nes, pasak I. Makulavičiaus, „Dievas yra vienas“.

Raižių kaimas su totorių gyvenimo tradicijomis ir papročiais, kulinarinio paveldo skanumynais traukia ne tik paprastus turistus, bet ir akademinę bendruomenę, Lietuvos totorių istorijos ir kultūros tyrinėtojus.

                                                         Alytaus rajono savivaldybės informacija

Pranešimą paskelbė: Alytaus rajono savivaldybė
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-07-08 14:47
Laisvalaikis, pramogos, Kultūra
pasidalinti
atgal