Paskelbta, kokie skaitmeniniai sprendimai šiemet atstovaus Lietuvai pasauliniuose apdovanojimuose „World Summit Awards“

Vakar, rugpjūčio 5 d., įvyko skaitmeninių inovacijų konkurso „NK2021“ (https://www.naujasisknygnesys.lt/) finalinis renginys, apvainikavęs kelis mėnesius trukusią geriausiųjų paiešką.  24 atrinktiems finalistams gyvai pristačius savo sukurtus produktus, paaiškėjo, kurie lietuvių sukurti sprendimai šiemet atstovaus Lietuvai pasauliniuose apdovanojimuose „World Summit Awards“ (#WSA), taip pat – kas tapo šių metų Geriausiu sprendimu Lietuvai bei Metų startuoliu.

Šių metų Lietuvos „skaitmeniniais ambasadoriais“ pasaulinio skaitmeninių inovacijų konkurso WSA 8-iose kategorijose išrinkti:

  1. Kategorija “Sveikata ir gerovė”#walk15(Vlada Musvydaitė), mobilioji programėlė, motyvuojanti judėti, suburti bendraminčių bendruomenes, dalyvauti įvairiuose žingsnių iššūkiuose ir prisidėti prie tvaraus judumo.
  2. Kategorija „Valdžia ir piliečių įsitraukimas“– Mano Seimas("Transparency International" Lietuvos skyrius (TILS)) – svetainė, didelio oficialių duomenų masyvo analitikos pagalba leidžianti greitai ir paprastai sužinoti, kiek atskaitingi yra parlamentarai, kaip priiminėjami sprendimai Seime ir kas juose dalyvauja.
  3.  Kategorija “Mokymasis ir švietimas”Angis (UAB "Visma Lietuva") – nemokama, lietuviška, paaugliams patraukli, įtraukianti ir draugiška programavimo mokymosi platforma.
  4. Kategorija “Aplinka ir žalioji energija”Miško valdymo ir investavimo platforma(FOROS.lt) – skaitmeninis sprendimas, padedantis miško savininkui tapti žaliuoju investuotoju ir gauti visas tvaraus miško valdymo paslaugas.
  5. Kategorija “Kultūra ir turizmas”MyWonderbird(MyWonderbird) – mobilioji programėlė, skirta lengvai ir efektyviai susiplanuoti kelionę „Tinder“ principu, pagal patikusių nuotraukų vietas, taip atrandant mažiau populiarias ir netikėtas vietoves ir gaunant efektyviausią maršrutą.
  6. Kategorija “Išmaniosios gyvenvietės ir urbanizacija”Paslaugų kokybės rodiklių sistema (KPI)(Inovacijų ir technologijų grupė (Vilniaus miesto savivaldybė) – visų savivaldybės teikiamų paslaugų sričių kokybinių ir kiekybinių rodiklių rinkinys, leidžiantis realiu laiku stebėti skirtingas paslaugas ir operatyviai priimti duomenimis pagrįstus miesto valdymo sprendimus.
  7.  Kategorija “Verslas ir komercija”isLucid (Vytenis Pakėnas) – skaitmeninis įrankis, skirtas efektyviai užfiksuoti ir užduočių valdymo sistemose išsaugoti nuotolinių „žodinių“ susitikimų turinį.
  8.  Kategorija “Įtraukimas ir įgalinimas”Patyčių dėžutė (Kamila Gasinska) - sprendimas, skirtas mokiniams, jų tėvams ir mokytojams anonimiškai pranešti apie patyčias mokykloje.

Taip pat išrinktas ir Geriausias sprendimas Lietuvai – juo tapo Migracijos informacijos centras „Renkuosi Lietuvą“ (Tarptautinė Migracijos Organizacija), kurio misija - skatinti Lietuvos piliečius grįžti gyventi į Lietuvą, per tikslią, patikimą ir lengvai randamą informaciją padėti jiems susiplanuoti grįžimą ir sklandžiai reintegruotis.   

Metų startuolio titulas, 3000 eurų piniginis prizas, įsteigtas Informacinės visuomenės plėtros komiteto, ir asociacijos „Vienaragiai LT“ startuoliams skirtų paslaugų paketas atiteko startuoliui Turing College (Turing College), technologijų bendrovėms ruošiančiam itin paklausius duomenų mokslo specialistus.

Jaunaisiais inovatoriais – komanda, kurios dauguma narių - iki 30 m. amžiaus, paskelbtas šviežiai startavęs Contribee: vertinkime ir būkime įvertinti, sukūręs įvairių rūšių paramai kūrėjams rinkti skirtą platformą. Ši komanda atsovaus Lietuvai specialiame WSA kvietime „Youth Innovation for Europe“.

„Šis konkursas unikalus tuo, kad kasmet suburia žmones, tikinčius Lietuvos skaitmenine pažanga ir mūsų gebėjimu kurti prasmingas skaitmenines inovacijas. Laukiame visų: tiek patyrusių įmonių ir pasaulyje jau žinomų lietuvaičių sukurtų sprendimų, tiek naujokų, dar tik pristatančių savo sukurtus produktus rinkai, nes mūsų konkurse savo vietą randa kiekvienas geras sprendimas, – sako Ieva Žilionienė, WSA Lietuvos nacionalinė ekspertė ir WSA pasaulinės žiuri narė.  – „Naujojo knygnešio“ konkursas – puiki galimybė pamatyti, ką naujo ir įdomaus turime sukūrę Lietuvoje, kuo galime pasidžiaugti čia ir ką verta parodyti pasauliui. O beveik kasmet pasikartojanti sėkmė pasauliniuose „World Summit Awards“, kai nugalėtojų sąraše turime bent po vieną sprendimą iš Lietuvos, įkvepia tęsti šį darbą. Žiūrėdama į mūsų išrinktų nugalėtojų aštuntuką, tikiu, kad tai pavyks ir šiemet.“

Tęsiant daugiametę tradiciją, finalinio renginio metu apdovanotas ir „Naujasis knygnešys“ – žmogus, savo darbais ir pasiekimais nusipelnęs Lietuvos skaitmeninei pažangai, augimui ir garsinimui pasaulyje. Šiemet šis garbingas apdovanojimas įteiktas Mantui Mikuckui, pirmojo Lietuvos „vienaragio“ „Vinted“ bendrakūrėjui ir ir vykdomajam direktoriui.

Jungtinių Tautų globojamų „World Summit Awards“ apdovanojimų tikslas - atrasti skirtinguose pasaulio kampeliuose sukurtas prasmingas skaitmenines inovacijas, kūrybiškai ir inovatyviai sprendžiančias konkrečias visuomenės ar bendruomenės problemas, ir šias sėkmės istorijas ir patirtis viešinti pasaulinei auditorijai, įgalinant patirties ir žinių perdavimą tarp pasaulio šalių, regionų ir žmonių. Lietuvos nacionalinę atranką į WSA -  konkursą „Naujasis knygnešys“ (NK) -  organizuoja Informacinės visuomenės plėtros komitetas ir Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, konkurso draugai: „Infobalt“, „Vienaragiai LT“, „Bitė Lietuva“, „Tele2“, „Telia Lietuva“, „StartUp Wise Guys“.

WSA atrankos procesas - sprendimai turi įveikti kelis etapus.

  • Nacionalinės atrankos etapas. Jo metu kiekviena valstybė išrenka savo geriausiuosius – po vieną laimėtoją kiekvienoje iš 8 konkurso kategorijų. Lietuvos nacionalinė atranka yra konkursas „Naujasis knygnešys“. Jame vadovaujamasi tomis pačiomis taisyklėmis ir atrankos kriterijais, kaip ir WSA. Šalies nacionalinis ekspertas nominuoja išrinktus sprendimus pasauliniam konkursui.
  • WSA Interneto žiuri etapas. Jo metu ekspertai iš įvairių pasaulio valstybių įvertina ir kiekvienoje iš 8 konkurso kategorijų atrenka po 15-20 finalininkų.
  • WSA Didžiosios žiuri  etapas. 16 WSA Didžiosios žiuri narių – pripažintų ekspertų, atstovaujančių visiems pasaulio regionams, atidžiai įvertina visus finalininkus ir išrenka nugalėtojų 40-tuką – po 5 sprendimus 8 konkurso kategorijose, kurie būna kviečiami į pasaulinio masto renginį – tris dienas trunkantį „WSA Global Congress“. 2021 metų pasaulinio WSA konkurso nugalėtojai bus pakviesti į 2022 m. kovo mėn. Mančesteryje, JK vyksiantį pasaulinį kongresą.
Pranešimą paskelbė: LR ryšių reguliavimo tarnyba (RRT)
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal