Vaikų emocinių sunkumų įveikimo gebėjimus ugdančioje programoje „Zipio draugai“ 250-tūkstantasis vaikas

Lietuvoje jau daugiau kaip 20 metų įgyvendinama vaikų socialinių ir emocinių sunkumų įveikimo gebėjimus ugdanti programa „Zipio draugai“. Programa moko vaikus atpažinti savo ir kitų jausmus, gebėjimą surasti tinkamą išeitį sudėtingoje situacijoje, ugdo empatiją (kito asmens atjautą). Dalyvaudami programoje vaikai mokosi išklausyti, neužsisklęsti, prašyti pagalbos sau ir padėti kitam.

34 pasaulio valstybėse įgyvendinama „Zipio draugų“ programa, paremta moderniausiais ir veiksmingiausiais ugdymo metodais, dar ikimokyklinio ugdymo etape padeda pagrindus mokinių psichologiniam atsparumui ir ugdo jų emocinių sunkumų įveikimo gebėjimus. Skirtingose šalyse ne kartą vykdyti programos poveikio vaikui vertinimai patvirtino trumpalaikį ir ilgalaikį jos poveikį vaikų gebėjimui įveikti kasdienius sunkumus. Taip pat buvo nustatyta, kad programa didina vaikų bendradarbiavimą, savikontrolę, empatiją ir mažina elgesio problemas bei daro teigiamą įtaką vaikų akademiniams pasiekimams.

Dabartinė ekstremali Covid-19 pandemijos sukelta situacija neišvengiamai iššaukia nerimą, įtampą, stresą ne tik suaugusiesiems, bet ir vaikams. Dalyvaudami programoje "Zipio draugai" vaikai mokosi tvarkytis ir su kritinėse situacijose kylančiomis stipriomis emocinėmis būsenomis, todėl geriau prisitraiko prie sudėtingų gyvenimo aplinkybių. Taigi, programa „Zipio draugai“, padedanti ugdyt itin jaunų vaikų  (5-7 metų) emocinių sunkumų įveikimo gebėjimus, šiandien yra ypač aktuali.

Nuo 2000 metų programą šalies ugdymo įstaigose įgyvendinti yra parengti 5,6 tūkst. pedagogų, programoje dalyvavo daugiau nei 250 tūkstančių vaikų. Kasmet programą Lietuvos mokyklose ir daželiuose įgyvendiną apie tūkstantį pedagogų. Programoje dalyvauja apie 19 tūkstančių vaikų iš maždaug 600 ugdymo įstaigų, pasklidusių po visas Lietuvos apskritis.

Programos generalinis rėmėjas Lietuvoje  nuo 2007 metų – prekybos tinklas IKI

Programos autorių teisės priklauso pelno nesiekiančiai organizacijai Partnership for Children (JK)

Išimtinė licencija įgyvendinti programą Lietuvoje suteikta pelno nesiekiančiai organizacijai VšĮ „Vaiko labui“.

Daugiau informacijos:

+370 699 20 223

aurelija.ok@vaikolabui.lt

 www.vaikolabui.lt

Informaciją paruošė Aurelija Okunauskienė, VšĮ „Vaiko labui“ direktorė

Pranešimą paskelbė: VšĮ "Vaiko labui"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal