Žmogaus teisių gynėjai ragina pasirūpinti migrantų vaikų emocine sveikata

Pasitinkant Pasaulinę psichikos sveikatos dieną, žmogaus teisių organizacijos ragina pasirūpinti migrantų vaikų emocine sveikata. Kreipimesi į Seimo komitetus, švietimo, mokslo ir sporto ministrę bei vaiko teisių kontrolierę nevyriausybininkai sako, kad vasarą į Lietuvą atvykę vaikai priversti gyventi panašiomis į karantiną sąlygomis – uždarose, saugomose teritorijose, be galimybės laisvai judėti ir mokytis kartu su visais vaikais.

„Karantino metu visiems pasidarė aišku, kad vaikams yra būtinas bendravimas, galimybė būti bendruomenėje ir mokytis kartu su kitais vaikais. Jei supratome tai apie savo vaikus, kodėl manome, kad migrantų vaikai kitokie? Šiuo metu į Lietuvą patekę vaikai ne tik gyvena sulaikymo sąlygomis, tačiau ir yra mokomi tose pačiose sulaikymo vietose. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija yra viešai įvardijusi, kad toks, vaikų poreikių neatliepiantis ugdymas bus vykdomas visus mokslo metus“, – sako Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė.  

Anot žmogaus teisių organizacijų, atlikti tyrimai rodo, kad stovyklose gyvenantys vaikai ypač dažnai susiduria su psichikos sveikatos sunkimais. Pavyzdžiui, tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Gydytojai be sienų“ Graikijoje atliktas tyrimas parodė, kad beveik ketvirtis migrantų stovyklose gyvenusių vaikų (18 iš 74) stebėjimo metu žalojo save, mėgino nusižudyti arba galvojo apie tai. Kiti vaikai kentėjo nuo panikos atakų, nerimo, agresijos priepuolių, nuolat sapnavo košmarus arba liovėsi kalbėję. Panašų neigiamą poveikį vaikų sveikatai parodė ir Norvegijoje atliktas tyrimas.

„Pirmieji mėnesiai  ir metai yra ypatingai svarbūs, siekiant veiksmingos vaikų integracijos. Todėl būtina tinkamai pasirūpinti ne tik fizine vaikų sveikata, būstu, mityba, bet ir jų emocine sveikata. Vaikų  emocinių ir socialinių poreikių atliepimas leistų išvengti grėsmingų psichikos ir elgesio sutrikimų. Vienas iš pačių veiksmingiausių būdų padėti vaikams – tai jų ugdymas, jį, kiek įmanoma, vykdant ten, kur mokosi visi Lietuvos vaikai. Toks įtraukusis ugdymas pozityviai prisidėtų prie geresnės Lietuvos visuomenės psichikos sveikatos, gerintų ne tik migrantų vaikų, bet ir plačiosios Lietuvos visuomenės emocinę sveikatą“, – sako Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius, vaikų psichiatras prof. Dainius Pūras.

Skaičiuojama, kad šiuo metu Lietuvoje gyvena daugiau nei 1000 nepilnamečių vaikų, į Lietuvą atvykusių per Baltarusiją. Dalis jų – nelydimi nepilnamečiai. 

Kreipimąsi pasirašė Žmogaus teisių organizacijų koalicija ir NVO koalicija „Už vaiko teises“. Tarp koalicijų narių gerai žinomos organizacijos – „Gelbėkit vaikus“, „Vaikų linija“, Paramos vaikams centras, Lietuvos negalios organizacijų forumas ir kt.

Pasaulinė psichikos sveikatos diena minima spalio 10 dieną.

Pranešimą paskelbė: Berta And, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-10-08 08:41
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal